Stavebnictví v kraji zažívá boom. Přesto se ale potýká s problémy nedostatkem lidí a stárnutím současných zaměstnanců. „Práce máme dost, ale lidi nám chybí. Potýkáme se s tím, že našim zaměstnancům je kolem padesáti let,“ řekl ředitel plzeňského závodu společnosti Eurovia Jan Muzika.

Že je stavebnictví nastartované, potvrdila i náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast ekonomiky, investic a majetku Marcela Krejsová. „Kraj letos investuje rekordní přibližně tři miliardy korun. Z toho půjde 450 milionů na řadu projektů týkajících se školských budov. Takže různé rekonstrukce, obnovy pláště, zateplování, nové učebny a další,“ vysvětlila Krejsová.

Ilustrační foto
Letní tábor Červeného kříže už je plný

Jako další velkou investici uvedla dokončení východního ambitu barokního areálu Mariánská Týnice na Plzeňsku. „Obvykle se v památkové péči dbá na to, aby se zachovával současný stav nebo aby se bránilo další degradaci památek. V tomto případě se rozhodlo o tom, že celý východní ambit, který se nestihl postavit podle původních Santiniho plánů, se dokončí,“ doplnila Krejsová.

Město Plzeň by chtělo kromě běžných oprav investovat i do sportovního areálu. „Letos by se měla uskutečnit první etapa rekonstrukce areálu Na Prokopávce,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

STAVBA ROKU

Včera také odstartoval 16. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Vyhlásili ji za Plzeňský kraj hejtman Josef Bernard, za město Plzeň primátor Martin Baxa a za Krajskou hospodářskou komoru v Plzeňském kraji její předseda Ota Rubner. Uzávěrka přihlášek je 29. 3. 2019.

Někteří invalidé si v Plzni stěžují na problémy s parkováním.
Nemám kde zaparkovat u doktora, stěžuje si invalida

O titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018 se mohou ucházet stavební díla, která byla zkolaudována nebo uvedená do provozu v loňském roce na území kraje. Přihlásit je mohou investoři, projektanti, zhotovitelé nebo vlastníci. Soutěží se v sedmi kategoriích novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, stavby dopravní a inženýrské, průmyslové, sportovní a volnočasové a veřejná prostranství.

Přihlášená díla bude posuzovat sedmičlenná odborná porota, která letos má i zahraničního zástupce česko-vlámského architekta a urbanistu Jiří Klokočku.

Nový RegioPanter do Horažďovic
Z Klatov do Berouna se svezeme novými vlaky