Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pro milovníky domácí lučiny. Zkuste naložené jogurtové kuličky

Jídlo

  5:50
Tohle byl takový hokus pokus, který ale vyšel překvapivě velmi dobře Pokud máte rádi naložené sýry a domácí lučinu, tak tenhle recept je přesně pro vás, protože je to takový hybrid obou jídel.

Naložené jogurtové kuličky foto: Lucie Grusová

Naložené jogurtové kuličky

5-10 porcí

  • 1 kg řeckého jogurtu
  • 5 g soli
  • 10 g sladké papriky
  • chilli podle chuti
  • 5 g česneku
  • 2 hrsti oblíbených bylinek (bazalka, petrželka, máta, pažitka atd.)
  • 100 g oblíbeného chuťově výrazného sýru (gorgonzola, hermelín, niva, syrečky atd.)
  • pár kousků naložených kozích rohů, feferonek, česneku nebo sušených rajčat
  • olivový olej na zalití kuliček (ideálně mix panenského a lehkého)

Jogurt smíchejte se solí. Velké síto si vystelte bavlněnou utěrkou a na ní položte rozložené kousky gázy nebo (používám já) 3cípý šátek z netkaného textilu (lze koupit v lékárně za pár korun). Na ně vylijte osolený jogurt. Volnými okraji šátku a utěrky ho zakryjte a navrch položte menší talířek. Síto umístěte na vyšší mísu (aby se spodek později nekoupal ve vykapané tekutině) a uložte do lednice. Zde ho nechte 24 hodin vykapat.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere.

Lucie Grusová

Po přibližně 8 hodinách, kdy už začne být jogurt trošku pevnější, občas na talířek na povrchu přitlačte, aby vykapalo co nejvíc tekutiny. Úplně ideální je na něj ke konci položit nějaký opravdu těžký předmět, který ho co nejvíce zatíží (já použila kamenný hmoždíř naplněný vodou).

Po 24 hodinách by vám měl zůstat pevnější sýr o váze méně jak 500 g. Vykapanou tekutinu vylejte.

Sýr vyklopte z látky a smíchejte s paprikou, chilli, rozdrceným česnekem a 1 hrstí drobounce nasekaných bylinek. Do směsi přimíchejte i rozdrobený nebo najemno nastrouhaný oblíbený sýr (ten lze případně vynechat, bude to fungovat i bez něj).

Připravte si velkou sklenici se širokým hrdlem (aby se vám do ní lépe dávaly kuličky). Nalijte do ní trošku oleje. Ten zbrzdí dopad kuliček na dno. Přeci jen budou křehké, tak ať se nerozplácnou. 

Ze sýrové směsi vytvořte koulením v dlaních malé kuličky. Ty opatrně vkládejte do sklenice, spolu s kozími rohy, feferonkami, naloženým česnekem nebo sušenými rajčaty a lístky bylinek. Průběžně kuličky zalívejte olejem.

Kuličky nechte několik hodin uležet v lednici a pak už se do nich můžete pustit. Chutnají skvěle samotné doplněné o čerstvou zeleninu, ale i namazané na kousek pečiva, nebo jako doplněk zeleninového salátu. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!