https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botswana-povoli-omezeny-odstrel-slonu-z-jejich-masa-bude-krmivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botswana povolí omezený odstřel slonů, z jejich masa bude krmivo

23.2.2019 01:09 (ČTK)
Krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014.
Krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda v jihoafrickém státě Botswana doporučila, aby byl zrušen dosavadní zákaz lovu slonů. Povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat na krmivo pro domácí mazlíčky. Dnes o tom informovala stanice BBC.
 

Po měsících veřejných konzultací se ministři vlády shodli na opatření, které by mělo pomoci zmírnit konflikty mezi divokou zvěří a lidmi a ve svém důsledku i přispět k lepší ochraně těchto největších suchozemských savců.

Krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014. Úřady následně zahájily debatu s občany, organizacemi a místní správou. Výsledkem je zpráva, která doporučuje lov obnovit a za pomoci "pravidelného, avšak omezeného odstřelu" uzavřít některé migrační trasy slonů. Zpráva rovněž doporučuje, aby se sloní maso použilo do konzerv jako krmivo pro domácí mazlíčky.

Botswana je domovem zhruba 130.000 slonů, kteří byli až donedávna uchráněni od pytláctví, jež každoročně zahubí desetitisíce těchto chobotnatců. Někteří argumentují, že se stavy slonů zvyšují a že se tato zvířata toulají i mimo chráněné oblasti, což vyvolává konflikty s místním obyvatelstvem. Tím, že ničí úrodu a občas i zabijí lidi, má znovuzavedení odstřelu podporu některých venkovských oblastí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.2.2019 15:13
Když vystaví lovecké povolenky na slony, určitě je velmi dobře prodají. Ještě bych doporučil do byznysu s povolenkami zainteresovat pytláky. Ti si dají zatracený pozor, aby jim někdo jiný neškodil v rajónu (protože za každého nelegálně zabitého slona bude jedna povolenka anulována). V důsledku by to mohlo populaci slonů jenom prospět.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.2.2019 09:53
Prodej masa do normální spotřební sítě (pro lidi), by vynesl víc.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

27.2.2019 14:01
Botswana má slonů nadbytek a nechá jich část pravidelně zastřelit. Naše ZOO mají zase pocit, že sloni vymírají a je potřeba je zachránit jedním odchovaným mládětem za několik let při nákladech desítek milionů na pavilony a dalšími na odchov. Kolikrát levnější by bylo přivézt mladého slona z odchytu? Ale to by se zase nemohli ředitelé ZOO chvástat slůnětem a zvyšující se návštěvností.
Odpovědět
mr

27.2.2019 16:00 Reaguje na Josef Mozek
Docela jste vystihl ideu dnešní ochrany přírody. Před lety dovezli slony do ZOO Lešná, jež byli odchyceni v Krugerparku. Původně je tam chtěli taky zastřelit, jelikož prý byli přemnožení. Ty protesty proti jejích umístění v Zoo byly až neskutečné. Něco podobného nyní přiznávají o slavném arakangovi v článku:
https://www.novinky.cz/koktejl/498279-posel-papousek-z-filmu-pipi-v-zemi-taka-tuka.html
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist