Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová žena u Babiše Adamcová za Trumpem nepoletí. Topolánek: „Křivák v Bílém domě“

Autor: vr, simao - 
25. února 2019
05:01

Novou mluvčí na Úřadu vlády se stane někdejší moderátorka Novy Jana Adamcová (dříve Nováková), provdaná za režiséra Jiřího Adamce. Ač má sama řadu zkušeností ze Spojených států a vily na Floridě, do USA společně s Andrejem Babišem a jeho ženou Monikou na významné setkání s prezidentem Donaldem Trumpem nepoletí. Babiš Blesku vzkázal, že se nejprve musí seznámit s chodem úřadu. Na premiéra přitom kvůli jeho návštěvě Bílého domu ostře zaútočil expremiér Mirek Topolánek.

„Paní Adamcová má být schválena vládou 4. března, tak asi nemůže rovnou 5. letět do Spojených států. Musí se seznámit s chodem toho úřadu,“ vzkázal Blesku premiér Andrej Babiš ke jmenování nové mluvčí Úřadu vlády - někdejší moderátorky na Nově a manželky režiséra Adamce Janě Adamcové.

Do Bílého domu i s paní Monikou

Samotný termín cesty Babiše do Washingtonu není zatím stanovený, program vzniká. Jisté je, že do Bílého domu vyrazí Babiš 7. března. Pozvání platí jak pro něj, tak pro jeho manželku Moniku Babišovou.

A bude to po dlouhé době, co se do Oválné pracovny podívá český premiér. Naposledy se to poštěstilo Petru Nečasovi v říjnu 2011, kdy jej přijal tehdejší prezident Barack Obama. Bavili se tehdy i o tématu dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Topolánek útočil na Babiše

Právě téma „jádra“ by nyní mohl řešit Babiš také. „O dostavbě jaderných bloků jsme jednali, když tu byl americký ministr energetiky. Víme, že Westinghouse chystá nové technologie pro menší jaderné bloky, ale až tak daleko nejsme. Nejdříve musíme najít formu dohody mezi českou vládou a ČEZ. A nebude to stát, kdo bude vybírat dodavatele, bude to primárně ČEZ,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Právo.

Na Babiše však na twitteru zaútočil expremiér Mirek Topolánek, jeho příležitostný kritik, který ve své knize označil Babiše mj. za „tatarského nájezdníka“. „Zájem Westinghousu musí být velice silný, když americká administrativa přijme v Bílém domě bolševika, agenta komunistické zpravodajské služby a křiváka. Nebo je to jinak?“ napsal Topolánek, který je v současné době mj. moderátorem svého nového pořadu Topol Show na info.cz.

Topolánek také ohledně Babišovy návštěvy USA na sociální síti uvedl, zda by českému premiérovi mohl „už konečně někdo říct, že před ním tam bylo šest jiných českých premiérů. Aby nepraskl dříve, než tam odletí.“

Babiš: S Trumpem jsme stejná krevní skupina

Babiš v minulosti označil Topolánka pro změnu za „nejzkorumpovanějšího premiéra v historii naší země“. O Donaldovi Trumpovi naopak mluvil Babiš před schůzkou v superlativech. „Prezident Trump je charismatická osobnost, je svůj, je to byznysmen. Máme stejnou krevní skupinu,“ řekl Babiš Právu.

A ohledně možné návštěvy Trumpa v Praze, o které měl v USA jednat i ministr zahraničí Tomáš Petříček, Babiš dodal: „Vím, že prezident Trump mluví o ČR v superlativech, ostatně tři jeho děti májí z poloviny českou krev (z manželství s Ivanou Trumpovou, rozenou Zelníčkovou - pozn. red.). Určitě mu nabídnu Prahu jako skvělé místo pro jeho eventuální setkání s jiným státníkem, pokud by se s někým chtěl setkat v Evropě. Ale vzhledem k tomu, že příští rok budou v USA prezidentské volby a že pomalu začíná kampaň, tak to nepovažuji za příliš reálné. Navíc Trump je znám tím, že hlavně jezdí na větší akce.

Co vezme Trumpovi? Premiér nechal tipovat

Vedle toho premiér Babiš v sobotu na svém facebooku nechal tipovat, co dá Trumpovi při státní návštěvě darem. „Ale moc prosím, ať to není český křišťál nebo šestka piv,“ stojí v Babišově statusu, kdy však při nedávné cestě po Asii premiér přiznal, že sám celé tyto texty na sociální sítě nepíše, ale schvaluje a kontroluje.

„Tuhle schůzku Bílý dům oficiálně potvrdil ve čtvrtek a žiju tím samozřejmě já i všichni moji kolegové, probíhají intenzivní přípravy. A můžete se vsadit o co chcete, že na tuhle schůzku přijedu maximálně připravený. Donald J. Trump není profesionální politik, ale byznysmen (...) Jednání s takovými lidmi probíhají častokrát jinak a mnohem příměji, než je v politice zvykem. Takže jsem zvědavý a těším se. Jo, těším se moc. V Bílém domě máme o co bojovat,“ vzkázal Babiš. 

„Všichni teď mluví o Huawei nebo Westinghouse, ale to, co peněženky našich lidí ovlivní daleko víc, jsou třeba cla na evropská auta. Vždyť dodáváme součástky snad všem automobilkám na kontinentu. Rád bych od amerického prezidenta slyšel, co má v plánu. Napřímo. Ne jako doteď, zprostředkovaně od Evropské komise. A sám mu toho mám taky hodně co říct,“ dodal Babiš.

mazden ( 23. srpna 2019 08:25 )

Pěkně napsaný-pravdivý.

oltec ( 5. března 2019 06:33 )

pana Babiše ještě nikdo nenachytal s uhnívákem venku jako tebe Topolánku

kradlous ( 25. února 2019 20:35 )

Je s podivem že Topolánek běhal v Toskánsku kolem bazénu obnažený jak smyslů zbavený i když měl již dávno běhat v teplákách za plotem.

gabreta ( 25. února 2019 20:10 )

Bolševickýmu vygumovanýmu lampasákovi, vystudovanýmu pro boj s NATO v čele s Amerikou, vadí že americká administrativa přijme v Bílém domě bolševika? Že by Mirek začal chlastat s Mirkem?

Althea Lewis ( 25. února 2019 19:58 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa