Univerzita Palackého v Olomouci pokřtila svou první audioknihu, podíleli se na ní i spolupracovníci Českého rozhlasu

21. únor 2019

První audioknihu dnes pokřtí Univerzita Palackého v Olomouci. Symbolicky v den, kdy bylo v roce 1946 druhé nejstarší vysoké učení v Česku obnoveno. Podíleli se na ni i dva spolupracovníci Českého rozhlasu - režisér Michal Bureš a zvukový mistr Zdeněk Slavotínek. Audionahrávka je verzí čtenářsky úspěšné knížky Rektorská rozpomínání prvního posametového rektora olomoucké univerzity Josefa Jařaba.

Hlas Josefu Jařabovi propůjčil herec Petr Kubes. „Ten nápad samotný vznikl proto, že při premiéře tištěné knihy Petr Kubes přečetl ukázku a zafungovalo to tak, že i pan profesor to vnímal, že by to mohl být ten hlas, který by mohl celou knihu přečíst. A právě tam se zrodil ten nápad udělat první univerzitní audioknihu. A kdo jiný, než náš pan profesor Josef Jařab, první porevoluční rektor, by měl právo tu první audioknihu mít,“ vysvětluje zrod audioknihy vedoucí audiovizuálního oddělení univerzity Martin Müller. Josef Jařab, amerikanista, první rektor olomoucké univerzity po roce 89, později rektor Středoevropské univerzity, působil na mnoha zahraničních univerzitách včetně Harvardu. Je nositelem čestných doktorátů amerických i jedné britské univerzity. Byl senátorem a je i laureátem Ceny Nadace manželů Havlových Vize 97. Audiokniha je sledem důležitých milníků v jeho životě po tzv. sametové revoluci.
„Ona by měla spíš připomenout něco, co vypadalo jako, že každý den přináší nějaké nové zprávy. Rozpomínal jsem se v tomto případě na momenty, které významně ovlivnily moje chování, myšlení o univerzitě, o společnosti a o tom, co jsme udělali s tím darem roku 1989, to znamená s listopadem,“ říká Josef Jařab.

Za svůj největší úspěch považuje, že z Olomouce udělal místo vojenského univerzitní město. „Já myslím, že když se člověk projde po Olomouci v době, když tu jsou studenti a pak když tu studenti nejsou, tak jsou to vlastně dvě města. Umožnili jsme z Olomouce udělat univerzitní město tím, že jsme město demilitarizovali,“ popisuje Jařab.

A s tím má spojenou i jednu historku ze začátku svého rektorování. Připomeňme, že Olomouc byla sídlem velitelství sovětských vojsk. „To bylo při jednání s panem generálem Mešerjakovem, který nás žádal, abychom neorganizovali demonstraci, kterou jsme se chystali uspořádat na podporu pana prezidenta Václava Havla, který měl jednat s Gorbačovem o budoucnosti těch vojáků. Co s nimi bude, kam půjdou a oni zcela otevřeně říkali, že nemají kam jít. Tak jsem konečně pochopil, co znamená slovo dočasně. My jsme dvě hodiny s Mešerjakovem a na závěr už jsem byl unaven, on také a říkal, že tedy možná odejdou, ale až přijdou Němci, tak že je budeme znovu volat. Odpověděl jsem mu, že to je těžko si vybrat mezi německou nacistickou okupací a mezi tou sovětskou komunistickou,“ vzpomíná Jařab.

Audiokniha vzpomíná i na jména osobností, které se představily olomoucké veřejnosti a také na vlnách Českého rozhlasu v cyklu Večerních rozmluv, které Josef Jařab vedl. Rád prý vzpomíná na všechny, například spisovatele Jiřího Stránského, tehdejší političku Magdu Vášáryovou a další desítky.

„Na všech padesát, protože jsem je vybíral vždycky uváženě. Lidé mi i na ulicích doporučovali, ať pozvu toho a onoho. Tak jsem byl rád, že jsme přerostli do olomoucké veřejnosti," vzpomíná bývalý rektor.

Ale zpět do univerzitního studia za Martinem Müllerem. Audiokniha s Josefem Jařabem byla pro něj nová zkušenost. „Něco takového jsme tady nedělali. Přizvali jsme k tomu odborníky, kteří mají zkušenost s touto prací. Ať už to byl kolega Bureš nebo Slavotínek, kteří jsou stálými spolupracovníky Českého rozhlasu. My jsme řešili především tu technickou stránku, to znamená, že všechno muselo být připraveno tak, aby Petr Kubes, když se ve svých volných chvilkách přižene, mohl vše krásně přečíst,“ utzavírá Martin Müller.

autor: bam
Spustit audio