Aimtec hnv murr

VUT opět hostí největší technickou soutěž EBEC 2019

Již tradičně na Vysokém učení technickém v Brně proběhne lokální kolo soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition), která se pyšní statusem největší mezinárodní technické soutěže ve střední Evropě pro studenty vysokých škol.

 

Letos se soutěží na lokální, regionální a celoevropské úrovni. Jako první se koná internetové kolo, ze kterého týmy postupují do fakultních kol. Na ně navazuje univerzitní kolo konané 7. 3. 2019 na Fakultě elektrotechniky a informačních technologií VUT v Brně. Tato klání jsou organizovaná v režii jednotlivých poboček BESTu na technických univerzitách. Vítězové lokálních kol postupují na regionální úroveň, kterou je pro EBEC 2019 kombinace České republiky, Slovenska a Maďarska. Pro letošní rok se regionální kolo uskuteční v Budapešti. Nejlepší týmy se následně mohou kvalifikovat až na EBEC Final do italského Turína.

Co vše je možné stihnout navrhnout, smontovat a následně odprezentovat během několika hodin?

To zjistili soutěžící na největší inženýrské soutěži EBEC, která se letos koná od 20. února do 7. března 2019 na VUT. Jedná se o jedinečnou výzvu, kdy si soutěžící mají možnost vyzkoušet práci v čtyřčlenném týmu při řešení praktických úloh. Soutěží se ve dvou kategoriích: Teoretické Case Study a více praktické Team Design.

Většina zadání bývá vypracována ve spolupráci s různými renomovanými firemními partnery. Nejvíce si studenti pochvalují možnost vyzkoušet v praxi to, co zatím znají jen z přednášek a výpočtů. Navíc mohou porovnat své schopnosti se studenty technických škol z celé Evropy.

Přípravy na EBEC 2019 v Brně probíhají téměř půl roku, na organizaci se přitom podílí zhruba padesátka dobrovolníků. Akci pořádá studentský spolek BEST Brno, který vznikl v roce 2005 s cílem pomáhat studentům VUT zábavnou formou rozvinout své technické dovednosti. Organizace BEST (Board of European Students of Technology) je studentská nezisková organizace, která má v současnosti více jak 90 poboček v 33 zemích Evropy a celkem eviduje asi 3300 členů. Její tradice sahá až do roku 1989 a počet jejích členů od té doby neustále roste. Kromě Brna je BEST v České republice zastoupen ještě v Praze.

Jakub Musil

 
Publikováno: 22. 2. 2019 | Počet přečtení: 720