InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cizinci zachraňují nedostatek pracovních sil i na Táborsku. Místní ale nejsou nadšení

Areál firmy s.n.o.p. u Písku by společnost ráda rozšířila, práce má dost, Proti jsou místní obyvatelé. Na Táborsku vznikla průmyslová zóna hlavně v Plané nad Lužnicí.  , Autor: Ilustrační foto

Areál firmy s.n.o.p. u Písku by společnost ráda rozšířila, práce má dost, Proti jsou místní obyvatelé. Na Táborsku vznikla průmyslová zóna hlavně v Plané nad Lužnicí.     Autor: Ilustrační foto

TÁBORSKO - Nedostatek pracovních sil na trhu práce způsobuje, že české podniky stále více využívají cizince. Jak uvedl Český statistický úřad, nejvíc jich pochází ze Slovenska, Ukrajiny, Rumunska, Polska a Bulharska. Na konci roku 2017 pracovalo v České republice 472 000 cizinců, loňská statistika ještě není k dispozici. V řadě regionů ale narůstají nejrůznější problémy a volá se po zvýšení počtu policistů, strážníků a ukončení „dovozu" levné pracovní síly ze zahraničí. Vláda se dokonce vážně zabývá návrhem, že by ke zvládnutí kritické situace v některých regionech mohli být přizváni zahraniční policisté. To se naštěstí netýká Táborska.

 

Jihočeské pracoviště Českého statistického úřadu evidovalo na konci roku 2017 v okrese Tábor 2 025 cizinců. To jsou ovšem pouze ti, kteří zde mají stálé nebo přechodné bydliště. Kolik je navíc cizinců s pracovním povolením, agenturních pracovníků nebo dokonce těch, kteří tu pobývají a pracují načerno, ze statistik nevyplývá.

Tisková mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová říká, že jihočeské oddělení cizinecké policie nezná počty agenturních pracovníků z ciziny. Natož těch, kteří v regionu pracují načerno. Něco by ale mohla prozradit statistika vyhoštěných. V roce 2018 zahájila jihočeská cizinecká policie 332 řízení o správním vyhoštění. Oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort, které působí na okrese Tábor a Jindřichův Hradec, zahájilo celkem 127 řízení o správním vyhoštění. V naprosté většině šlo o případy, kdy zde cizinec pracoval bez pracovního povolení.

Jak je to s kriminalitou zaměstanců z ciziny? „Z našeho pohledu Táborsko nepatří k výrazně problémovým okresům v jižních Čechách z hlediska excesů cizinců. Cizinecká policie na Táborsku řešila loni celkem 209 přestupků podle zákona o pobytu cizinců na území ČR. Ve srovnání s ostatními okresy je to méně. Zato se na jihu Čech více loni vyskytovaly padělané doklady. V jižních Čechách jsme jich v roce 2018 zaznamenali 178 a na Táborsku pět. Zahraničním dělníkům mají pomoci k lepšímu výhledu na získáním práce," dodala policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

V Plané něco přes 300 cizinců

V táborské aglomeraci patří k lokalitám s nejvyšším počtem zahraničních pracovníků Planá nad Lužnicí. Nejvíce jich zřejmě zaměstnává nadnárodní společnost Yanfeng, která vyrábí přístrojové desky a dveřní panely pro automobily. Podle sdělení personální ředitelky Gabriely Jeřábkové mají v současné době něco přes 200 zahraničních pracovníků. Pocházejí převážně z Rumunska, Srbska a menší část z Ukrajiny.

Také masokombinát Maso Planá, který je od roku 2010 výrobním závodem společnosti Kostelecké uzeniny koncernu Agrofert, zaměstnává zahraniční dělníky. Jak uvedl personální ředitel Zdeněk Lidmila, jde o cirka 80 pracovníků, především Ukrajinců, Mongolů a Vietnamců.

V Madetě je počet nízký, do 20 osob. Většina zahraničních pracovníků je z Ukrajiny a několik z Nepálu. Stejný počet cizinců pracuje v nedalekém Silonu, kde jsou většinou Poláci. Zahraniční dělníky zaměstnávají i některé další společnosti v plánské průmyslové zóně, ale rovněž nízké počty.

Strach z kriminality se nepotvrdil

Zda se ve zdejším regionu vyskytují problémy s přestupkovou a trestnou činností cizinců - jako třeba v severních Čechách, to byl dotaz pro tiskového mluvčího Police ČR v Táboře Miroslava Doubka. Zvýšenou trestnou činnost zahraničních dělníků na Táborsku neevidují. Policisté občas zasahují u přestupků, které pak řeší městské a obecní úřady. "Většinou se jedná o konflikty těchto lidí mezi sebou na ubytovnách, téměř vždy pod vlivem alkoholu. Pod vlivem alkoholu jsme nedávno zaznamenali vandalství jednoho z cizinců na sídlišti Nad Lužnicí, ale šlo o ojedinělý případ. Ostatní páchají naši spoluobčané," uvádí mluvčí Doubek.

Strážník městské policie Libor Filip se vyjadřuje k situaci v Plané: „Ještě před rokem panovaly mezi lidmi obavy z nárůstu zahraničních pracovníků v rozrůstající se průmyslové zóně. Ale že by došlo k zásadnímu nárůstu přestupků nebo trestných činů, se nepotvrdilo. Samozřejmě, objevilo se nějaké narušování veřejného pořádku v souvislosti s alkoholem či pár drobných krádeží. Ale nic zásadního, s čím bychom si nedokázali poradit. Myslím, že naše zvýšená preventivní hlídková činnost zabírá. Místní lidé zahraniční dělníky sice nevítají, ale není slyšet ani žádný zásadní odpor. To se ale může změnit," přiznává strážník Filip.

Obyvatelé Plané přesto zahraniční dělníky nevidí příliš rádi. Ne však kvůli přestupkům. Objevuje se kritika, že berou lidem práci a podsekávají výši výplat. Pracují totiž často za minimální mzdu. Na to reaguje návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Podle ní by si zahraniční pracovníci měli vydělat buď aspoň medián své profese nebo 1,2 násobek zaručené mzdy. Podle Maláčové by se tím mohlo zamezit zneužívání cizích, zejména ukrajinských pracovníků a vzrostla by atraktivnost některých míst i pro české zájemce.

Přílivu cizinců lze těžko bránit

Za povšimnutí stojí nedávný případ z Písku. Blatenská firma Dura Automotive CZ požádala Písek o souhlas s ubytováním 50 mongolských dělníků na území města. Písek souhlas neudělil, stejně se zachovalo i město Blatná. Jak ale uvedla manažerka firmy Dura Automotive, která si nepřála být jmenována, souhlas obce se vztahuje pouze na příjezd skupin nad 30 osob. Firma si poté zajistila příjezd těchto pracovníků v menších skupinách a právě tak je ubytovala v soukromí. K tomu už žádný souhlas měst nepotřebovala.

I drobné přestupky pod vlivem alkoholu ale domácí obyvatelé vnímají jako nežádoucí změnu svého životního prostoru. Na redakci seobrátili zneklidnění obyvatelé Kollárovy ulice s tím, že na ubytovnu se zde přestavuje objekt bývalé autoškoly. Chystají petici a poslali stížnost na krajský úřad, protože stavební úřad nepřipustil některé sousedy coby účastníky řízení. Další ubytovna údajně vzniká i z bývalé restaurace U Rybářů v Zavadilské ulici. 

Na druhou stranu má dost Čechů i vlastní zkušenost, jak se někdy d ívají na naše pracovníky skrz prsty ve vyspělejších zemích západní Evropy. Pro tamní obyvatelstvo přijíždí našinci "z pralesa" a berou tamním lidem práci, protože jsou ochotni dělat i za podstatně menší mzdy. Podobnost čistě náhodná.

 

Diskuse k článku - 20 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Na udrženi pořádku si platime několik policií vč cizinecké a dalši kontroly muže poslat na ubytovny obec a tohle by jsme my občané měli po našich zastupitelích chtít jinak se mužete po čase stěhovat zase. Je jasné že tento problem je v celé republice ,ale bez těch fabrik by to zde byl skanzen a my by jsme se stěhovali opět ale za prací

    Vloženo 25.2.2019 07:17:13

  • jarda 

    Reagovat

     

    My utekli z problémového sídliště, postavili domek v tehdy klidné části Plané. Teď uvažuju, že to prodám a koupím něco jiného, třeba na vesnici kousek od Tábora. Bydlet v blízkosti ubytovny není ideální. Na druhé straně, ekonomika šlape, zvedají se platy i důchody. Lidé se mají lépe, na to musí stát a firmy vydělat, k tomu potřebují dělníky.

    Vloženo 24.2.2019 06:00:42

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kdyby tyto rádoby zaměstnavatelé dávali práci odpovídající plat, tak by se tam hlásilo více místních. Komu se chce pracovat za 10 000 čistého, když žije v pronájmu, které stojí 9 000 měsíčně.

    Vloženo 23.2.2019 20:46:21

    • Tomáš 

      Reagovat

       

      Tak to už se snad nebere nikde, desítka čistýho

      Vloženo 24.2.2019 04:13:03

  • Tomio 

    Reagovat

     

    Asi takto. Pokud není nikdo schopen donutit pracovat jisté nejmenované etnikum trvale žijící v republice, a vymýšlí další nesmyslné podpory a dávky, tak z toho nejsou nadšeni nejenom místní, ale všichni normálně pracující občané ČR. Firmám proto nezbývá nic jiného, než zaměstnávat jiné cizince, kteří tady trvale nežijí.

    Vloženo 23.2.2019 16:07:31

    • NeTomio 

      Reagovat

       

      Strašně rád bych věděl, proč tady píšete o jistém etniku. Práce je v tomhle státě více než dost. Takže stačí zrušit všechny sociální dávky na "rádoby nezaměstnané" a je po starostech. Ale na všechny. Jak je možné, že se někdo - kdokoli - válí na pracáku a firmy nabízejí volná místa? Takže nabídnout místo, nepřijmeš, máš po ..... Tedy po dávkách. Prostě tady máš místo, pokud ho nepřijmeš, tak si klidně zdechni.... žádné dávky. A je vyřešeno.

      Vloženo 23.2.2019 16:47:44

      • Bílý 

        Reagovat

         

        To není tak jednoduché, oni totiž firmy a podnikatelé to jisté etnikum, které zmiňujete, zaměstnat ani nechtějí. A nejspíš si dovedete představit co by následovalo po odebrání dávek, kde by to skončilo... Zrovna tak nechtějí zaměstnat člověka, který má pár let do důchodu, zejména je-li to žena.

        Vloženo 24.2.2019 19:51:52

        • Jirka 

          Reagovat

           

          Myslím, že druhá část tohoto příspěvku není z reality. Lidé před důchodem (a i důchodci) patří v mé firmě k nejpracovištějším a jsou vřele vítáni. Zdůrazňuji: pokud opravdu chtějí pracovat, nikoliv být půl roku z roku na neschopence. Starší generace má ve většině pracovní zodpovědnost daleko vyšší než mladí, tak proč bych je nezaměstnával.

          Vloženo 25.2.2019 06:35:05

          • Tomio 

            Reagovat

             

            Naprostý souhlas.

            Vloženo 25.2.2019 06:59:22

        • Tomio 

          Reagovat

           

          Tak ať je zaměstnají státní nebo obecní instituce. Chápu, že jejich kvalifikace pro práci ve výrobních firmách je nulová, ale lopatu, hrábě a koště ovládne každý do má ruce i IQ tykve. Musí však mít pracovní a sociální návyky. Ty však zmiňovaní nemají a stát je v tom ještě podporuje v podobě nejrůznějších dávek! Protože kdyby je nepodporoval,
          tak by byl nařčen různými neziskovými organizacemi a pochybnými instituty EU z diskriminace menšin, rasizmu a podobných nesmyslů. Takže se jim jednoduše dají dávky na úkor pracujících, které skončí v hernách, alkoholu, tabáku a drogách. V návaznosti na to stoupá kriminalita, z toho vyplývající nedostatečná kapacita věznic apod. Stát to tedy vyřešil jednoduše uvedeným způsobem, ke spokojenosti své i nemakačenků. Jediným nespokojeným tak zůstávají všichni poctivě pracující lidé. Jasné?

          Vloženo 25.2.2019 07:36:05

          • Dana 

            Reagovat

             

            Má to jednoduché řešení sebrat dávky českým nemakačenkům a pak by museli zaplnit ta pracovní místa, která jsou teď ve firmách potřebná. Jasný?

            Vloženo 25.2.2019 10:15:12

  • Bubu 

    Reagovat

     

    V Kollárově ulici jich má být 300 a v té Zavadilské to bude podobné. Chudáci ti co bydlí v okolí. Hlavně o víkendech. Hlavně že bude mít čínská firma dostatek zahraničních dělníků a nám z toho zbyde jenom ten bordel.

    Vloženo 23.2.2019 15:26:47

    • Týna 

      Reagovat

       

      Nepište takový bludy. Četla jsem v Táborsku v Kollárově kapacita asi 25 a už od pohledu je jasné, že do bývalé restaurace U rybářů se nemůže vejít 300 lidí. Strašíte schválně lidi?

      Vloženo 23.2.2019 16:38:52

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        V cizineckých ubytovnách se spí na tři směny na jednu postel.

        Vloženo 23.2.2019 16:48:10

      • Bubu 

        Reagovat

         

        Milá Týno, jak v Kollarové, tak v Zavadilské se jedná o třípatrové velké budovy, plné kanceláří a bývalých učeben, z kterých se dá udělat spousty malých pokojů. Vy si myslíte, že pan podnikatel co se ubytováním agenturních "otroků" více jak dobře živý, koupí budovu za 10 milionů, aby tam ubytoval 25 rumunů? 25 kousků bydlí tak v rodinných domech.

        Vloženo 23.2.2019 21:54:47

        • Bubu 

          Reagovat

           

          Na Zavadilce se nejedná o budovu restaurace, ale o budovu bývalého ředitelství Rybářů, to je ta velká budova vedle. Dojděte se tam podívat, už ji předělávají a zateplují. Takže ta informativní hodnota Táborska nebude zase tak košer.

          Vloženo 23.2.2019 22:00:39

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Odhaduji kapacitu - Svazarm cca. 145 osob, Rybářství 160 osob.

            Vloženo 24.2.2019 00:23:13

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace