instagram @kitchenettehome

Restované noky s pancettou

Restované noky s  pancettou

Ani tento recept není u nás doma novinkou. Ale konečně jsem ho teď, když mě požádal David z Billy, i nafotila. Jak jste si asi většina z vás všimla, jednou za měsíc pro jejich instagram chystám recept, který dávám i sem a teď tak nějak tyto moje oblíbené noky zapadly do programu, tak je konečně přináším i vám.

Recept je vlastně strašně jednoduchý a možná až překvapivě dobrý. Jen na toto jídlo, zdánlivě působící "z jedné pánve", budete potřebovat hrnec a pánve dvě. Věřím ale, že si tyhle restované křupavé noky u Vás všichni zamilují.
Nejraději, teda vlastně výhradně, používám noky domácí a nebo čerstvé farmářské. Takové ty jiné kupované se nedají vůbec srovnávat a raději se jim vyhýbám. Recept na domácí jsem sem na blog dala včera. :-)

20 minut - 4 porce
Restované noky s  pancettou

Ingredience

  • 600 g čerstvých noků

  • 100 g pancetty

  • 1 lžíce ghí nebo jiného tuku vhodného na smažení

  • 6 šalotek, oloupaných a rozčtvrcených

  • 3 lžíce balsamkového octa

  • 1-2 řapíky celeru

  • 250 g cherry rajčat

  • 150-200 g parmezán (nebo gran moravie ) podle chuti

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

1.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu silně osolenou vodu. Jak bude vřít vhoďte do ní noky. Ty začnou vyplavávat z pravidla i dříve než za minutu, tak je hned lovte z hladiny děrovanou naběračkou. 

2.

Rozehřejte si větší pánev s nepřilnavým dnem na středně silný výkon. Dejte do ní všechnu pancettu nakrájenou na tenké plátky  a také noky. Tako můžete společně oboje restovat a nebudete muset přidávat další tuk. Jednou za čas obsahem pánve prohoďte a restujte tak dlouho, dokud noky nebudou mít krásně zlatá místa s křupavou krustičkou. Tou dobou i pancetta budě příjemně orestovaná.

3.

Na druhé pánvi začněte na troše ghí nebo tuku vhodného na smažení restovat šalotku nakrájenou na měsíčky. Restujte ji do měkka, až začnou zlátnout její okraje. Přidejte k šalotkám balsamikový ocet a nechte ho odpařit. Po pár minutách, kdy ocet už vyčpí a zhoustne, přidejte rozpůlená cherry rajčátka a řapík celeru krájený na plátky.  Směs v pánvi jen trochu prohoďte, nechceme rajčátka ani celer uvařit, pouze krátce prohřát tak, aby zelenina byla stále svěží a křupavá. 

4.

Nyní smíchejte restované noky s pancettou s touto zeleninovou směsí s balsamikem a servírujte s hoblinami parmezánu. Podle chuti můžete ještě lehce posolit a opepřit, ale vzhledem k tomu, že pancetta, parmezán i balsamikový ocet, jsou výrazné ingredience, už to nebude pravděpodobně moc třeba.

Newsletter