Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Programovat a obsluhovat CNC stroje umí nejlépe studenti z Ledče nad Sázavou

Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou pořádala ve dnech 19. – 20. února krajskou/regionální soutěž Kovo junior 2019 v rámci celostátní přehlídky České ručičky pro žáky maturitního oboru mechanik seřizovač – programování a obsluha CNC obráběcích strojů. V konkurenci šestnácti soutěžících si nejlépe vedl Miroslav Váňa z pořádající školy, který navíc společně s Bartolomějem Pacalem získali prvenství také mezi družstvy. Soutěž proběhla pod patronací radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jany Fialové.

Soutěž byla určena pro žáky 2. až 4. ročníku studijního oboru mechanik seřizovač – vítěze školních kol, kteří nemají dokončeno žádné předchozí vzdělání, a kteří v roce konání soutěže nedovrší věku 22 let a více. Každá škola může do soutěže přihlásit jedno dvoučlenné družstvo.

Pro účastníky byla vyhlášena soutěž jednotlivců a soutěž družstev. Obě byly zaměřeny na frézování. Prvním úkolem soutěžících bylo vytvořit řídicí program dle zvoleného řídicího systému a výkresové dokumentace (podle pracovního postupu a nástrojového listu) a při simulaci ověřit jeho funkci.

Postup na republiku 

Druhým úkolem bylo měření pěti vybraných rozměrů zadané součásti a zaznamenání naměřených údajů do měřicího protokolu, rozbor uložení a výpočet otáček ze zadaných hodnot. Výstupem prvního úkolu u všech soutěžících byl program. Na základě pravidel Cechu kovo postupují do celostátního kola soutěžící ze studijního oboru mechanik seřizovač, kteří se v krajské soutěži umístili na 1. a 2. místě. Celostátní soutěž mechaniků seřizovačů pořádá ve dnech 12. - 14. března 2019 Střední škola strojírenská a elektrotechnická Brno.

Slavnostní vyhodnocení výsledků proběhlo 20. února v prostorách obřadní síně Městského úřadu v Ledči nad Sázavou za přítomnosti zúčastněných škol, zástupců Kraje Vysočina, firem a starosty města Ledeč nad Sázavou Zdeňka Tůmy. Vítězové obdrželi mimo diplomů i věcné  ceny.

Krajská soutěž Řemeslo Vysočiny je součástí tříkolových postupových soutěží zručnosti strojírenských oborů Kovo Junior 2019, které Cech Kovo ČR vyhlásil jako součást celostátní přehlídky České ručičky, kterou vyhlašuje Jihomoravský kraj ve spolupráci s MŠMT a dalšími partnery.

Výsledky soutěže jednotlivci:

1.   Miroslav Váňa – Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou

2.   Ondřej Vavera – Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

3.   Miroslav Palán – SŠP technická a automobilní Jihlava

Výsledky soutěže družstva:

1.   Miroslav Váňa, Bartoloměj Pacal - Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou

2.   Miroslav Palán, Jakub Vopršal - SŠP technická a automobilní Jihlava

3.   Tomáš Fiala, Marek Jakub – Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky CNC, soutěž, programování, obsluha, student, škola, Ledeč nad Sázavou, družstvo, Miroslav Váňa, Kraj Vysočina, střední odborná škola, Jana Fialová, Jihlava, Zdeněk Tůma, cech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Programovat a obsluhovat CNC stroje umí nejlépe studenti z Ledče nad Sázavou | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.