Olomoucký hostel ve tvaru podkovy patří mezi nejlepší na světě, píše britský deník

Za realizací Long Story Short stojí interiérová designérka Denisa Strmisková.
Historie domu s názvem Podkova sahá až do 17. století.
V minulosti dům sloužil jako pevnost, v 19. století zde vznikla vojenská pekárna. A peklo se zde ještě po válce.
V jednom patře vzniklo ubytování v několika soukromých a společných pokojích, dohromady s kapacitou 56 lůžek.
Srdcem celého hostelu je recepce, která zároveň funguje i jako společenská místnost a kavárna. Obklopuje centrální dvůr na celém půdorysu patra ve tvaru písmene U.
Foto: Josef Kubíček
mdan mdan
Aktualizováno 22. 2. 2019 17:36
Britský deník The Guardian ve čtvrtek zveřejnil žebříček deseti nejlepších nových hostelů ve světě. Hlavním kritériem byl zajímavý design budovy, ve které sídlí. Kromě Bangkoku, Texasu nebo Nikaraguy se ve výběru objevil také olomoucký koncept Long Story Short. Hostel s kavárnou se nachází v cihlovém domě ze 17. století, za realizací stojí interiérová designérka Denisa Strmisková ve spolupráci s mladou podnikatelkou Evou Dlabalovou. "Mám vyzkoušené všechny postele i matrace a domů jsem si koupila desítky polštářů, abych je vyzkoušela," přiznala Dlabalová.

V pevnosti ze 17. století, která svým tvarem dostala přezdívku Podkova, vznikl designový hostel před dvěma lety. Za její realizací stojí rodina podnikatelky Evy Dlabalové a interiérová designérka a scénografka Denisa Strmisková, jež se podílela mimo jiné na designu restaurací Ambiente. Obě se poznaly už na olomouckém gymnáziu a po maturitě během studií spolu v Praze bydlely. 

Hostel v centru Olomouce, nedaleko Arcidiecézního muzea a kasáren, nabízí celkem 56 lůžek, a to ve dvou a vícelůžkových pokojích. Podnikatelka Eva Dlabalová a Denisa Strmisková pracovaly především s místními řemeslníky a dílnami. 

Na míru jsou zde navrženy postele, zrcadla, svítidla i vybavení koupelen. "Třeba zámečnické práce zhotovovaly dvě nebo tři dílny. Obcházely jsme je s majitelkou a manažerkou a musely jsme to poskládat tak, aby to ty dílny zvládly," uvedla dříve designérka v rozhovoru pro magazín Czech Design. Hostel vznikal rok a půl. 

Dlabalová čerpala inspiraci a nápady ze svých cest, a protože sama sebe považuje za perfekcionistku, chtěla, aby byl Long Story Short dokonalý do nejmenšího detailu.

"Každý metr čtvereční jsem si procházela s představou toho, co si návštěvník bude myslet a potřebovat. Mám vyzkoušené všechny postele i matrace a domů jsem si koupila desítky polštářů, abych je vyzkoušela," přiznává se smíchem. 

"Neplánovala jsem otevřít designový hostel, chtěla jsem prostě otevřít nejlepší hostel na světě," dodává přesvědčivě Dlabalová.

Nejvíc návštěvníků je z Česka

Noc ve dvoulůžkovém pokoji začíná na 1340 korun, ve vícelůžkovém pokoji pak hosté zaplatí zhruba 340 korun za lůžko a noc. Nejvíce návštěvníků Long Story Short je podle majitelky z Česka. A největší nával mívají od června do září. 

"Je super, že k nám jezdí tolik lidí, ale častokrát si myslí, že jsme nějaký designový hotel. Nicméně my se spíš snažíme vymýšlet pro návštěvníky společný program a proto bychom byli rádi, kdyby se lidi víc otevřeli našemu hostelovému konceptu," dodává majitelka. 

Dlabalová si zařazení do žebříčku britského deníku velmi váží a upřesňuje, že první místem, kde se zmínka o Long Story Short objevila, byla kniha The Grand Hostels od blogera jménem BudgetTraveller. 

Majitelka hostelu sbírala zkušenosti v pohostinství během svého tříletého pobytu na Novém Zélandu, kde si vyzkoušela různé pozice - od číšnice až po manažerku. Původním povoláním je přitom maskérka. "Hrozně mě to baví, nejraději lidem zprostředkovávám zážitek a myslím, že to mi jde i nejlíp," tvrdí. 

Do budovy se vrátí pekárna 

Kromě ubytování se ve stejné budově nachází také kavárna s barem a zasedací místnost. V létě je hostům k dispozici zahrádka nebo hřiště na pétanque. V přízemí domu se nachází i co-workingový prostor Vault 42. 

V květnu hodlá majitelka otevřít restauraci s pekárnou. A zatímco dříve zastávala pozici v kuchyni sama, od letoška v ní budou šéfovat Petr Heneš, který dříve pracoval pro La Bodeguita del Medio nebo pop-upový projekt Forbidden Taste, a Honza Malý, jenž sbíral zkušenosti V Zátiší i Esce.

"Petra znám asi od svých dvaceti let, je to Olomoučák," popisuje Dlabalová s tím, že se poznali díky společným kamarádům. Ten pak přizval ke spolupráci v Long Story Short rodáka ze Šumperka Honzu Malého.

Jak říká Dlabalová, jejich cílem není vytvářet další olomoucké Entrée, ale podnik na pomezí klasické restaurace a zážitkové gastronomie. Velkou novinkou nebude ani pekárna, ta zde totiž byla již v minulosti.

Budova má dlouhou historii sahající až do 17. století. Na přestavbu a interiér se podívejte ve fotogalerii výše.

Video: Lukáš Hejlík a jeho Gastromapa navštívili Nymburk

Gastromapa: Na Staré poště | Video: Lukáš Hejlík
 

Právě se děje

Další zprávy