Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Latino gang gang ovládl hitparády. Seznamte se s Popem 2.0, který válcuje starou gardu

Nikdo jiný nedosáhl na YouTube tolik zhlédnutí jako Luis Fonsi a Daddy Yankee s hitem Despacito. Foto: Lucas Jackson, Reuters
Nikdo jiný nedosáhl na YouTube tolik zhlédnutí jako Luis Fonsi a Daddy Yankee s hitem Despacito. Foto: Lucas Jackson, Reuters

Do populární hudby v roce 2018 razantně vstoupila španělština. Dravá latino vlna přepisuje pravidla tradičního hudebního průmyslu.

Hudební hitparády mohou být – pro někoho možná překvapivě – depresivní místo. Na prvních místech poslední roky bodovaly písně, které nebyly popově extatické, naopak byly pomalejší, chladnější, smutnější, tragičtější, vážnější a hemžilo se to v nich bezmocí, přetížením a vyhořením. Otevřeně se v popové aréně mluvilo o policejní brutalitě nebo duševním zdraví a xanaxoví rappeři šířili intoxikovanou letargii.

„Možná si vystřelím mozek, xanax všechnu bolest utlumí, yeah,“ rapoval Lil Uzi Vert v roce 2017. „Jsem smutný a skleslý,“ znělo zas ve „sleeper hitu“ SAD! od amerického rappera XXXTentaciona, který se vyšvihl na špici žebříčků poté, co byl zastřelen. Jako by hitparády zahalil černý mrak popové deprese. Jenže loni se něco stalo – do žebříčků se vlilo trochu slunečního světla s vlnou latino popu.

Bezstarostnou party s sebou přinesl portorický rapper Bad Bunny nebo reggaetonový zpěvák J Balvin z kolumbijského Medellínu a globálního úspěchu dosáhla katalánská zpěvačka Rosalía, která aktualizuje tradiční žánr flamenco do jazyka mileniálů. Monstrózní a vlivný festival Coachella dokonce do letošního line-upu zařadil celou latino sekci, kde všichni zmínění vystoupí.

Jak ukazuje výroční report YouTube, polovina ze stovky nejsledovanějších videí za rok 2018 patřila latinskoamerické hudbě. Může za to z velké části vstup streamovacích služeb do Jižní Ameriky i úspěch nakažlivého hitu Despacito. Tohle není trend, který řídí dřívější hledači talentů nebo manažeři nahrávacích společností. Děje se to bez jejich svolení a zdá se, že se někdejší hegemonie popového průmyslu rozpadá.

Stará pravidla hudebního průmyslu přestávají platit, za úspěchem stojí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější