Závěr Afxentie si Škarnitzl pohlídal a celkově zvítězil! Cink dnes druhý

Čechům se dnes na Kypru při závěrečném XCO dařilo, Cink dojel druhý, Škarnitzl třetí a celkově zvítězil. Čábelická osmá...

Autor: Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, EGO Promotion
Závěr Afxentie si Škarnitzl pohlídal a celkově zvítězil! Cink dnes druhý


První kolo 23. ročníku Sunshine Cupu je v tuto chvíli historií. Ani během finále čtyřdenního etapového závodu Afxentia Stage Race se závodníkům nevyhnul déšť, a tak se letošní ročník rozhodně zapíše jako jeden z nejstudenějších a nejmokřejších. Klasické olympijské cross country na téměř šestikilometrovém okruhu s množstvím singltrailů vyhrála Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) a Bartlomiej Wawak (POL, VW Samochody Uzytkowe). Polského šampiona na stupních doprovodil o vteřinu druhý Ondřej Cink (Kross Racing) a třetí Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), který se poprvé v historii stal vítězem etapáku. To Annika Langvad Afxentii ovládla už počtvrté.

 Závod mužů na 5 kol byl od samého začátku pod kontrolou trojice pozdějších medailistů. Honza Škarnitzl dělal, co mohl, aby udržel žlutý dres i na celkové vyhlášení. To se mu dařilo a nakonec si připsal důležitých 160 UCI bodů a prize money přes 1600 euro. 


Jan Škarnitzl a Annika Langvad 


Jan Škarnitzl

"Těžký to bylo, ale super závodění. Kluci jeli od začátku hodně rychle, často nastupovali, stálo mě to hodně sil je dojíždět. Ale měl jsem je pořád nadosah a vždycky se mi to povedlo. Ke konci mi pomohl i Ondra Cink, protože kvůli mě počkal s atakem. Věděl jsem, že by po něm hned Bart šel, a já kdybych měl defekt nebo malej pád, tak by byl na hraně ten můj náskok. Takže to bych mu chtěl poděkovat. Líbilo se mi to, bylo pěkný závodění, ke konci už jsem myslel, že to bude pohoda, ale furt se to tam přelejvalo. Snažil jsem se i jet na špici, zase kvůli tomu, kdyby se mi něco stalo, abych ztratil co nejmíň... Je to super výsledek, hodně bodů a perfektní start sezony," nechal se slyšet hrdina letošní Afxentie.

Spokojený byl po závodě i Ondřej Cink, jen litoval chyby v závěru. "V posledním kole jsem udělal chybu, když jsem před sebe pustil Karla Markta v okamžiku, kdy Wawak zaútočil. Karl ale nereagoval a já ho neměl kudy předjet.... najednou tam byla dvacetimetrová díra. Sice jsem ho pak ještě dojel, ale v singlu před cílem už v podstatě nejde předjet," líčil Cimbál, který je ale s formou velmi spokojen. "Forma vypadá dobře, už včera jsem se cítil dobře, ale se dvěma defektama toho moc nezmůžeš. Dnes to bylo taky dobrý, pěkně jsme se tam honili..."

Jarní formu prokázal i desátý Jan Vastl (Superior XC) a jeho plán zaútočit na desítku celkového pořadí se vydařil. Těsně, ale klapl. "Dneska desátý místo a celkově taky 10. Dneska to bylo hodně těžký, od startu se jelo strašně rychle, byl jsem v první skupině do konce předposledního kola, v singlech se to vždycky hodně natáhlo, v posledním kole jsem jel už sám a hlídal si to. Celkově jsem moc spokojený, přijel jsem na Kypr bez speciální přípravy, základ je po zimě hodně dobrý a hlavně se mi podařilo vyjet dost bodů," pochvaloval si Vastlík.


Bartrlomiej Wawak těsně poráží Ondřeje Cinka


Jan Vastl

Jára Kulhavý se nezmátořil ani poslední den. Přiznal, že to vůbec nebylo ono, na druhou stranu si pochvaloval trénink. "Nejede se mi tady vůbec dobře, ale jsem rád, že jsem si zazávodil a jel nějakou intenzitu, kterou potřebuju jako sůl. Na Cape Epic je závodění trochu o něčem jiném, pořád mám čas na trénink, věřím, že to bude dobrý," zapřemýšlel Jára směrem k Jižní Africe.

Matěj Průdek (GAPP System - Cabtech) zakončil Afxentii na celkovém 25. místě, premiérový start proměnil Kristian Hynek (Vitalo Future Cycling) v 31. pozici a Zdeněk Vobecký (Fany Cycling) v novém dresu a na novém kole skončil čtyřiatřicátý.

Smůlu měli v závěrečný den čeští junioři Jan Zatloukal a Tomáš Tlamka (Nutrend Specialized). Dokončili s velkou ztrátou na 6. a 7. místě, což znamenalo i ztrátu celkového vedení. "Měli už celkem velký náskok, jeli spolu a pořadatel je poslal jiným směrem mimo trať, oni ho respektovali a odjeli někam do háje. Než se vrátili, nabrali 20 minut ztráty. Ale byla to jejich chyba, měli se držet okruhu a původního značení," okomentoval minelu juniorů trenér Viktor Zapletal.

Jitka Čábelická


Karla Štěpánová

Závod žen byl i dnes jasnou záležitostí Anniky Langvad. Zpočátku se ji snažily vyvést z míry dámy z celku Ghost Factory Sina Frei (SUI) a Lisa Pasteneir (AUT), ale trvalo to jen do půlky druhého kola. Pak se Annika zvedla a jela. Sina pak zbytek závodu strávila s Anne van der Breggen, Lisa už jejich tempu nestačila. Na technické trati měla drobná vicemistryně světa U23 navrch a slavnou silničářku nechala za sebou.

Výborně si v nabité konkurenci vedla Jitka Škarnitzlová. XCO dokončila jako osmá, v celkovém hodnocení skončila devátá, když za sebou nechala jména jako Yana Belomoina, Ghita Michiels, Isla Short a další... "No tak máme dobojováno :-) Do dnešního XC jsem šla trochu s respektem, protože to pro mě většinou byl hrob. Dneska to ale docela jelo, povedl se start, pak jsem se chvíli tahala o sedmičku, ale nepovedlo se, i tak dobrý. Celkově jsem spokojená, přineslo nám to, co se od etapáku čekalo a na čem se dá dál stavět. Pozitivní je jak fyzická kondice, tak to, že jsem si i perfektně porozuměla s materiálem, který v těch šílených podmínkách držel na výbornou. Takže dobrý start do nové sezony," pochvalovala si Jíťa.

Druhá česká žena na startu Karla Štěpánová skončila na 13. místě a v celkovém hodnocení jí patří 12. příčka.


Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Závěr Afxentie si Škarnitzl pohlídal a celkově zvítězil! Cink dnes druhý
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 rotik - vloženo: 27.02.2019 v 18:13:22

    Gratulace Honzovi k celkovemu vitezstvi.Dlouho poctive pracuje,i cyklokrosy jezdil pekne,takovy vysledek si zaslouzi.

    Tesim se na sezonu,nasi maji potencial neco ukazat...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744