Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zlatým malinám vévodili Sherlock Holmes a výkony prezidenta Donalda Trumpa

Kultura

  11:38
Los Angeles (USA) - Cenám za nejhorší filmy minulého roku vévodila parodie na příběhy slavného detektiva Sherlocka Holmese spolu s „hereckými“ výkony amerického prezidenta Donalda Trumpa. Film Holmes & Watson získal nepopulární trofej Zlatá malina celkem čtyřikrát, zatímco Trumpovi udělili její organizátoři anticeny dvě, informovala v sobotu agentura Reuters.

Filmová anticena Zlatá malina. foto: Reuters

Plakát k novému filmu Holmes a Watson.

Maliny předávané už od roku 1981 a považované za protipól Oscarů se tradičně udělovaly den před oscarovým ceremoniálem, který se bude konat v noci na pondělí SEČ.

Sherlock Holmes jako bláznivá komedie? Britský detektiv a jeho americká adaptace

Snímek, v němž hlavní role obsadili Will Ferrell a John C. Reilly získal vedle hlavní ceny za nejhorší film i trofej jako nejhorší dílo inspirované jiným filmem. Reilly se stal nejhorším hercem ve vedlejší roli.

Trump byl vybrán za účinkování ve dvou dokumentárních filmech. Porotu zaujal jak ve filmu konzervativního filmaře Dineshe D´Souzy Death of a Nation, tak ve snímku liberála a svého kritika Michaela Moora Fahrenheit 11/9.

Pro Trumpa to není první Zlatá malina, dostal ji už jako tehdejší realitní magnát v roce 1991 za roli sebe sama v komedii Duchové to dokáží. Jako většina oceněných si ale ani tentokrát Zlatou malinu nepřevzal.

Do Bílého domu vedle prezidentovy ceny letos míří také ocenění za vedlejší ženskou roli, které porota udělila prezidentově poradkyni Kellyanne Conwayové za účast ve zmíněném Mooreově filmu.

Zlatou malinu za nejhorší film získal dokument o Clintonové

Hlavní ženskou roli nejhůře ztvárnila Melissa McCarthyová za komedii Hele Muppete, kdo tady vraždí?, v níž účinkovala po boku loutkového detektiva.

Ceny za nejhorší snímky a herecké počiny každoročně uděluje nadace Golden Raspberry Awards, která má přibližně 1000 členů a volí z nominovaných vítěze online. S nápadem udělovat filmové anticeny přišel kalifornský publicista a filmový fanda John Wilson.

Autor: