Chvála cembala v koncertním cyklu Café crème

Programově i interpretačně zajímavý koncertní cyklus CAFÉ CRÉME, probíhající již jedenáctým rokem v kostele sv. Vavřince, pokračoval v únoru 2019 pod hlavičkou „Znovuzrození cembala“. Cembalo je ostatně charakteristickým programovým pojítkem všech koncertů tohoto cyklu, který založila a připravuje cembalistka Monika Knoblochová, vyučující cembala Akademie múzických umění. Součástí každého tematicky odlišného koncertu je vždy zasvěcený komentář Moniky Knoblochové, jakož i účast řady spoluúčinkujících interpretů z různých oborů umění, kdy hudebníky doplňují pěvci, tanečníci a herci, kteří zpestřují programovou náplň. Nechybí ani občerstvení, které připravují sami umělci, a které je po koncertu k dispozici při debatě publika s účinkujícími.
Café crème (foto Jan Komárek)

Tentokrát byla v průběhu koncertu připomenuta známá polská cembalistka Wanda Landowska, která na počátku 20. století započala s úspěšnou propagací nástroje, který měl své pevné místo v hudebním životě baroka a který počátkem období romantizmu téměř vymizel z koncertních pódií. Landowska iniciovala nejen další technický vývoj tohoto nástroje, ale i nový přístup k interpretaci a postupné obohacování soudobé hudební literatury pro cembalo.

Znamenitým entrée do programu byly Promenády pro flétnu, housle a cembalo našeho Bohuslava Martinů, který věnoval cembalu řadu skladeb. Od významného člena populární Pařížské šestky Daria Milhauda zazněla Sonáta pro cembalo a housle. Zajímavým dílem ovšem zcela jiného charakteru byla Triová sonatina pro flétnu a klarinet Florenta Schmitta. První polovinu koncertu uzavřela apartní Dvě interludia pro housle a cembalo Jacquese Iberta. Po přestávce přispěl do programu Heitor Villa Lobos, a to skladbou Chóro č. 2 pro flétnu a klarinet. Následovala Sonáta pro flétnu a cembalo cembalistky a skladatelky Margueritte Roesgen-Champion. Zajímavý a objevný večer byl zakončen Koncertem pro flétnu, hoboj, klarinet, housle, violoncello a cembalo Manuela de Fally, v němž si společně zamuzicírovali flétnistka Clara Nováková, hobojista Jan Souček, klarinetista Karel Dohnal, houslistka Adéla Štajnochrová, violoncellista Lukáš Polák a cembalistka Monika Knoblochová, kteří se v dokonalé interpretaci celého programu předvedli v nejlepším světle a připravili posluchačům ve zcela zaplněném prostoru mimořádný umělecký zážitek, který jen potvrzuje úspěšnost a prospěšnost této kulturní aktivity.

Café crème (foto Jan Komárek)

Koncerty Hudebního salónu Café crème se konají zpravidla osmkrát do roka, a již poslední únorovou neděli bude čas na další. Program s názvem „Mým sídlem je kapka rosy“ vzdává poctu německé křesťanské světici Hildegardě von Bingen. Publikum si bude moci vychutnat nejen její hudbu, ale i obrazy a filosofické texty. Zpěvačku Barboru Kabátkovou a její středověkou harfu doplní Monika Knoblochová citlivě vybranými soudobými cembalovými skladbami. Můžeme se těšit na velmi nevšední umělecký zážitek.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat