Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Základní část extraligy vrcholí. Pětice týmů se pere o čtyři místa pro předkolo

Do konce dlouhodobé soutěže zbývá šest kol. Zatímco první šestka pořadí může pomalu ale jistě pomýšlet na boje o titul, následujících pět celků se chystá na nejdůležitější zápasy v ročníku s cílem zajistit si místenku alespoň v předkole play-off. O napětí nebude nouze: ve hře jsou čtyři postupová místa a rozdíl mezi sedmou Mladou Boleslaví a jedenáctým Litvínovem je jen šestibodový.

Utkání Litvínov – Sparta
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Do startu vyřazovacích bojů je ještě daleko, přesto se mužstva na hraně postupu nachází v pomyslném play-off módu už nyní. Nejen, že se program zhušťuje, ale hraje se také o extrémně důležité body, kterými se dá na poslední chvíli zachránit předsezonní cíl.

Vážnost situace si uvědomuje i trenér Sparty Uwe Krupp. "Trvá to už od reprezentační přestávky, od 6. února hrajeme jako v play-off… Abych byl upřímný, teď je to větší zábava. Nyní můžeme ukázat, jaký máme charakter. Jsme tvrdě pracující tým. Když hrajeme naším stylem, můžeme porazit kohokoliv v extralize. Očekávání a velká jména nevyhrávají zápasy – jen tvrdá práce, těsné napadání a fyzická stránka hry," je přesvědčen Krupp.

S velkou pravděpodobností se tak nedostane na jeden tým z pětice Mladá Boleslav, Sparta, Olomouc (která má zápas k dobru), Zlín a Litvínov. Ve hře je sice matematická šance, že se každý z této pětky může ještě prodrat do elitní šestky, ale Vítkovice (páté místo) ani Kometa (6.) nebudou chtít tvrdě vybojované pozice přenechat v závěru soupeřům.

Nervozita stoupá, nároky na psychickou odolnost se zvyšují, i když si to protagonisté nechtějí moc připouštět. "Pro všechny to je stejné, všichni jsou v podobné situaci. Musíte najít vhodný mix, aby byl tým dobře připraven po psychické stránce, ale zároveň aby měl dostatek energie podat dobrý výkon. To je v současnosti podle mě klíč k úspěchu. Komu se to podaří, bude mít výhodu. Musíte ale být odhodlaní a přesní," domnívá se Krupp.

Zmíněná pětka se navíc nevyhne různým vzájemným zápasům, ve kterých si budou bodově "škodit". Dají se očekávat vyrovnané duely s důrazem na obranu, ve kterých tak budou rozhodovat maličkosti. Výrazným faktorem může být první branka v utkání, která dostane daný tým do lepší pozice.

Své o tom ví právě Sparta, která ve většině zápasů musela soupeře marně dotahovat, a také proto zatím nemá nic jistého. "Pro nás je velice důležitý první gól, stejně jako začátek zápasu, první třetina. Rozhodující jsou ale i malé faktory. Někdy se snažíme být moc kreativní a před každým se ukázat," upozorňuje na chyby svých svěřenců Krupp.

Poslední zápasy budou také o tom, komu se podaří vydat ze sebe něco navíc. Právě souboje o všechno odhalí, kdo je ochoten podstoupit větší bolest s vidinou udělat pro úspěch klubu maximum. "Mým úkolem je dostat z hráčů víc. Ale víc neznamená, že změníte svou hru. Jde o to dělat lehké věci správně," dodává Krupp.

Právě důraz na jednoduchost ve hře bude zřejmě hlavním mottem nadcházejících zápasů pravdy, které rozhodnou o tom, zda se bude sezona považovat za úspěšnou, či nikoliv.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články