Hlavní obsah

Chladnokrevná vražda, ohrožení demokracie nebo poprava zločince. Jak se k vraždě Kuciaka postavili vrcholní politici?

Rok od smrti Jána Kuciaka: Jak se k vraždě slovenského novináře vyjádřili vrcholní politici?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza Kuciak budí už od svého počátku silné emoce. Do ulic vyhnala desítky tisíc lidí a vrcholné postavy slovenské, české i evropské politiky zase donutila zaujmout jasné stanovisko. Pojďme si připomenout, kdo se jak vyjádřil.

Článek

„Mám za sebou tři nejnáročnější dny v mém životě. I když to na první pohled vypadá jako politické téma a opozice si na tomto neštěstí krátkozrace přihřívá svou politickou polívku, já to vnímám především jako věc těžkou po lidské stránce. Všichni žvanilové žvaní, moralisti moralizují, ale po dvou mladých životech zůstane velké prázdno.“

Takto se 28. února 2018, tedy pár dní poté, co policisté objevili těla investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, archeoložky Martiny Kušnírové, vyjádřil tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) na svém facebookovém profilu. „Jsem odhodlaný udělat vše, co je v mých silách, aby se vrahové a objednavatelé těchto vražd našli a pykali za svoje hanebné činy,“ pokračoval ministr.

Chladnokrevná vražda mladých lidí

Šok a zármutek nad ztrátou dvou mladých lidí tehdy vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska. „Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, kteří to udělali, a zajistit bezpečnost novinářů. S využitím veškerých prostředků, které na to máme,“ napsal Kiska na Facebooku.

O pár měsíců později, poté, co si kauza vyžádala rezignaci ministra Kaliňáka i tehdejšího premiéra Roberta Fica, Kiska prostřednictvím Twitteru varoval před nebezpečím, které novinářům hrozí. „Novináři jsou praví strážci demokracie. Bohužel ale lidé postupně přijímají nenávistné klima, které zobrazuje novináře jako nepřátele národa. Mohou pak být stigmatizováni jako ti, kteří oslabují naši společnost tím, že rozšiřují pochyby o zvolených představitelích,“ napsal prezident.

Hrozba pro právní stát i demokracii samotnou

Novinářů se po vraždě Kuciaka a jeho snoubenky zastávali i zahraniční politici. „Jsem šokován vraždou novináře v Evropské unii. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu,“ řekl podle serveru iRozhlas.cz první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Spravedlnost musí být nastolena,“ zdůraznil.

A obdobně zareagoval i mluvčí německé vlády Steffen Seibert: „To, že novináři mohou vykonávat svou práci svobodně a bez ohrožení na těle a životě, je předpokladem funkční demokracie a funkčního právního státu. Nic a už vůbec ne krutá vražda novinářů, kteří vynášejí na světlo pro někoho nepříjemné pravdy, nesmí tento základ našich společností zpochybnit.“

Ne všichni ale zastávali obdobné stanovisko. Podle tehdejšího premiéra Fica měla vražda novináře posloužit jako nástroj ke svržení vlády. Pro Fica znamenala vražda Kuciaka rezignaci několika lidí z blízkého okolí a posléze i jeho vlastní rezignaci. Podobně jako Fico se vyjádřil i maďarský premiér Viktor Orbán nebo předseda hnutí SPD Tomio Okamura. A někteří šli ještě dál. V čele s krajně pravicovou stranou Mariana Kotleby.

Poprava mezinárodního zločince

„V podstatě byl popravený mezinárodní zločinec, který se naboural do osobních údajů, mailů a osobních bankovních účtů, které jsou chráněné zákonem. Pochopte, že Kuciak byl jen bílý kůň „sorosoidních“ rozvratných fondů,“ napsal administrátor facebookové stránky Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) – Bratislavský kraj. Reagoval tak na dotaz, proč Kotlebova strana k vraždě nepodala žádné oficiální vyjádření.

To přišlo záhy a znělo zcela odlišně od původní reakce: „Takovýto tragický čin se nedá ospravedlnit. Zároveň ale uvádíme, že pro nás má život každého člověka stejnou hodnotu. Stejnou hodnotu má pro nás život mladého novináře i – například – slušného důchodce z východního Slovenska.“ Vedení LSNS zároveň s vydáním tohoto stanoviska upozornilo, že za obsah, který se objevuje na facebookové stránce, zodpovídají řadoví členové nebo sympatizanti strany.

Připomeňte si, co se na Slovensku dělo bezprostředně po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové v pořadu Obzor Filipa Horkého.Video: Seznam Zprávy

Samopal na novináře

V souvislosti s vraždou slovenského novináře média často skloňovala i vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana. Ten sice prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vraždu Kuciaka i Kušnírové odsoudil, zároveň ale pravidelně tvrdí a naznačuje, že novináři pohrdá.

V září například inteligenci českých novinářů přirovnal k inteligenci blbouna nejapného. „To byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ řekl Zeman v srpnu. O likvidaci novinářů český prezident veřejně pronesl pár slov i na tiskové konferenci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dobře známá je také fotka z předloňské návštěvy Plzeňského kraje. Zeman se na ní chlubí maketou samopalu, kterou dostal od nepomuckých podporovatelů. Ti zbraň ozdobili nápisem „na novináře“.

Reklama

Doporučované