Utekla před holokaustem a po válce sama živila rodinu, malování se nevzdala

  12:54
Rodiče zahynuli v koncentračním táboře, jí se před holokaustem podařilo utéct do Anglie, kde si vzala leteckého mechanika RAF. Po válce se vrátila domů, útrapy však pokračovaly. Nevšední osud prostějovské malířky Alžběty Zelené, od jejíhož narození tento týden uplynulo sto let, nyní přibližují dvě výstavy.

Pohnutý osud prostějovské malířky Alžběty Zelené, která zasvětila celý svůj život umění, připomínají nyní při příležitosti stého výročí jejího narození v Prostějově dvě výstavy - ve Špalíčku a v muzeu. | foto: Magistrát město Prostějova

V rodině drobných židovských živnostníků Salomona Kleinera a Anny Kleinerové, kteří v Prostějově vlastnili malý obchod s látkami a krejčovství na rohu dnešní Školní ulice a Pernštýnského náměstí, se narodila holčička Alžběta 19. února 1919.

Už od dětství milovala kreslení stejně jako její starší sestra, později známá figurální a portrétní malířka Margith Kleinerová-Eisenberg. Jak se ukázalo, také pro Alžbětu se malování stalo celým jejím životem.

Po maturitě na dívčím reálném gymnáziu v Prostějově pracovala jako zahraniční korespondentka v kanceláři tehdejšího starosty města Prostějova Oldřicha Johna, v říjnu roku 1938 ale dostala kvůli svému židovskému původu na radnici výpověď.

Citlivá mladá žena vnímala hrozbu nacismu a rozhodla se odjet do zahraničí. Naštěstí získala vízum k pobytu ve Velké Británii, kam se vydala v květnu roku 1939. Druhou světovou válku tak prožila v Bristolu. Její rodiče, stejně jako spousta dalších prostějovských občanů židovského původu, to štěstí neměli, zemřeli v koncentračních táborech.

Jejich pohnuté osudy nyní připomíná výstava v prostějovském Špalíčku s názvem Děvčata z pokoje 28, L 410 Terezín, která představuje život židovských děvčat uvězněných v terezínském ghettu. Jeden ze sálů kurátoři věnovali speciálně Prostějovu.

„Na sedmi panelech jsou zde k vidění fotografie prostějovských občanů židovského původu, z nichž drtivá většina byla povražděna ve vyhlazovacích táborech, nebo zemřeli v Terezíně. Návštěvníci si mohou prohlédnout i fotografie těch, kterým se podařilo přežít, a například žádosti o cestovní pasy,“ nastínila ředitelka muzea v Prostějově Soňa Provazová.

„Jednou z nich je i žádost Elizabeth Kleinerové, která odjela do Velké Británie. Na rozdíl od jejích rodičů, maminka zemřela v Osvětimi a tatínek v Buchenwaldu, přežila a dnes ji známe jako malířku Alžbětu Zelenou,“ dodala.

Anglická studia, vdavky a návrat do Prostějova

V Bristolu prostějovská rodačka vystudovala uměleckou školu Royal West of England College of Art. Absolvovala v září roku 1943 s výborným prospěchem a získala oprávnění učit na všech anglických školách. Stala se členkou Royal Birmingham Art-Society, učila na dívčí škole v Dudley u Birminghamu a přihlásila se na londýnskou Royal Academy of Art.

Tam byla přijata, ale nakonec nenastoupila. Seznámila se totiž s leteckým mechanikem u RAF Josefem Zeleným a za muže pocházejícího ze stejného města jako ona se provdala. Opět v květnu, ale roku 1946 se pak rodina vrátila do Prostějova.

„Už zde ale neměla příbuzné a přátele. Sestra Markéta sice Terezín přežila, ovšem odcestovala do Ameriky. Manžel byl invalidním důchodcem, a aby uživila rodinu se třemi syny, musela začít pracovat,“ popsala složité životní osudy rodiny Zelených historička Hana Bartková.

„Alžběta šila šaty, barvila látky, pracovala jako grafička v Agrostroji a v Oděvním průmyslu. Diplom z Anglie jí byl uznán až v roce 1964. Musela si však doplnit vzdělání na institutu v Olomouci. Teprve potom mohla učit výtvarnou výchovu, a tak učila na dívčí odborné škole při zemědělském učilišti a na škole v Přemyslovicích,“ shrnula Bartková.

Hanácký folklor i kresby Národního domu

Přesto si Zelená mezi péčí o rodinu a zaměstnáním vždy našla čas na umění. Malovala v každé volné chvíli. Její ateliéry v Jihoslovanské ulici po akademickém sochaři Janu Třískovi a později na Újezdě byly podle pamětníků místy svobody.

V její tvorbě se objevuje řada prostějovských námětů, ať jde o průmyslové městské motivy, květiny, stylizovaná zátiší, figurální a portrétní kresby, akty, ale i hanácký folklor. Najdeme zde například portrét hudebního skladatele Vladimíra Ambrose nebo kresby Národního domu a žudru.

Ke stému výročí narození připravilo prostějovské muzeum Alžbětě Zelené reprezentativní výstavu.

„Představujeme zde výběr z rozsáhlého díla. Alžběta Zelená netvořila jen pro soukromou sféru, je i autorkou několika realizací ve veřejných prostorách, zejména v obřadních síních obecních úřadů, a dále grafických prací jako pamětních listů a novoročenek,“ řekla kurátorka výstavy Jitka Vybíralová Gajdošíková.

Díla si muzeum zapůjčilo zejména ze soukromých sbírek, a tak se na výstavě objeví obrazy a kresby, které běžně nejsou k vidění. Expozice bude doplněná o předměty, dokumenty a fotografie z jejího nevšedního života.

Alžběta Zelená zemřela v srpnu roku 2004 v Prostějově a je pohřbená v rodinném hrobě na zdejším židovském hřbitově. Nesčetněkrát v Prostějově vystavovala, naposledy v roce 2002 a v roce 2000 měla výstavy také v Anglii v Manchesteru a Leedsu. Umělecky ji ovlivnili hlavně Jan Bauch, Jan Zrzavý, Paul Cézanne a Marc Chagall.

Výstava obrazů Alžběty Zelené potrvá v prostějovském muzeu do začátku dubna, expozice o terezínském ghettu ve Špalíčku pak do začátku března.