Ministerstvo provozuje účet pro oběti trestných činů. Na odškodné jich zatím dosáhlo devět

Snazší cesta pro oběti trestných činů k získání odškodnění. Právě to si stát sliboval od nového zákona. Na peníze ze zvláštního účtu ministerstva spravedlnosti ale dosáhlo za zhruba rok pouze devět poškozených, zjistil Radiožurnál. Dohromady získali dva miliony a 600 tisíc korun. K dispozici přitom bylo 80 milionů. Lidé se ale o peníze zatím příliš nehlásí. Další čekají, jestli pachatel trest zaplatí. Řada odsouzených je přitom nemajetných.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Zatím se ministerstvu spravedlnosti přihlásilo 87 poškozených lidí i firem. Někteří ale vůbec nesplňovali podmínky. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvyšší částku ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 50leté ženě, kterou podvodník připravil o dům. Ze zvláštního účtu získala jako náhradu škody dva miliony a sto padesát tisíc korun. Pachatel dostal kromě podmíněného trestu vězení i majetkovou sankci a soud ženě přiznal nárok na odškodnění. Právě to jsou dvě hlavní podmínky, aby lidé mohli peníze z účtu získat.

Polovina zločinů se odehraje jen na pěti procentech ulic, říkají sociální geografové

Číst článek

„Netvoříme nějaký fond, v němž by se shromažďovaly prostředky od všech pachatelů. Každá oběť může dosáhnout uspokojení svého oprávněného nároku na náhradu škody, ale pouze z těch prostředků, které ten její pachatel zaplatil státu na té uložené trestní sankci,“ vysvětluje Jakub Severa, ředitel odboru odškodňování ministerstva spravedlnosti.

Zájem se zvyšuje

Zatím se ministerstvu přihlásilo 87 poškozených lidí i firem. Někteří ale vůbec nesplňovali podmínky. Řada dalších pak čeká na to, jestli jejich pachatel trest zaplatí, nebo až se státu podaří prodat jemu zabavený majetek. Často tomu ale brání fakt, že pachatel nic nevlastní.

Zájem o odškodnění se podle Severy v poslední době zvyšuje, protože soudy prý o možnosti získat peníze více informují. Prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová říká, že důležitá je při tom taky role policie.

Kriminalita v Česku loni mírně klesla, policisté řešili 192 tisíc trestných činů

Číst článek

„Cesta ke zlepšení využívání tohoto fondu vede jednoznačně přes srozumitelné poučování obětí. Musí znát dobře své lhůty využít tuto příležitost. Jsou tady i organizace pro pomoc obětem a tam je možné se obrátit, protože ta pomoc je poskytována bezplatně a je poskytována právníky,“ říká Vitoušová Radiožurnálu.

80 milionů

Zákon o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí v praxi funguje od ledna 2018. Do té doby platilo, že poškozený musel soudem přiznané peníze od pachatele vymáhat exekucí. Na zvláštní účet ministerstva zatím dorazilo víc než 80 milionů korun.

Pokud se ale oběť do dvou měsíců nepřihlásí o náhradu škody, putují peníze do státního rozpočtu. Aktuální zůstatek na účtu je teď 19 milionů. Část těchto peněz podle zákona letos poprvé získala taky Probační a mediační služba. Jde o milion korun.

„O plánech, jak s nimi konkrétně naložíme, teď jednáme. V úvahu připadá více variant, jak přímé vyplácení pomoci obětem, tak vložení prostředků do poraden pro oběti trestných činů, nebo například investice do osvěty a informovanosti obětí o svých právech,“ uvedla mluvčí služby Kristina Labohá.

Oběti trestných činů nebo pozůstalí můžou získat taky peněžitou pomoc přímo od státu. U jednotlivce jde o částku až 200 tisíc korun, která je nevratná. Loni takto stát vyplatil celkem patnáct a půl milionu.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme