InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dotační dilema ve Vodňanech. Jak moc je třeba zateplit domov mládeže?

Ilustrační foto.  , Autor: Jarka Krejčová - Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Jarka Krejčová - Jižní Čechy Teď

VODŇANY – Vodňanští mají připravené projekty na gastroučebnu s cukrářskou výrobou nebo zateplení domova mládeže místního učiliště. U obou je podaná žádost o dotaci. Na gastroučebnu lze získat 4,7 milionu a na zateplení domova mládeže 3,3 milionu korun.

 

„Dotace není vysoká, ale jestliže nám chce dát někdo peníze, abychom zlepšili stav budovy, dokázali ji zateplit a především vyřešit kotelnu, která je v havarijním stavu a běží na dobré slovo, proč to nevyužít," řekl na minulém zastupitelstvu Václav Heřman (Město a venkov), když se projednával rozpočet města a projekty zařazené pod čarou. Odstartoval tak diskusi na téma, které řeší v řadě měst - o jaké dotace usilovat? O ty, které vyžadují nejmenší finanční podíl města? Nebo o ty méně finančně výhodné, ale na to, co město pálí nejvíc?

Pavel Šťástka (Vodňany 2022) namítl, že konkrétně na učiliště je dotační podpora minimální a město má v danou chvíli řadu jiných projektů, kde jsou dotační poměry úplně jiné. „Je třeba využít ty dotační tituly, kde je spoluúčast města finančně výhodnější. Peněz, které si můžeme dovolit použít, není opravdu moc," uvedl a pokračoval: „Chtěl jsem učiliště vidět od střechy po sklep. Poctivě jsem ho prošel. Za devět milionů to neopravíme. Je to starý dům, a když se do toho sáhne... Nemá cenu nechávat na střeše staré bobrovky sjeté z každé strany do půlky. To už vypovídá samo o sobě, v jakém stavu je střecha."

Na něj navázal místostarosta Tomáš Bednařík (Vodňany pro změnu): „Ve Vodňanech vládne magie, že když se řekne dotace, je to výhodné. Pětatřicet procent dotace na zateplení je naprosto zoufalé. A to se bavíme o výměně kotelny a zateplení, což je pouhý obal. Netýká se to střechy, rozvodů. Je to jen o tom, že zabalíme barák do obalu. Takhle to dělat nechceme. Samozřejmě, když se rozbije kotel, musí se koupit."

Květoslava Louženská (ODS) v domově mládeže pracuje a podotkla: „Přístavba domova mládeže je z roku 1976 a původní část je ještě starší. Do roku 2006 se uskutečnila generální oprava traktu staré budovy směrem do ulice, vloni opravy té stejné části. Spousta je toho opravená, ale nedostalo se na druhou část směrem do zahrady k Zeyerovým sadům. Domov mládeže jede v podstatě nonstop. Má kapacitu 90 lůžek a je stoprocentně naplněná. Využívá se také během rybářských dnů, v červenci si domov pronajímají cyklisté, pěvecké sbory. Peníze na opravy by tedy snesl. Zejména ta část z padesátých let minulého století. Nikdo dnes neví, kde je jaká trubka, co kudy vede. V případě havárie by to byl problém."

Zastupitelé dali slovo také řediteli učiliště Pavlu Kotálovi. Ten je seznámil s tím, že v roce 2016 dostala škola zprávu revizního technika, že kotle další zimu nepřežijí, že jsou za svou životností. Šest kotlů je ve škole a dva v internátu. „Byli jsme tehdy za starostou Heřmanem a ve škole se kotle za 1,8 milionů korun vyměnily. Ve škole tedy nic nehrozí a my jsme vděčni městu, že situaci vyřešilo. Tenkrát nám bylo řečeno, že kotle na internátě počkají a jejich výměna se spojí se zateplením budovy. Chtěl jsem požádat, jestli by tyto dvě investice nešly od sebe oddělit. Kotle byly v havarijním stavu už před třemi lety. Kdyby vypověděly službu během zimy, bude obrovský problém. A není sporu o tom, že barák rekonstrukci potřebuje," vyjádřil se k problematice Pavel Kotál. Zda-li učiliště poskočí z projektů pod čarou mezi prioritní, se ukáže během roku, možná během volebního období.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace