InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Od příští hokejové sezony bude zaveden přímý postup. „Systém je mnohem spravedlivější,“ těší Bednaříka

JIŽNÍ ČECHY – Názor veřejnosti byl po letech vyslyšen. Systém hokejových soutěží na nejvyšší úrovni dozná výrazných změn. Od sezony 2019–20 budou platit v prolínání mezi extraligou a první ligou mnohem spravedlivější regule. Výkonný výbor hokejového svazu totiž rozhodl o tom, že bude z extraligy přímo sestupovat nejhorší tým základní části do první ligy, nahoru naopak přímo postoupí vítěz finále play off první ligy. Ve stávajícím systému, kdy se utkávají dva nejhorší extraligisté s dvěma nejlepšími prvoligisty, byly totiž v mnohem výhodnější pozici týmy z nejvyšší soutěže, které už dohrávají svou soutěž bez jakéhokoliv tlaku na výsledky a mohou se v pohodě připravovat – třeba i několik měsíců – na dvanáct klíčových barážových duelů. To prvoligisté mezi tím bojují do posledního kola o co nejlepší umístění po základní části a následně musí zvládnout ještě prvoligové čtvrtfinále a semifinále play off. Až poté je čeká zmíněná baráž čtyř týmů o dvě postupová místa.


Hokejisté Českých Budějovic, kteří jsou aktuálně třetí v tabulce právě končící základní části druhé nejvyšší soutěže, ale stále pevně doufají, že se jim podaří naplnit sen v podobě postupu do extraligy, takže už příští ročník vlastně postupovou matematiku vůbec nebudou muset řešit. Tato slova potvrdil i ten nejodpovědnější – generální manažer ČEZ Motoru České Budějovice Stanislav Bednařík.

Stanislav Bednařík: V zásadě jsme s výsledkem spokojeni, ale mohlo to být lepší

Nové změny v systému soutěží Stanislav Bednařík vítá. „Byli jsme při diskusi s hokejovým svazem jedním z aktivních klubů. Už na podzim jsme posílali návrhy na úpravy soutěží. V zásadě jsme s výsledkem spokojeni, ale mohlo to být lepší. Všechny návrhy samozřejmě nebyly přijaty, ale některé každopádně ano. Jednoznačně jsme navrhovali přímý postup a sestup v seniorském hokeji, což bylo přijato," pochvaluje si Bednařík. Motor ale podával ještě trochu jinou variantu. „Tento systém je každopádně mnohem spravedlivější než stávající. My jsme však navrhovali, aby přímo postupoval vítěz základní části, ne vítěz play off. Poté jsme ještě navrhovali, aby se spolu utkali o druhou případnou změnu ještě předposlední tým extraligy se druhým týmem první ligy. Tím by byla zachována i jakási série mezi oběma soutěžemi. Pokud by na to měly, mohly by tedy v jedné sezoně postoupit z první ligy i dva celky," upřesnil s tím, že návrhy byly podávány výhradně optikou českobudějovického hokejového klubu. „Neděláme si ambice, že bychom zhodnotili všechny aspekty, které do rozhodování o systému soutěží zasahují. Nevíme a neznáme spoustu věcí, ani je znát nemůžeme. Navíc extraligové a prvoligové kluby to logicky také vnímají rozdílně. Proto jsme se rozhodovali výhradně tak, jak jsme to cítili my sami," dodává.

Mládež: Hokejový systém by měl kopírovat ten školní

Aktivní bylo vedení ČEZ Motoru České Budějovice také ohledně navrhování změn v systému mládežnických soutěží. Jihočeši požadovali zúžení počtu týmů v juniorské i dorostenecké extralize, dále aby nejvyšší soutěže hrály pouze akademie, a aby byly soutěže nesestupové. „U juniorek se tak stane a u dorostů nejspíše také, ale tam až po příští sezoně a ještě není jasno, jak bude všechno vypadat," říká Bednařík s tím, že výkonný výbor přijal i další návrh, aby byly věkové kategorie posunuty o jeden rok. „Zejména jsme argumentovali tím, že náš hokejový systém by měl kopírovat školní systém – tedy že žáci základní školy by měli hrát žákovské kategorie a dorostenci a junioři budou hrát až od středoškolského věku," říká generální manažer největšího jihočeského klubu.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Paradoxně mi to pro Motor v tento okamžik přijde jako horší varianta pro postup než stávající systém.

    Vloženo 22.2.2019 10:39:20

  • ZADŘENEJ MOTOR 

    Reagovat

     

    Asi se letos postup neplánuje. Vlastně jako každý rok!

    Vloženo 22.2.2019 09:47:28

    • Aha.. 

      Reagovat

       

      To jste vydedukoval z té nejlepší bilance v poslední čtvrtině základní části za celých šest let, nebo z čeho? Jestli to nebude spíš zadřenej mozek...

      Vloženo 22.2.2019 12:28:45

  • ctenar 

    Reagovat

     

    to jste lobovali za dobrou vec, juniorku a dotost zuzit do akademii a jeste uzavrit to je model s logikou a motivaci pro hrace. Jen aby jste tam ten dorost pristi rok udrzeli. Podle vami prosazeneho modelu by letos padl. Copak si vazne myslite, ze nejlepsi vychova mladeze je pouze v akademiich??? Jsou to pouze kludy ve vetsich mestech ČR, ktere maji tuto nalepku.

    Vloženo 22.2.2019 06:15:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace