Druhá šance: Spider-Man 3 s Venomem s odstupem času

Druhá šance: Spider-Man 3 s Venomem s odstupem času
Spider-Man 3 | Columbia TriStar
Tobey Maguire
Spider-Man 3 | Sony
Jistě, Spider-Man 3 má řadu problémů. Přemíra záporáků bourala konzistentnost příběhu, Harry se po návratu jeho vzpomínek začal chovat zcela nelogicky, film často působil nudně a utahaně, plus Venom byl jedním z největších zklamání v superhrdinské filmové historii. Nemluvě o těch divných, ale zároveň legračních scénách, ve kterých si Peter Parker frajersky vykračuje po ulici v tom naprosto příšerném svetru, přičemž se chová jako rádoby alfa samec, který právě zjistil, že vyhrál ve sportce.
Ale podle mého názoru má film i mnoho nedoceněných kvalit, které jsou bohužel často přehlížené. Například vztah mezi Peterem a Mary Jane je zde z celé trilogie nejzajímavější. Peter už není onen směšný mladíček, který se usilovně snaží získat srdce populární holky, ani onen správňák s duší Mirka Dušína, kdy své srdce Mary Jane zase otevřít nemůže, protože ji tím chce chránit. Ve trojce mu sláva trochu stoupne do hlavy (záviděníhodná líbačka s Gwen Stacy) a začne mít vcelku „běžné“ vztahové problémy, které sice nemusí někoho bavit, ale rozhodně působí realističtěji než v předchozích dvou snímcích. To samé platí i pro Mary Jane, která již akceptovala fakt, že její kluk může kdykoliv „dopavoukovat“, ale i tak potřebuje jistou oporu a pozornost, které se jí nedostává, zejména proto, že Peter má prostě furt plné ruce práce, v rámci čehož se následně opět krapet sblíží s Harry Osbornem. Navíc Spider-Manův sestup na temnou stranu síly, během kterého se z ušlechtilého „pavouka“ stává namachrovaný anti-hrdina, je jednou z nejzajímavějších sekvencí z celé série, jež po filmové stránce rozhodně rozvíjí kvalitu Peterovy postavy správným směrem.
Tobey Maguire, Topher Grace
Spider-Man 3 | Sony
Ani samotní záporáci nebyli špatní. Především Sandman a Harry Osborn. Myslím, že zásadní chybou bylo to, že se je tvůrci rozhodli všechny narvat do jednoho filmu, v rámci čehož není pořádně věnována pozornost ani jednomu z nich, což se bohužel negativně promítne na následné kvalitě filmu. Venom je neznámá zlá síla, se kterou se v sérii ještě doposud nepracovalo, Sandman je ve skutečnosti fajn chlap, který byl jen ve špatné situaci na špatném místě, přičemž se díky svým novým schopnostem rozhodne porušovat zákon pouze kvůli tomu, aby pomohl své nemocné dceři. Harry Osborn je taktéž původně milý klučina, kterého však žene vpřed pomsta vůči jeho bývalému nejlepšímu příteli v domnění, že zabil jeho otce. Na rozdíl od Normana Osborna, kterého ovládal původní Zelený skřet, jehož jedinou motivací bylo šířit chaos, a Otta Octavia, kterého zase ovládaly ty mechanické mrchy na zádech, jehož motivací bylo zase znovu postavit ničivé zařízení, které předtím selhalo, jsou Sandman a Harry padouchové, které divák dokáže pochopit. A to je právě činí svým způsobem kvalitními.
James Franco
Spider-Man 3
Spider-Man 3 je z celé trilogie Sama Raimiho rozhodně nejslabším dílem. Ale určitě bych ho nenazýval filmem špatným. Je v něm mnoho aspektů, které fungují opravdu povedeně. Lapálie kolem vztahu Petera a Mary Jane je zde ze všech dílů nejkvalitnější, záporáky, byť nedotažené, lze pochopit, Peterova temnota atd. Možná to není nejlepší zakončení Spideyho trilogie, ale má tuze daleko od toho být katastrofální.