Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Týrají hlavně psychopati.“ Tyrani ubližují psům, koním i ptákům, poslanci řešili tresty

Autor: I. Horvath, J. Tomek - 
21. února 2019
18:05

Novela z pera europoslance Jiřího Pospíšila (43, TOP 09), která zavádí trest až deseti let vězení pro ty, kteří množí psy v nelidských podmínkách, se včera dost emotivně přetřásala na zemědělském výboru. A to poté, co Blesk tlačil na poslance, aby zákonnou úpravu, která se ve Sněmovně válela od léta, oprášili, skutečně se jí věnovali a minulý týden poslali do druhého čtení.

Aby se vypořádaly některé pochybnosti a předložily změny – dle oponentů totiž novela neřeší věc dost komplexně – však byla lhůta pro projednání ve výborech prodloužena z 60 na maximální počet 80 dnů. I proto včera šéf výboru Jaroslav Faltýnek (56, ANO) dal prostor pro pozměňovací návrhy, které se projednají na přelomu dubna a května.

Novely jsou dvě

O Pospíšilově návrhu, který novelizuje trestní zákoník, bude mezitím ještě jednat ústavně-právní výbor Sněmovny. Dalším »želízkem v ohni« je pak novela veterinárního zákona, která spíše řeší registraci fen a čipování psů proto, aby mohl třeba množírnu vystopovat sám veterinář či chovatel.

Tu vypracovává ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD) a dle informací Blesku už by ji mohl mít hotovou do týdne. Pak by šla přes vládu také do Sněmovny a šup do legislativního procesu. Je tedy jasné, že díky Blesk tlapkám se pomalu ale jistě ledy hýbou i v nejvyšších patrech České republiky.

Novela trestního zákoníku z pera Jiřího Pospíšila

  • Soud může při systematickém týrání zakázat držení a chov zvířat až na deset let.
  • Za provozování množíren v rámci mezinárodní organizované skupiny může pachatel dostat až 10 let. Jinak je horním limitem osmiletý trest.

Novela veterinárního zákona z pera Miroslava Tomana

  • Zavedení registru chovatelů, kteří mají tři a více fen – nyní je to až od pěti fen.
  • Každé štěně od těchto chovatelů by mělo být zapsáno ve speciálním registru.
  • Pokuta za nenahlášení chovu by se mohla zvýšit z 20 tisíc korun na 50 tisíc korun.

Co na výboru zaznělo

Emotivní argumenty o zkušenostech s týráním zvířat a množírnami pejsků včera padaly jak z úst těch, kterým novela vyhovuje, tak těch, kteří by ji lehce pozměnili.

Vlastimil Válek (TOP 09): „Existuje několik odborných studií, podle kterých 88 procent lidí, kteří týrali zvířata, týrali současně i děti a dopouštěli se různých typů sexuálních deliktů. Mezi pedofily je dvacet procent těch, kteří současně týrají zvířata.“

Jan Volný (ANO): „Tady nejde o slušné chovatele. Ti mají svou práci jako svůj koníček. A ten, kdo má množírnu, rozhodně není chovatel. To je byznysmen, který vydělává na týrání zvířat. Někteří mají desítky nebo i stovky fen. A oni nechovají, ale spíš pěstují štěňata.“

Jana Krutáková (STAN): „Sama jsem byla mnohokrát svědkem – a týká se to andulek i dalších ptáků – že třeba na parkovišti zastavil pick-up úplně narvaný andulkami. Teploty byly přes třicet stupňů a byl tam zapnutý jen jediný větrák, takže bych to asi nebagatelizovala.“

Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Existují i případy týraných koní. Problém ale je, že se k nim nedostanou lékaři z veterinární správy. Ty informace o týrání mají spíše obce, které informují sousedé... Jen myslím, že pokud zvýšíme tresty, ten problém stejně nedokážeme vyřešit. Říkat, že všechno zvládnou doktoři veterinární správy, nejde. Jde spíš o ochotu a hlavně odvahu jednotlivých starostů.“

dementi-blesk-cz ( 22. února 2019 09:50 )

na lék se.ru ty vemeno.

Keira Subhedar ( 21. února 2019 19:55 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud