V kulturním domě zazněly Příběhy našich sousedů. Pracovaly na nich děti ze základních a mateřských škol
Zdroj: www.krasnalipa.cz
Zajímavosti

Krásná Lípa - Ve čtvrtek 14. února se v Krásné Lípě uskutečnila závěrečná prezentace vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů. V zaplněném sále kulturního domu žáci ze sedmi škol Šluknovského výběžku představili porotě i široké veřejnosti svou skoro půlroční práci na projektu neziskové organizace Post Bellum. Tento projekt se na Šluknovsku konal díky finanční podpoře měst Dolní Podluží, Dolní Poustevna, Krásná Lípa, Mikulášovice, Rumburk a Šluknov.

Závěrečnou prezentaci zahájila moderátorka a zároveň hlavní koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů Magdalena Benešová. Úvodního slova se ujal pan Jan Dobrovský, který působí jako předseda kolegia Paměti národa. Ještě před samotnou prezentací žákovských prací pronesl milá slova i pan senátor Zbyněk Linhart.

Prezentaci pamětnických příběhů zahájil tým ze ZŠ a MŠ Krásná Lípa pod vedením paní učitelky Evy Salovové. Jejich prezentace a následná audio reportáž o životě Vladislava Vencka byla doprovázena dobovými fotografiemi. Žáci s pomocí pedagogů z krásnolipské školy připravili pro pana Vencka velké překvapení v podobě nahraného CD s jeho zatím nevydanou pohádkou pro děti. Jako druzí se představili žáci ze ZŠ Tyršova Rumburk pod vedením paní učitelky Jany Masařové s poutavým příběhem paní Vlasty Havlenové, která dětem vyprávěla o osudu své rodiny během druhé světové války.

Poté se představil tým ze ZŠ a MŠ Dolní Poustevna pod vedením paní učitelky Dany Tobiškové, který zpracoval příběh pana Jaroslava Ondráčka. Díky vyprávění pana Ondráčka se děti dozvěděly, co prožívali lidé při bombardování Drážďan v roce 1945. Následovala reportáž o osudu dvou německých rodin z českého pohraničí v poválečné době. Vyprávění manželů Jana a Moniky Salomonových zpracovali žáci ze ZŠ U Nemocnice Rumburk pod vedením pana učitele Miloše Oberreitera.

Vtipně podaná prezentace žáků ze ZŠ J. Vohradského Šluknov pod vedením pana učitele Martina Vyšohlída přiblížila život paní Heleny Krejčíkové. Žáci ze ZŠ Mikulášovice pod vedením pana učitele Petra Pánka zpracovali příběh paní Mileny Šťastné, jejíž vyprávění přiblížilo dětem život za první republiky, druhé světové války i v období komunismu. Poslední prezentací byl příběh paní Jaromíry Jarošové o osudu její rodiny během druhé světové války. Ten zpracovali žáci ze ZŠ Dolní Podluží pod vedením paní učitelky Venduly Riedelové.

Všechny reportáže byly velice zajímavé a porotu ve složení Ester Sadivová (regionální historička), Jitka Čapková (pedagožka) a Marek Douša (novinář) čekal opravdu nelehký úkol určit pořadí prvního až třetího místa. Během jejich rozhodování se o hudební vstup postarala Helena Doudová ze ZUŠ Rumburk. Za ceny pro všechny zapojené týmy patří poděkování Schrödingerovu institutu, společnosti Mikov, městům Krásná Lípa a Dolní Poustevna a společnosti Mindok.

Vyhlášení třetího místa se ujala paní Iva Štefáčková, vedoucí odboru školství a tělovýchovy v Rumburku, která si pozvala na podium tým z Dolní Poustevny. Na druhém místě se umístil tým ze ZŠ Tyršova Rumburk, gratulace a ceny předala ředitelka Schrödingerova institutu paní Gabriela Doušová. První místo vyhlásil pan starosta Krásné Lípy Jan Kolář, který za velkého potlesku na podiu přivítal tým z Dolního Podluží. Po skončení závěrečné prezentace využili žáci možnosti zpětné vazby od všech porotců.

Všechny příběhy, které v kulturním domě zazněly, najdete spolu s dalšími informacemi a fotografiemi na webu www.pribehynasichsousedu.cz

Autor: Lucie Syrovátková, koordinátorka projektu

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru