Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

Tisk

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme první tři díly seriálu a o své dojmy jsme se s vámi rozhodli podělit.

V režii Miroslava Krobota se poprvé 4. března představí na obrazovkách televize všichni herečtí členové souboru Dejvického divadla, čímž se seriál stává opravdu nadstandardně obsazeným. V hlavních rolích Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Martin Myšička, samotný Miroslav Krobot i Lenka Krobotová nebo Veronika Khek Kubařová.

Jedna hvězda za druhou, ale všechny dohromady tvoří výborný kolektiv, který si v seriálu na nic nehraje. Herci dostali příležitost zahrát si sami sebe, což není úplně standardním postupem. Určitě to ovšem vytváří neskutečný pocit realističnosti a prakticky ukazuje skutečnou tvář nejen tohoto divadla. Autoři i herci se rozhodli omezit počet interních vtípků, kterým by diváci nerozuměli. Díky tomu můžete sledovat v podstatě obecný pohled, jak funguje většina divadel u nás.

Vedle hlavních hereckých představitelů si v seriálu zahráli i skuteční lidé z dalších profesí jako jsou kostymérka či ředitelka divadla. Dokonce i rodiče Jaroslava Plesla ztvárňují v seriálu sami sebe. Právě tento herec doslova exceluje v prvním dílu nazvaném Režisér. V něm začíná příběh, ve kterém divadlo nedostane grant od magistrátu, což mu může způsobit existenční problém. Umělecký šéf Miroslav Krobot se rozhodne pozvat na hostování finského režiséra Aki Jussiho Huhtalu. Ten chce v Dejvicích uvést klasiku, Shakespearova Richarda III. V roli hlavní postavy se má představit právě Jaroslav Plesl. A ukáže opravdu obdivuhodný výkon, který mu ve skutečnosti závidí i jeho kolegové.

Seriál pokračuje v tradici Mostu a přináší obrovské množství vtipných hlášek. I tentokrát dojde na vulgarity, ale možná je jich o něco méně než v Mostu. Přecijen se nacházíme v divadelním prostředí. Hned první díl názorně ukazuje, jakým směrem se bude seriál vyvíjet a jaký druh humoru můžeme očekávat.

9862c0b4-291f-11e9-8d9d-000c29a578f8

Druhý díl s názvem Aids zase ukazuje, jakou katastrofu může způsobit fáma, že někteří herci mají aids. Přestože je to samozřejmě vážné téma, tvůrcům se z něj podařilo udělat tragikomickou část. tentokrát se do popředí dostává například Ivan Trojan. Vlastně v každém dílu tak trochu vyniká někdo jiný. Vždycky se ovšem jedná o bravurní herecké výkony, které jen ukazují kvality samotných herců.

Ve třetím dílu Vládci loutek si zahostuje i Divadlo Spejbla a Hurvínka. Japonský miliardář a výrobce nádobí si totiž splete Dejvické divadlo právě s baštou našich nejoblíbenějších loutkových postaviček. Díky tomu dostávají naši hrdinové možnost sehrát si vlastní představení se Spejblem a Hurvínkem a samozřejmě z toho vytěžit peníze. Tentokrát bych vyzdvihnul Pavla Šimčíka, tento možná o něco méně známý herec (přeci jen Trojana zná asi více lidí) ukazuje, že v jeho žilách teče opravdu hodně kvalitní herecké krve.

Výborně se ovšem představili i všichni ostatní herci. Kdo by neměl rád i takového Davida Novotného, který hned v úvodu předvede scénu, při které vám budou smíchy téct slzy. Nebo jindy drsný vyšetřovatel Hynek Čermák tentokrát vlastně hraje takového pohodáře a kliďase. Tohle je opravdu přehlídka českého filmového žánru.

Zkáza Dejvického divadla nabízí kvalitní český humor, který by možná v zahraničí nepochopili. V našich končinách se po něm mohou lidi utlouct, a jestliže ho máte rádi i vy, rozhodně si nenechte ujít tento seriál. Nebudete litovat.

51783082 382935102259380 2343882340553457664 n

Zkáza Dejvického divadla
Česká republika, 2019
Režie: Miroslav Krobot
Žánr: Komedie
Scénář: Ondřej Hübl, Miroslav Krobot
Kamera: Jan Šuster
Producenti: Kateřina Ondřejková, Ondřej Zima, Silvie Michajlova
Hrají: Ivan Trojan, Václav Neužil ml., Jaroslav Plesl, Martin Myšička, Hynek Čermák, Simona Babčáková, Lenka Krobotová, Miroslav Krobot, Klára Melíšková, David Novotný, Martha Issová, Pavel Šimčík, Zdeňka Žádníková-Volencová, Veronika Kubařová, Jana Holcová, Ctirad Götz
Stopáž: 30 minut – 1 díl
Hodnocení: 99%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...

Literatura

Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Divoké papíry

Marosa di Giorgio (1932-2004) byla Uruguayská poetistka a novelistka. Je považována za jednu z nejznámějších literárních hlasů Jižní Ameriky. Její styl psaní je velmi expresivní a metaforický. Využívá prvky surrealistické i...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Soukromé drama Harryho dcer
ImageLetošní silné mrazy snad už konečně polevily. Přesto je od 15. února do 19. února ve třech českých kinech pořádně chladno. Severská filmová zima zavítá do pražského Atlasu, brněnského Artu a do Ostravy. Středeční zahájení bylo ve znamení skutečně stu...