Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proruský výklad moderních dějin? Zprávu BIS odmítají historici i učitelé

  18:47
Podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby je výuka především moderních dějin poplatná ruskému úhlu pohledu. Nesouhlasí s tím jak historici, kteří napsali učebnice dějepisu, tak učitelé, kteří ho vyučují. Problém vidí spíše v tom, že se o těchto dějinách ve školách mluví málo anebo se k nim učitelé nedostanou.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Když posílali na konci 90. let hotovou učebnici dějepisu na ministerstvo školství ke schválení, historik Milan Hlavačka čekal, že ji zpátky dostanou s připomínkami od odborníka. Místo toho úředníci poslali učebnici k posouzení nejrůznějším zájmovým sdružením.

Na školách se učí sovětský výklad moderních dějin, varuje zpráva BIS

„Z židovské obce žádali, aby bylo u jména Zikmunda Freuda připomenuto, že byl židovského původu. Z Muzea romské kultury si stěžovali, že se v učebnici o Romech nepíše, spory byly i s evangelíky o to, kolik lidí se přihlásilo po vyhlášení tolerančního patentu k protestantské církvi,“ vzpomínal s lehkou nadsázkou historik z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, jak tehdy vznikala jedna z nejoblíbenějších učebnic dějepisu na dnešních školách.

Svůj pohled nakonec vědci uhájili, tvrdí Hlavačka. „Byli jsme odpovědní jen sami sobě a svým znalostem,“ okomentoval už o něco vážněji, co se kolem schvalování učebnice dělo.

Proruský výklad dějin? Ani náhodou, shodl se Hlavačka s dalšími uznávanými historiky ve středu v Poslanecké sněmovně na semináři, který uspořádal předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus ml. (ODS).

Historici a zároveň autoři učebnic dějepisu odpovídali poslancům. A to i na otázku k oné poznámce pod čarou z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby, podle níž je výuka především moderních dějin a také národního obrození poplatná ruskému úhlu pohledu.

Nesmysl, míní i učitelé

Za pravdu Hlavačkovi dávají učitelé, kteří jeho a další učebnice dějepisu využívají ve svých hodinách. Třicet učitelů a ředitelů základních a středních škol po celém Česku odpovědělo na anketní otázku MF DNES. Ptali jsme se jich, zda i jim stejně jako Bezpečnostní informační službě (BIS) připadají učebnice dějepisu proruské.

Odpověď byla jednoznačná. S tím, že by současné české učebnice dějepisu byly proruské, nesouhlasí ani jeden z oslovených učitelů.

„Podle mne je to nafouknutá bublina. V dnešní době možná nejsou některé učebnice úplně aktuální, protože řada škol nemá peníze na jejich pravidelnou obměnu. Ale rozhodně není pravda, že by v nich byly nějaké proruské informace,“ vyjádřil se k dnes už proslavené poznámce pod čarou například ředitel základní školy v Chebu Pavel Černý.

Připadá vám, že jsou učebnice dějepisu příliš proruské, jak tvrdí BIS?

celkem hlasů: 3166

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 28. února 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2269
ANO
ANO 697
NEVÍM
NEVÍM 200

„Nic podobného jsem v nich nezaznamenala. A to si troufám tvrdit, že jsem v tomto směru značně citlivá, takže pokud by tam byla nějaká proruská interpretace historických událostí, pravděpodobně by mi to neuniklo,“ souhlasí učitelka dějepisu z Otaslavic Barbora Muliková.

„Na učebnicích, které při výuce dějepisu používáme, nevidím nic proruského. Z mého pohledu jsou vyvážené, velmi objektivní a bez jakéhokoli subjektivního zabarvení. Je už na učiteli, jak látku podá v hodině. Vyjádření BIS mě velmi překvapuje,“ přidává se Lenka Viktoříková, učitelka z Litovele.

20. století se nestíhá

Pokud někde vidí skutečný problém, není to ideologie, ale čas. „K moderním dějinám na spoustě základních škol ani nedostanou. Množství látky je tak velké, že řada učitelů dojde maximálně k druhé světové válce,“ říká učitelka ze základní školy v Ústí nad Labem, která si nepřála být jmenována.

Na tuto bolest výuky dějepisu upozornil na semináři v poslanecké sněmovně Petr Pánek, zakladatel webu modernidejiny.cz, ze kterého mnoho dějepisářů čerpá nápady pro výuku právě moderních dějin.

Příliš pravěku, málo novodobých dějin. Výuka dějepisu ve školách zamrzla

Do určité míry za to podle Pánka mohou právě i současné učebnice, které počítají s tím, že se děti nejprve na základní škole a pak na škole střední dvakrát za sebou postupně propracují od pravěku až po moderní dobu.

Jenže pokud učitel dodržuje učebnicemi předepsaný „jízdní řád“, na moderní dějiny se v obou případech dostane (pokud vůbec) v době, kdy mají učitelé i jejich žáci jiné priority.

„Tak například na střední škole se mohou zhruba nyní dostat do 50. let. Za chvíli je tu ale maturita. Na základních školách se v posledním roce soustředí na přípravu k přijímacím zkouškám,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč by se měl zrušit zavedený princip, podle kterého se na základní i střední škole s dějepisem začíná od počátků, tedy od pravěku.

Že by si některé pasáže školského dějepisu zasloužily zredukovat, na tom se s ním další přítomní historici shodli – kromě pravěku by proškrtali například i politické dějiny starověkého Řecka nebo Říma. Na tom, že je třeba začínat od Adama (v tomto případě od pravěku), ale trvají.

Učitelé o tom, zda jsou učebnice příliš proruské:

  • Miroslav Flieger, učitel, Gymnázium Lesní čtvrť Zlín

„Předpokládám, že otázka míří zejména na dějiny 19. a 20. století, kde je možné u různých historiků sledovat pestrou mozaiku vidění světa. Vyučující má mít nadhled, za prospěšné a potřebné považuji rozvoj kritického myšlení u žákyň a žáků a to lze podpořit prací s dobovými dokumenty. Potom nevadí, že takový dokument má nějaké ideologické zabarvení. A to by platilo i pro učebnice, kdyby se takové našly.“

  • Bohumil Zmrzlík, ředitel ZŠ Mendelova, Karviná

„Poslední dva roky jsem učil dějepis a nedospěl jsem k závěru, že by učebnice měly nějaký proruský charakter. Problémem někdy může být, že na moderní dějiny po druhé světové válce už učitelům nezbývá při výuce tolik času, ale i to se snažíme odbourávat.“

  • Veronika Suchomelová, učitelka, ZŠ Komenského II, Zlín

„U výkladu událostí z druhé poloviny 20. století záleží na učiteli, každý látku překládá svým osobitým způsobem. Hodně záleží i na zkušenosti rodin žáků, ty se samozřejmě mohou velmi lišit, ale učebnice je psaná bez jakékoliv proruského zaujetí.“

  • Jana Janová, učitelka dějepisu, Gymnázium Matyáše Lercha Brno

„Aby byly proruské, je naprostý nesmysl. Učebnice píší historici, a ne politici nebo BIS. Přijde mi to směšné, divím se, že se tím vůbec někdo zabývá. Nikdy jsem se s tím nesetkala.

  • Alena Lapešová, učitelka dějepisu, ZŠ Havlíčkova Jihlava

„V posledních několika letech pracuji ve výuce se třemi učebnicemi od různých nakladatelství. Ani v jedné jsem se nesetkala s pasážemi prorusky orientovanými. Nesetkala jsem se ani s jinými prorusky orientovanými učebními materiály.“

  • Martin Jahoda, ZŠ Vrchlického Liberec

 „Nezdá se mi, že jsou proruské. Jsou objektivní a sestavovali je odborníci.

  • Miroslav Stulák, učitel dějepisu, Gymnázium Nerudova, Cheb

„Když jsem tu informaci poprvé slyšel, dost mne překvapila. Já jsem se s tím  tedy nesetkal. Navíc si myslím, že každý kantor učí podle svého nejlepšího svědomí a dokáže dějiny předkládat moderním způsobem. Učebnice jsou jen jednou  z pomůcek při výuce a zdaleka ne zásadní.“

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...