Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - skorojasno 24°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha chce do léta vypsat tendr na přístřešky MHD
Tramvajová zastávka Palackého náměstí. Foto: MHMP

Praha chce do léta vypsat tendr na přístřešky MHD

Vedení Prahy chce do poloviny letošního roku vypsat tendr na pořízení a provoz přístřešků pro MHD, které do roku 2021 vlastní a spravuje společnost JCDecaux výměnou za zisky z reklamních ploch. Naváže tak na plán minulé politické reprezentace. ČTK to dnes sdělil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Kolem plánu minulé rady se objevily pochybnosti, zda jsou avizované podmínky tendru nastaveny nezaujatě. Magistrát podle Chabra k přípravě podmínek vybere komisi. Zástupci firem, provozujících venkovní reklamu, plán města podporují.

Do dvou týdnu bude podle radního Chabra jmenována komise, která připraví podmínky pro výběrové řízení. Budou v ní zastoupeni nezávislí experti a koaliční i opoziční politici. „Cílem je, aby nikdo neměl pocit, že to je šité na míru nějakému konkrétnímu subjektu, aby to bylo šité na míru Praze a hlavní výhodnost byla ekonomická i funkční pro hlavní město," řekl.

Minulé vedení magistrátu zamítlo další prodloužení smlouvy společnosti JCDecaux, což znamená nutnost pořídit nové přístřešky. Francouzská firma totiž zhruba 900 přístřešků vlastní, město navíc uspořádalo designovou soutěž a chce podobu mobiliáře sjednotit. Budou se tak muset pořídit nové, a to zřejmě i v případě, že by v tendru opět uspěla JCDecaux. Podle původního plánu má mobiliář na základě designu města koupit soukromník a výměnou na nich provozovat reklamu.

Plán společně podporují jak JCDecaux, tak jiné firmy sdružené ve Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR), jejímž největším členem je skupina BigBoard. Podle prezidenta svazu a zároveň zástupce BigBoardu Marka Pavlase se tendr musí vypsat co nejdříve, aby vítěz stihl přístřešky připravit do vypršení stávající smlouvy v roce 2021.

„Jsme zároveň přesvědčeni, že hlavní město Praha je pro provozovatele natolik atraktivní, že se do výběrového řízení přihlásí i zahraniční společnosti, díky čemuž se podmínky pro město podaří vytlačit nad obvyklou úroveň," dodal.

Podobně jako další lukrativní zakázky na reklamní plochy i přípravu tendru na nový mobiliář provází od počátku spory. Deník Právo loni upozornil na to, že bývalý úředník magistrátu Ivo Mates jezdil vozem, který vlastnila skupina BigBoard. Jelikož úředník pracoval na odboru, který měl na starost pronájmy reklamních ploch, začala JCDecaux mluvit o možné korupci. To magistrát i BigBoard odmítly a následovaly soudní spory mezi oběma firmami. Případ Matese stále řeší policie.

Zakázky na reklamu, jejich přidělování a výhodnost uzavřených smluv se v Praze řeší dlouhodobě, a to jak na magistrátu, tak například v dopravním podniku. Podle kritiků je řada smluv pro město nevýhodná. Soud stále řeší například spor dopravního podniku a firmy Rencar, která patří do skupiny JCDecaux.


Autor: ČTK

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

25. dubna 2024 v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Další články
Nahoru