‚Zcela nepřípustné.‘ Turecko kritizuje výzvu k pozastavení jednání o vstupu země do EU

Turecko ve čtvrtek kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou. Výbor přitom v případě Turecka poukazoval na nerespektování lidských práv, občanských svobod, ovlivňování soudnictví a územní spory s Kyprem a dalšími sousedními zeměmi.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul / Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská vlajka na pozadí vlajek členských států Evropské unie (ilustrační foto)

Evropská vlajka na pozadí vlajek členských států Evropské unie (ilustrační foto) | Zdroj: Evropský parlament

„Je zcela nepřípustné, že se v nezávazném návrhu vyzývalo k úplnému pozastavení našich přístupových jednání s EU,“ uvedl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Hami Aksoy. „Očekáváme, že budou provedeny potřebné opravy a konečná zpráva bude realističtější, nestranná a povzbudivější. Jen takovou zprávu vezme naše země v potaz,“ dodal.

‚Stále nás nechávají čekat.‘ Erdogan plánuje referendum, zda usilovat o členství v Evropské unii

Číst článek

Ankara tvrdí, že členství v EU patří mezi její hlavní priority. Přístupová jednání byla zahájena v roce 2004, ale postupovala pomalu a několik let stagnují.

„Očekávám, že valná většina Evropského parlamentu bude za dva týdny hlasovat pro pozastavení přístupových jednání s Tureckem, stejně jako učinil zahraniční výbor EP,“ napsala na twitteru zpravodajka EP pro Turecko Kati Piriová.

Turecko pokračuje v tažení proti stoupencům Fethullaha Gülena, vydalo zatykače na 1112 lidí

Číst článek

V říjnu turecký prezident Recept Tayyip Erdogan řekl, že zvažuje vypsání referenda o tom, zda v přístupových jednáních vůbec pokračovat. Celý proces podle něj zdržují předsudky vůči muslimům, napsala agentura Reuters.

‚Oslabování demokracie‘

„K porušování lidských práv a zatýkání novinářů dochází (v Turecku) takřka denně a demokracie i právní řád jsou v zemi čím dál víc oslabovány,“ uvedla členka zahraničního výboru Evropského parlamentu Marietje Schaakeová.

„To spolu s ústavními změnami vstup Turecka do Evropské unie v tento okamžik znemožňuje. Poselství (Evropskému) parlamentu je zcela jasné. Vyvozujeme důsledky z Erdoganovy autoritářské vlády,“ stojí v dokumentu zahraničního výboru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme