Škoda dodá Českým drahám až 50 RegioPanterů, porazila španělský CAF

RegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhyRegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhy

Vítězem soutěže na rámcovou smlouvu na dodávku až 50 elektrických nízkopodlažních jednotek pro regionální dopravu Českých drah je Škoda Transportation se svými

Vítězem soutěže na rámcovou smlouvu na dodávku až 50 elektrických nízkopodlažních jednotek pro regionální dopravu Českých drah je Škoda Transportation se svými elektrickými jednotkami RegioPanter. V soutěži porazila španělského výrobce CAF.

Deníku Zdopravy.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé a dobře informované zdroje. Smlouvu bude možné podepsat až po uplynutí lhůty na odvolání a schválení orgány společnosti, tedy představenstvem, dozorčí radou a řídicím výborem ČD.

Nepřímo včera blížící se konec soutěže potvrdil i generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. „S výrobcem už brzy uzavřeme rámcovou smlouvu a vozidla pak budeme odebírat podle aktuální potřeby,“ řekl při podpisu smlouvy na 
provoz vlaků v Plzeňském kraji.

Škoda ani České dráhy nechtěly výsledek soutěže komentovat. „Můžeme pouze potvrdit, že hodnotící komise už rozhodla,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Odhadovaná hodnota zakázky byla 6 miliard korun.

Jde o první z velkých rámcových smluv na dodávku elektrických vlaků pro regionální dopravu, která se chýlí ke konci. Soutěž neúspěšně napadala pro údajné diskriminační podmínky společnost Alstom, ÚOHS ale její podání zamítl. Podle rozhodnutí ÚOHS o zamítnutí námitek kromě Škody a CAF podala žádost o účast také společnost Siemens, ta ale nakonec nabídku nepodala.

Má jít o dodávku vozidel s kapacitou 140 až 160 míst s maximální rychlostí 160 kilometrů za hodinu.  V provozu bude možné spojit až tři jednotky do jednoho vlaku s kapacitou 420 až 480 míst k sezení. Jisté je už objednání nejméně 11 souprav, které budou využity v Plzeňském kraji, velmi blízko je využití těchto jednotek na Vysočině, kde už zastupitelé schválili záměr uzavřít smlouvu s Českými drahami.

Tagy CAF České dráhy elektrické jednotky pro regionální dopravu EMU 160 RegioPanter Škoda Transportation Top
144 komentářů