Hlavní obsah

Z funkčních důvodů zrušili průchod mezi pokoji. Byt je i tak světlý a prostorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt, který se nachází v domě postaveném těsně před první světovou válkou, prošel kompletní rekonstrukcí. Z funkčních důvodů byl zrušen průchod mezi pokoji. Z pokoje pro služku, spíže a části kuchyně vznikla nová místnost, minimalistická ložnice.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Na osobitosti dodává kuchyni bíle natřená kredenc, jinak je kuchyňský prostor vybaven nábytkem na míru.

Článek

V maximální možné míře byly zachovány dochované původní prvky jako původní parkety, terrazzo, dveře a zakulacené rohy některých místností.

Technickým prvkem jsou výrazné litinové radiátory v tmavě šedé barvě. Vybavení je částečně moderní, částečně odkazuje na dobu první republiky.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Starší časy připomíná zachovalá a funkční singrovka.

Do bytu se vstupuje velkorysou halou, ze které je vstup do většiny místností. Pod vrstvou dlažby a lepidla zde bylo zachované původní terrazzo.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Rozvržení bytu

Dochované dveře do dvou hlavních pokojů jsou prosklené, spolu s nově vzniklými nadsvětlíky nad dveřmi WC a koupelny halu prosvětlují. Hala slouží výjimečně jako jídelna, je zde umístěn rozkládací stůl.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Netradičně v hale je umístěn jídelní stůl.

Pokoj se dvěma okny je zařízen pro sedmnáctiletou dívku, tomu odpovídá výběr vybavení i dekorací.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Jeden z pokojů je útočištěm sedmnáctileté dívky.

Druhý pokoj slouží jako obývací a zároveň i jako pracovna. Jsou zde situována krbová kamna. V obou místnostech jsou repasované původní parkety, popsala architektka Helena Míková Hexnerová, která se na rekonstrukci podílela.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj slouží zároveň i jako pracovna. Zajímavostí jsou tu krbová kamna.

Kuchyně je vybavena nábytkem na míru a na osobitosti jí dodává bíle natřená kredenc. Ve vestavném nábytku je ukryta i pračka, která by v koupelně narušovala relaxační charakter. Podlahovou krytinou je polyuretanová stěrka.

WC a koupelna jsou obloženy jednoduchým bílým obkladem, který rovněž odkazuje na dobu vzniku domu. Velmi pohodlný je sprchový kout přes celou šířku místnosti. Na podlaze je původní terrazzo.

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Minimalisticky pojatá ložnice

Foto: Jan Míka a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna je obložena jednoduchým bílým obkladem.

Do ložnice se vstupuje přes kuchyni, je v ní umístěna pouze postel, skříň a vestavná knihovna, na podlaze jsou nově položené parkety. Celý byt díky velkému množství bílé barvy působí velmi světle a prostorně.

Helena Míková Hexnerová
Na fakultě stavební ČVUT v Praze vyučuje budoucí architekty. Je členem asociace pro urbanismus a územní plánování, členem České komory architektů a Obce architektů. Ve svých návrzích preferuje jednoduchost, účelnost a čistotu stylu. Spolupráce s klientem je pro ni vždy výzvou. Hledání výsledné podoby skrze vzájemnou komunikaci a inspiraci dává možnost vzniknout projektům, které mají přesah a duši.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám