Tadej Pogačar zvítězil ve druhé etapě Volta ao Algarve a jde do vedení

nabor

Tadej Pogačar vyhrál druhou etapu závodu Volta ao Algarve. Poslední vítěz závodu Tour de l’Avenir si ve své první profesionální sezóně zapsal první výhru. Těsně za ním finišoval na druhém místě Wout Poels a na třetím Enric Mas.

V úniku se dnes prezentovali Will Barta (CCC Team), Olivier le Gac (Groupama-FDJ), Brian van Goethem (Lotto-Soudal), Rafael Reis (W52-FC Porto), Bruno Silva (Efapel) a Jesús Nanclares (Miranda-Mortágua). Zatímco se skupina prala o rychlostní a vrchařské prémie, vzadu v pelotonu jejich odstup kontroloval tým Deceuninck-Quick Step, tedy tým lídra závodu a vítěze první etapy – Fabia Jakobsena, a také jednoho z hlavních favoritů celkového pořadí – Enrica Mase. Belgická stáj nakonec únik pohltila před začátkem stoupání Pompa.

Na tomto stoupání, které finišovalo necelých třicet kilometrů před cílem, nastoupili Dmitrii Strakhov (Katusha-Alpecin) a Riccardo Zoidl (CCC). Zoidl se svého ruského kolegy rychle zbavil a nadále pokračoval sám. Za ním se rychle vydal jeho týmový kolega Amaro Antunes. Domácí jezdec se rychle na Zoidla dotáhl a Rakušan se Antunesovi nadále snažil pomoct ze všech sil.

Za nimi se vytvořila skupina pronásledovatelů, která ztrácela půl minutu, hlavní pole pak minuty dvě.

Jenže stále zbývalo mnoho kilometrů a ostré tempo nastavili jezdci týmu Sky. Britská sestava náskok obou skupin rychle zlikvidovala a z čelní pozice najížděla do cílového stoupání. Na jejich tempo postupně začali doplácet další a další závodníci, až se vyselektovala skupina nejsilnějších.

David de la Cruz byl předposledním ve vlaku týmu Sky a za ním jel již jen lídr týmu Wout Poels. Dále zde byli Enric Mas, Tadej Pogačar, Sam Oomen a Amaro Antunes, který se zde držel i přes svůj únik s Ricciardem Zoidlem.

Byl to právě Portugalec, kdo nastoupil poté, co odpadl De la Cruz. Stíhací role se ujal Oomen. Ten však nechtěl vyplýtvat všechny své síly, a tak musel nastoupit Poels. Na něj okamžitě zareagoval Mas, ale Holanďanův nástup byl drtivý. Rychle se přehnal přes Antunese, ale výborně si stále počínal Pogačar. Tento mladý Slovinec před poslední zatáčkou nasadil k drtivému nástupu a nakonec si dojel pro výhru.

Poels dojel pouhou sekundu za ním, Mas pak ztratil sekundy tři. O další dvě zaostal Oomen, Antunes pak o 7 sekund. Celkové pořadí je tak velmi vyrovnané a klíčovou roli sehraje zítřejší časovka.

2. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.