Jak se vaří pro 660 lidí?

21. únor 2019

Hana Bolcková je vedoucí jídelny Základní školy Felberovy ve Svitavách. V loňském roce obsadila se svým týmem čtvrté místo v celostátní soutěži o nejlepší hlavní chod ve školních jídelnách.

Vařit pro děti ve školní jídelně je obtížné nejen proto, že jídlo musí dětem chutnat, ale musí splňovat tzv. spotřební koš. Ten obsahuje deset základních druhů potravin a díky jemu je zaručeno, že strávník dostane potřebné množství živin, přiměřeně jeho věku.

Největší problém při plnění spotřebního koše jsou ryby. Děti je nechtějí jíst, což je pravděpodobně způsobené tím, že je nejsou zvyklé jíst z domova.

Hana Bolcková ze Svitav se pravidelně se svým týmem kuchařek účastní různých kuchařských soutěží. V loňském roce byly 4. v celostátní soutěži o nejlepší hlavní chod ve školních jídelnách. Uspěly s masovými kuličkami z králičího masa s pohankou, bramnorovou kaší s bílou quinoou, rajčatovým dipem a polníčkovým salátem. Toto jídlo vaří běžně v jídelně a vždy s velkým úspěchem. Ale děti nepohrdnou ani klasickou českou kuchyní. Nejvíce milují rajskou omáčku, řízky a dukátové buchtičky.

Školní kuchařky z jídelny ZŠ Felberova ve Svitavách

Jídelnu čeká rekostrukce

Letošní soutěže se ale s největší pravděpodobností svitavský tým nezúčastní. Během letních prázdnin čeká totiž jejich jídelnu i kuchyň kompletní rekonstrukce. Dostanou některé nové stroje a zařízení, které jim práci v budoucnu ulehčí.  

Spustit audio

Související