Článek

REPORT: Ringo, George, Paul a John - slovenský revival dorazil do Plzně v podobě The Backwards

O tom, že hity liverpoolské kapely oslovují stále další a další generace, svědčí fakt, že pokaždé, když hrají v Plzni jedni z nejuznávanějších Beatles revivalů – slovenští The Backwards, praská Velký sál Měšťanské besedy doslova ve švech. V hledišti sedí vedle sebe babičky a dědečkové, mladé dvojice, cool hipsteři, vlasáči v lennonkách, staří rockáči v džínových vestách i lidé středního věku ve večerní róbě. Ty všechny, kteří do Besedy v pondělí (18. 2. 2019) večer přišli, spojovalo jediné, mají rádi Beatles. A tento fakt jen umocnil dokonalé vystoupení slovenských muzikantů. Potlesk mezi jednotlivými hity nebral konce. Lidé si broukali společně s hudebníky známé refrény, pohupovali hlavami, klepali podpatky do rytmu, tleskali, některé písně si dokonce vysloužily standing ovation.

Letos slovenští The Backwards vystoupili v Plzni s novým programem s názvem „Beatles - Solo Years“. Oproti původnímu programu, kdy vždy hráli nejznámější hity rané éry Beatles z počátku 60. let, jako She Loves You, Hard Day´s Night, nebo Help, či Yesterday v typických kostýmech a ikonických účesech, se tentokrát představili v uvolněnější atmosféře v kostýmech a parukách z pozdějších zralejších let skupiny Beatles. Kromě největších hitů z té doby, jako Let It Be, Come Together, nebo Back In The U.S.S.R. zahráli nejznámější songy jednotlivých členů kapely, které vznikly po rozpadu legendárních Beatles. Zaznělo tu McCartneyho Hope Of Deliverance, Harrisonovo Here Comes The Sun, Lennonova Woman, či Ringovo La De Da... a mnoho dalších neméně známých skladeb. Celou show doprovázela velmi efektně použitá světla namířená na překrásné prostory plzeňské Besedy.

Slovenští The Backwards jsou právem označováni za  jedny z nejlepších Beatles revivalů na světě. Jsou dvojnásobnými vítězi prestižního Světového Beatlefestu v New Yorku za roky 1998 a 2003. Svoji kariéru začali už v roce 1995 v Košicích.

Slovenští hudebníci mají Beatles nastudované do posledního detailu, jako je třeba pohyb hlavy, či držení kytary, intonace v konkrétních písních, které musí ocenit i největší beatlemaniak, jež má naposlouchané všechny desky. Díky precisnímu, přesnému a poctivému ztvárnění původních „brouků“– a to nejen vizuálnímu, ale především zvukovému, jsme si všichni přítomní mohli vychutnat atmosféru koncertů legendárních Beatles.

© 2014-2023 panJosef.cz