Tokdo pravidelně navštěvují jen policisté, vojáci a správce majáku. Na ostrov také občas zavítají turisté a v roce 2012 ho návštěvou poctil dokonce jihokorejský prezident. Rybářka Kim Sin-yeol je ale jeho jedinou stálou obyvatelkou. Osmdesátnice žije na ostrově už přes třicet let.

Společnost jí dříve dělal manžel Kim Seong-do. Ten ale loni v říjnu zemřel. Podle jejich syna Kima Kyung-chula má důchodkyně daleko od lidí naprostý klid, což jí vyhovuje.

 

„Říká, že život na Tokdu je pohodový. Její duše je tam v míru,“ vysvětlil Kim Kyung-chul pro televizní stanici CNN. Dům, který samotářka obývá, nyní podle CNN prochází rekonstrukcí. Jihokorejské úřady sdělily, že už nikomu dalšímu stálý pobyt na ostrově nepovolí, i když by o to mělo několik lidí zájem.

Souostroví Tokdo od 50. let spravuje Jižní Korea. Podle Japonska, které si území také nárokuje, ale jde o nelegální okupaci. Japonsko pravidelně navrhuje, aby spor vyřešil mezinárodní soudní dvůr. To ale druhá strana odmítá.

Dlouhodobý zájem obou zemí souvisí i s faktem, že daná oblast je vhodná k rybolovu a je bohatá na nerostné suroviny. Pod Tokdem jsou totiž velké zásoby zemního plynu.

Fotogalerie
37 fotografií