Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko brání zámky, lesy a majetky za 230 miliard. Nejvíce chtějí Lichtenštejni

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
23. února 2019
05:40

Před koncem roku na veřejnosti rezonovala série žalob, kterou podala nadace rodiny Lichtenštejnů. Žádají nejen rozsáhlé pozemky a lesy, ale třeba i Lednicko-valtický areál nebo zámek ve Velkých Losinách. Nejsou ale zdaleka jediní, Česko momentálně s různými lidmi, organizacemi nebo firmami vede soudní spory v hodně 230 miliard korun. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekla ředitelka majetkového úřadu Kateřina Arajmu.

Česko momentálně vede přes 10 tisíc soudních tahanic o své majetky nebo peníze, ve hře je 230 miliard korun. „Jde zejména o žaloby na učení vlastnického práva. Ve velkém ale se nově objevují i žaloby na zaplacení a vymáhání bezesmluvního užívání,“ řekla ve studiu Blesku Kateřina Arajmu, ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Právě tento úřad má velkou část sporů na starost a zastupuje v nich ministerstva i další instituce. Odráží nejen milionové žaloby na náhradu škody, ale vymáhá také nájemné od těch, kteří neoprávněně využívají státní majetek.

Používají budovy bez smlouvy

Jde třeba o domy nebo pozemky, které patřily například socialistickým institucím a podnikům, které již dávno neexistují. Kvůli „nepořádku“ v katastru nemovitostí se tak najdou „vykukové“, kteří tyto majetky využívají zadarmo. „Jde o bezesmluvní užívání. Promlčecí doba je tři roky, takže vymáháme nájemné za dobu tří let zpátky,“ vysvětlila Arajmu.

Nejčastěji ale lidé, firmy či organizace žádají, aby jim Česko vrátilo majetek. „Domnívají se, že jsou jejich majetkem, a žádají o vydání některých budov. Setkáváme se i se žalobami měst a obcí,“ řekla Arajmu.

Loni například úředníci ÚZSVM bojovali třeba se společností El Niňo, která se proti Česku domáhala zhruba 16 miliard korun s poukazem na to, že došlo k nesprávnému úřednímu postupu a na základě toho měla ušlý zisk z licenčních poplatků. A vyhráli. „Úspěšný byl úřad také ve sporu v kauze letadel Fischer Air, kde šlo o 2,5 miliardy korun,“ uvedla Arajmu. Dodala, že jen loni takto úřad uhájil 45 miliard korun.

Lichtenštejni chtějí nejvíc

V poslední době ale „právnické peklo“ rozpoutal hlavně knížecí rod Lichtenštejnů, který po Česku žádá velmi rozsáhlé majetky. „Zaznamenali jsme desítky nových žalob, které se týkají našeho úřadu i jiných státních institucí. Většinou se jedná o pozemky, ale jde také o Lednicko-valtický areál nebo zámek ve Velkých Losinách. Lichtenštejni žádají jednak o vyklizení těchto nemovitostí, ale také převod vlastnického práva. Poukazují na to, že Benešovy dekrety se na ně nevztahovaly,“ vysvětlila ředitelka ÚZSVM.

S žalobami zásadně nesouhlasíme a zastáváme názor, že se jedná o majetek České republiky, který jsme nabyli na základě konfiskace. A o tom, že máme tento závěr správný, svědčí soudní spory, které proběhly dříve u pozemků ve Středočeském kraji, kde jsme byli úspěšní u soudní první i druhé instance i u Nejvyššího soudu. Nyní probíhá řízení před Ústavním soudem, takže nové žaloby byly přerušeny a soudy vyčkávají tohoto rozhodnutí,“ dodala s tím, že rozhodnutí by mohlo padnout už v polovině tohoto roku.

„Nedovedu si moc představit, že by se tyto majetky převáděly, pravidla platí pro všechny. Máme celou řadu jiných případů, kdy byl stát úspěšný,“ řekla s tím, že jde o historicky největší požadavek na vrácení majetku. Dřívější žaloby nikdy nebyly takto rozsáhlé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Actimel ( 23. února 2019 09:14 )

Jedním slovem NENAŽRANCI!!! A můžeme poděkovat jedinému zlosynovi HAVLOVI!!! Smaž se všemi kdo s tím měli co dočinění!!!

petr12 ( 23. února 2019 08:35 )

co zbyde čechum!politická mafie rozkradla prumysl,zemědělství,církve,solární mafie propojeni všichni politic jak dlouho budou lidé platit mafiánským dobytkum elektřinu!! a ted ještě ruzni šmejdi neskutečné jak politici drancují naš stát vše se děje a organizuje mafie politiku!!

Kopyto ( 23. února 2019 06:13 )

Tak ať oni zaplatí státu za to, že se jim tu o majetek léta staral

Zobrazit celou diskusi