Psychická podpora i osvěta. Probační a mediační služba loni pomohla 9360 obětem trestných činů

Probační a mediační služba (PMS) loni poskytla pomoc 9360 obětem trestných činů, což je nejvíce za uplynulé tři roky. V téměř 95 procentech šlo o pomoc dospělému, z toho v pěti procentech seniorovi, v ostatních případech o pomoc dětem a mladistvým. Od roku 2013, od kdy se vedou oficiální statistiky, PMS pracovala s 35 000 oběťmi. Na páteční tiskové konferenci o tom informovali představitelé PMS. Na pátek také připadá evropský den obětí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roztroušenou sklerózou v Česku ročně onemocní 700 až 800 lidí (ilustrační foto)

Počet obětí, kterým PMS loni pomohla, se meziročně zvýšil o více než 1000. | Foto: HolgersFotografie | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Nikdo se nemůže připravit na to, že se stane obětí trestného činu, uvedla v pátek ředitelka PMS Andrea Matoušková. Je proto zapotřebí, aby veřejnost i lidé, kteří se stanou oběťmi, byli informováni o svých právech. Z toho důvodu na konferenci promluvila i paní Alice, která se stala obětí psychického a fyzického týrání a dostalo se jí pomoci od PMS.

Zdůraznila, že je důležité, aby se oběti měly komu svěřit a vyhledaly pomoc. Sama si prý uvědomila, kolik lidí čelí podobné situaci, až když to potkalo ji samotnou.

Ministerstvo provozuje účet pro oběti trestných činů. Na odškodné jich zatím dosáhlo devět

Číst článek

Odborné rady

Probační a mediační služba je státní instituce, které bezplatnou pomoc obětem trestných činů ukládá zákon. Poškozeným poskytuje odborné rady například ohledně toho, jak se domoci náhrady škody nebo jim nabízí zprostředkování mimosoudního jednání s pachatelem. Doprovází je k soudům či na úřady a může je zkontaktovat s advokáty, kteří nabízejí poradenství zdarma.

Vedle probační služby pečují o poškozené také neziskové organizace. Bezplatná pomoc PMS je dostupná v 74 středicích a 55 poradnách.

Počet obětí, kterým PMS loni pomohla, se meziročně zvýšil o více než tisíc. Nárůst PMS připisuje lepšímu šíření osvěty o právech obětí. Pomoc v poradnách z asi dvou třetin vyhledávaly ženy. Asi ve třetině případů šlo o oběti majetkové kriminality a ve čtvrtině o oběti násilné trestné činnosti. Ve více než polovině případů si do poraden lidé chodili pro právní informace.

Odsoudili ho za tři vraždy. Sám se přiznal k devadesáti. Nyní kreslí portréty svých údajných obětí

Číst článek

V této souvislosti na tiskové konferenci advokát a předseda správní rady Nadačního fondu Paragraf Petr Kausta uvedl, že právníci musí fungovat i jako psychologové, k obětem přistupovat citlivě a nevystavovat je dalšímu psychickému traumatu.

Proč zrovna já?

V pomoci obětem trestných činů rovněž výraznou měrou přispěl projekt Proč zrovna já II? (realizován 2016-2020), v rámci kterého se obětem dostává psychoterapie či potřebná právní pomoc. Manažerka projektu Martina Němečková připomněla, že k nárůstu počtu lidí, kteří prostřednictvím projektu dostali pomoc, loni přispěla kampaň, která se snažila přes sociální sítě, rozhlasové vysílání a články srozumitelným způsobem informovat o právech obětí.

Ne vždy se může oběť na pachateli domoci náhrady finanční škody, stát ale nabízí obětem možnosti, jak jejich oprávněné nároky uspokojit, připomněl vedoucí odboru odškodňování ministerstva spravedlnosti Jakub Severa. Zmínil například nárok na jednorázovou finanční pomoc pro pozůstalé či kompenzaci pro oběti těžkého ublížení na zdraví. Loni podle něj bylo takto vyplaceno 15,4 milionu korun a vyřízeno bylo přes 300 žádostí.

Severa hovořil také o náhradách škod, o kterých rozhoduje soud a které musí platit pachatel, a také o zákonu o použití peněz z majetkových trestních sankcí ke kompenzování lidí, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme