Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Multikulturalismus a transformace Británie v roce 2018: část I - leden až červen

Článek Soerena Kerna "Multiculturalism and the Transformation of Britain in 2018: Part I", který vyšel 1. ledna 2019, přeložený panem Josefem Janečkem a mnou. Faktografický článek obsahující události spojené s islamizací Británie.
  • "Požadujeme zákonné právo na svobodný projev, a to v zákoně, který ukončí smutnou představu, že za ´nenávistnou a urážlivou řeč´ lze lidi věznit a obviňovat. Stručně řečeno, zákon musí kodifikovat právo občanů ke svobodě projevu bez zásahu vlády.” – petice (odmítnutá) vyzývající britskou vládu k uzákonění svobody projevu.
  • "Trestným činem z nenávisti je jakýkoli trestný čin, například útok nebo zlovolná komunikace, která je chápána [zdůrazněno], jako nepřátelství nebo předsudek vůči osobě na základě skutečné nebo vnímané rasy, náboženství, sexuální orientace, zdravotního postižení nebo transgender identity." – reakce britské vlády na petici.
  • Podle návrhu ministerstva vnitra by vznikla muslimům povinnost uzavírat občanský sňatek, jenž by ženám poskytl právní ochranu v případě rozvodu. Uznání islámského rozvodového řízení státem dosud znamenalo, že se muslimské ženy nemohly spolehnout na britské zákony. V průzkumu se uvádí, že většinu klientů obracejících se na soudy šaría tvoří ženy usilující o islámský rozvod. Vzhledem k tomu, že "značný počet" muslimských párů nezaregistruje své manželství podle britského občanského práva, "nemají  mnohé muslimské ženy možnost rozvést se podle britských zákonů o rodině."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muslimská populace Británie překročila v roce 2018 hodnotu 4,2 milionu. Podle údajů extrapolovaných z nedávné studie o růstu muslimské populace v Evropě tvoří muslimové v Británii přibližně 6,3 % z celkové populace 64 milionů obyvatel. V reálném vyjádření tak má Británie po Francii a Německu třetí největší muslimskou populaci v Evropské unii.

Rychlý růst britské muslimské populace lze připsat imigraci, vysoké porodnosti muslimských žen a konverzím k islámu.

Islám a s islámem související problémy, všudypřítomné v Británii v roce 2018, lze rozdělit do několika tematických skupin: 1) Islámský extremismus a bezpečnostní důsledky existence britských džihádistů. 2) Pokračující šíření islámského práva šaría. 3) Pohlavní zneužívání dětí muslimskými gangy. 4) Začlenění muslimů do britské společnosti. 5) Selhání britského multikulturalismu.

 

LEDEN 2018

1. ledna. Čtyři britští džihádisté, kteří byli odsouzeni na doživotí za plánování velkého teroristického útoku v Birminghamu, získali podle zpráv získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím právní pomoc ve výši téměř 800 000 liber (900 000 eur) k pokrytí své neúspěšné obhajoby. Khobaib Hussain, 25 let, Naweed Ali, 30 let, Mohibur Rahman, 33 let a Tahir Aziz, 38 let, dostali na platby advokátům 790 485 liber. Přibližně 635 822 liber bylo zaplaceno obhájcům. Každý obžalovaný byl u soudu zastoupen královským radou (QC, Queen's Counsel) a dalším advokátem. Ještě však nejsou vyúčtovány všechny platby, konečná hodnota bude pravděpodobně ještě vyšší.

3. ledna. Podle Asociace ředitelů organizací pečujících o děti stojí v Británii každý dětský migrant bez doprovodu daňové poplatníky ročně 67 634 liber. Náklady zahrnují 50 716 liber za bydlení a náklady spojené s péčí, 4 805 liber za vzdělávání, 3 915 liber za zdravotní péči a 3 826 liber na sociální pracovníky. Za každého osamělého dětského migranta platí Rady obvykle 440 liber za tlumočníky a dětské obhájce, za výuku anglického jazyka 480 liber, za stomatologa 70 liber a za registraci u lékaře 20 liber. Statistiky ministerstva vnitra ukazují, že v Británii je v současné době nejméně 4 500 mladých lidí bez doprovodu, kteří žádají v Británii o azyl - a stojí daňové poplatníky více než 300 milionů liber ročně. Radnice jsou právně odpovědné za veškeré náklady spojené s těmito dětmi v péči, dokud nedosáhnou věku 25 let.

4. ledna. Policisté v Nottinghamu, vyšetřující prodej nelegálních cigaret, obchodování s drogami a obchodování s lidmi byli varováni, aby dali ruce pryč od "kurdské ulice" o které se říká, že je pod kontrolou gangsterů ze Středního východu. Konstábl Lee Wilson řekl Magistrátnímu soudu v Nottinghamu:

"Pašovaný tabák je používán k financování kriminality, především dodávek drog a obchodování s lidmi. Kurdští organizovaní zločinci jej využívají k financování kriminality v oblasti Radford Road a nabídli nám 5 000 liber měsíčně (5 500 eur), pokud prodej pašovaného tabáku přestaneme vyšetřovat. Když jsme v této ulici zasahovali se služebním psem, tak nám bylo jasně řečeno, že ´policie na této ulici není vítána´. Ulice byla označena jako ´kurdská ulice´.“

5. ledna. Náměstek ministra vnitra pro bezpečnost Ben Wallace připustil, že britská vláda ztratila přehled o tom, kde na Blízkém východě bojují stovky Britů v džihádistických skupinách. V pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio 4 prohlásil, že asi polovina z odhadovaných 850 lidí z Velké Británie, kteří odešli do Sýrie a Iráku, se vrátila domů, ale vláda "neví kde" hledat ty, kteří v tomto regionu ještě zůstali.

8. ledna. Rabbnawaz Ali z Leedsu byl odsouzen k 19 měsícům vězení poté, co se přiznal k rasově agresivnímu chování, žhářství, útoku a zločinnému jednání. Korunní soud v Leedsu si vyslechl, jak Ali vyhrožoval, že zabije skupinu vojenských kadetů ve věku 12 až 16 let a vyhodí do povětří kasárna Royal British Legion. Soud také vyslechl, že Ali byl diagnostikován jako paranoidní schizofrenik. Soud mu nařídil, aby podstoupil psychiatrickou léčbu podle zákona o duševním zdraví v kombinaci s trestem odnětí svobody na 19 měsíců.

12. ledna. Northumbrijská policie zahájila vyšetřování útočných a urážlivých komentářů na sociálních sítích, týkajících se operace Shelter, to je policejního vyšetřování sexuálního vykořisťování dívek a žen ve West Endu v Newcastlu muslimským sexuálním gangem. Policie obdržela stížnost poté, co se na Facebooku objevila řada komentářů. Komentáře se týkaly rasy a náboženství pachatelů. Po zahájení vyšetřování začali policisté sledovat šest lidí zodpovědných za komentáře, které byly považovány za urážlivé a potenciálně trestné. Northumbrijská policie varovala uživatele těchto stránek na Facebooku, že útočné a urážlivé komentáře nebudou tolerovány.

13. ledna. Britská armáda spustila novou reklamu, nazvanou "Neopouštím svou víru" (Keeping My Faith), která ukazuje modlícího se muslimského vojáka. Tato reklama byla nejnovější v kampani armády "Jsme jedna parta" (This is Belonging), která sděluje rekrutům, že mohou být emocionální a rovněž uklidňuje homosexuály, že pokud se přihlásí, budou přijati. Tyto reklamy byly kritizovány některými komentátory, včetně plukovníka Richarda Kempa, který uvedl, že nová kampaň ukazuje, že armáda "je nucena jít cestou politické korektnosti". Generálmajor ve výslužbě Tim Cross k tomu řekl, že rekruti potřebují především vědět, že "nebudeme změkčilí a nehodláme být k lidem milí."

16. ledna. Vládní inspektoři našli vážné nedostatky na islámské základní denní škole Olive Tree Primary School v Lutonu, která vyučuje téměř 80 žáků ve věku od pěti do jedenácti let. Inspektoři našli "nevhodné knihy", které "nepodporovaly britské hodnoty". Zpráva také vyvolala obavy ohledně zdravotních a bezpečnostních norem ve škole:

"Žáci si do školy přinášejí vlastní jídlo, protože škola nemá k dispozici vlastní jídelnu, která by žákům poskytovala stravování. Žáci si umývají příbory v umyvadlech na toaletách, kde je k dispozici pouze vlažná voda. Žáci nemají nezbytné prostředky k zajištění hygieny na toaletách. Chlapci nemají toaletní papír, mýdlo a ručník, na toaletě nezbytný. Musí žádat o toaletní papír dospělé ve třídě. Děvčata vyhazují jídlo z oken toalety a zbytky potravin pak hnijí na bezpečnostních mřížích. Na dívčích toaletách byl až u stropu odhozený toaletní papír a byl tam ponechán.“

17. ledna. Mohammed Akhtar, 50 let, z ulice Hartmann Street, v Accringtonu, se přiznal k sexuálnímu útoku na ženu v areálu veřejného bazénu ve sportovním centru Mercer Hall v Great Harwoodu. Akhtarův advokát Raj Chopra, řekl, že otec pěti dětí se hluboce stydí a je mu velice trapné jít k soudu, ale prohlásil, že jeho soudní vykázání ze všech plaveckých bazénů, kde jsou přítomny ženy, by bylo "drakonické". Chopra dodal: "Probační služba považuje Mohammeda Akhtara za osobu s nízkým rizikem spáchání dalšího trestného činu. Byl to bezvýznamný incident, na který lidé za dva nebo tři dny zapomněli." Tato poznámka vyvolala rozruch v soudní síni. Akhtar byl na dobu 12 měsíců vykázán ze všech plaveckých bazénů v hrabství Lancashire a na dva roky byl zařazen do registru sexuálních delikventů.

19. ledna. Adil Sultan, 39letý Pákistánec žijící v Middlesbrough, byl odsouzen na 17 měsíců do vězení za sexuální zneužívání dítěte. Když Sultan přitáhl pozornost lovců pedofilů, Strážců severu (Guardians of the North), tak předstíral, že je mu 25 let a používal falešné jméno. Byl zatčen, když cestoval do Sunderlandu, aby se kvůli sexu setkal se 14letou dívkou. Soud si vyslechl, že Sultan věřil, že sex s mladými dívkami “je naprosto v pořádku”. Sultanův obhájce řekl, že by bylo pro něj nebezpečné vrátit se do Pákistánu a že v Británii požádá o azyl.

22. ledna. Amena Khan, britská blogerka, která se stala první modelkou vystupující v hidžábu v reklamní kampani propagující vlasovou kosmetiku, přerušila spolupráci se společností L'Oréal Paris poté, co se ukázalo, že na twitteru často publikovala své protiizraelské názory.

24. ledna. Rada hrabství Lancashire ustoupila po pohrůžce soudní žalobou ze svého rozhodnutí, že školy by měly přestat používat halal maso ze zvířat poražených bez omráčení. V říjnu 2017 Rada hrabství schválila ukončení dodávek halal masa do škol ze zvířat, která před porážkou nebyla omráčena - s výjimkou drůbeže. Rada mešit v hrabství Lancashire (Lancashire Council of Mosques, LCM) pohrozila, že bude žalovat radu hrabství, protože tento problém odpovídajícím způsobem nekonzultovala s muslimskou komunitou. Rada následně své rozhodnutí zrušila a uvedla, že současné dodávky halal masa ze zvířat poražených bez omráčení do 27 škol v celém hrabství budou pokračovat.

24. ledna. Britská vláda odmítla petici, vyzývající k přijetí zákona o svobodě projevu, který by uzákonil právo občanů na svobodu projevu bez zásahu vlády. Petice uvedla:

"Vláda již několik let porušuje nejzákladnější práva lidí svobodně hovořit o různých záležitostech tím, že považuje tuto řeč za "útočnou a urážlivou" a "nenávistnou", a prohlašuje, že takovou řeč, dokonce i na internetu, může trestat pokutou, nebo i vězením. Je to urážlivé.“

"Požadujeme zákonné právo na svobodný projev, a to v zákoně, který ukončí smutnou představu, že za ´nenávistnou a urážlivou řeč´ lze lidi věznit a obviňovat. Stručně řečeno, zákon musí kodifikovat právo občanů ke svobodě projevu bez zásahu vlády.”

"Myšlenky musí bojovat s jinými myšlenkami argumentací, nikoliv s násilím. Samozřejmě to neznamená, že by měly být současné zákony kriminalizující ´nenávistné projevy´ zrušeny.“

Vláda odpověděla:

"Vláda je odhodlána prosazovat svobodu projevu a legislativa k ochraně těchto základních práv je již zavedena. Tato svoboda však nemůže být ospravedlněním ubližování jiným a šíření nenávisti….“

"Trestným činem z nenávisti je jakýkoli trestný čin, například útok nebo zlovolná komunikace, která je chápána [zdůrazněno], jako nepřátelství nebo předsudek vůči osobě na základě skutečné nebo vnímané rasy, náboženství, sexuální orientace, zdravotního postižení nebo transgender identity."

25. ledna. Sara Khan byla jmenována vedoucí nově vytvořené vládní komise pro boj proti extremismu. Sara Khan, aktivistka bojující za práva žen, řekla:

"Vytvořím komisi, která bude přímo bojovat proti extremismu ve jménu našich společných hodnot, základních svobod a lidských práv. Hořím touhou spolupracovat s těmi lidmi v naší zemi, kteří uznávají škodlivost a nebezpečí extremismu existujícího v naší společnosti.“

"Podávám vám ruku ke spolupráci při podpoře činnosti komise při budování Británie, která bude bránit naši rozmanitou zemi a zároveň bude demonstrovat nulovou toleranci vůči těm, kteří prosazují nenávist a kteří se nás snaží rozdělit."

Muslimské skupiny Saru Khan okamžitě vyzvaly, aby odstoupila kvůli její podpoře protiteroristické strategie ministerstva vnitra známé jako Prevent, o které kritici tvrdí, že se nespravedlivě zaměřuje na muslimy. Petice z kampaně proti islamofobii organizace Mend (Muslim Engagement and Development) uvedla, že jmenování Sary Khan "dále poškodí vztahy mezi vládou a muslimskými komunitami". Baronka Sayeeda Warsi, která se stala jako první muslimka ministryní britské vlády, uvedla, že mnozí britští muslimové považují Saru Khan za "hlásnou troubu" vlády a varují před "ničivými a nebezpečnými hrami", které se tu hrají.

25. ledna. Podle čtvrtletní statistiky kriminality zveřejněné v Průzkumu kriminality pro Anglii a Wales (Crime Survey for England and Wales, CSEW) za 12 měsíců do září 2017 vzrostl počet zločinů spáchaných s použitím nožů o 21 % a počet zločinů spáchaných s použitím střelných zbraní se zvýšil o 20 %. Vedení policie uvedlo, že nárůst trestné činnosti - včetně 32% nárůstu vloupání do bytů a 18% nárůstu trestných činů souvisejících s vozidly, spolu s prudkým nárůstem násilné trestné činnosti - znamená obrat po více než 20 let trvajícím poklesu počtu trestných činů v těchto kategoriích.

25. ledna. Podle nových statistik získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím jsou stovky zločinů zahrnujících zločiny ze cti a nucená manželství v Londýně nepotrestány. Údaje ukázaly, že policie v letech 2015 až 2017 zaznamenala v hlavním městě 759 trestných činů ze cti a 265 nucených sňatků, avšak pouze 138 osob bylo obviněno. Statistika také ukázala, že počet stíhání, jak násilí ze cti, tak i vynucených manželství, během posledních tří let klesl. Diana Nammi, výkonná ředitelka organizace pro práva íránských a kurdských žen, která obětem poskytuje útočiště, uvedla:

"Vzhledem k tomu, že zločiny ze cti jsou páchány vlastní rodinou a komunitou oběti, existuje obrovský tlak na oběti, aby upustily od ohlášení těchto případů policii, a oběti se již spravedlnosti velmi často nedovolají. Londýn nesmí být bezpečným útočištěm pachatelů těchto hrozných a škodlivých zločinů. Potřebujeme vidět mnohem vyšší aktivitu primátora Londýna k řešení násilí založeného na ´cti´.“

26. ledna. Podle policejních údajů získaných prostřednictvím žádosti podané na základě zákona o svobodném přístupu k informacím došlo v roce 2017 v Londýně k rekordnímu počtu útoků kyselinou. Metropolitní policie v Londýně zaznamenala 465 takových útoků v roce 2017, 395 v roce 2016 a 255 v roce 2015. Počet útoků se během šesti let zvýšil šestinásobně. Nejvyšší počet útoků kyselinou zažila čtvrť Newham, stejně jako každý rok od roku 2013, v roce 2017 jich bylo 85.  Sousední čtvrť Barking and Dagenham se umístila, jako každý rok na druhém místě.

26. ledna. Soudkyně pohrozila zavřením 17letého islamisty z Ilfordu do vězení, pokud jeho rodina neprokáže, že dělá vše, co je v jejích silách, aby mu zabránila v propagaci džihádu. Mladík přiznal, že vytváří letáky s názvem "Stát se mučedníkem pro Alláha", které byly nalezeny v modlitebních místnostech dvou největších londýnských nemocnic. Soudkyně okresního soudu Emma Arbuthnot řekla: "Tento chlapec má téměř osmnáct let. Je to velmi vážný přestupek. Pokud mu jeho rodina nezabrání v této činnosti, jsem připravena nechat ho velmi rychle zavřít.”

27. ledna. Sandeep Samra, osmnáctiletá konvertitka k islámu z Coventry, byla odsouzena na tři a půl roku do vězení za plánování cesty do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu. Samra, která je sikhského původu, se radikalizovala prostřednictvím chatování na internetu. U soudu řekla, že jejím džihádem by bylo pracovat jako zdravotní sestra v Sýrii. Na sociálních sítích, krátce před svým zatčením, Samra napsala: "Kéž bych mohla pro Alláha v této věci zemřít."

28. ledna. Neena Lall, ředitelka základní školy ve St. Stephen v Newhamu, byla vydírána rozzlobenými rodiči, aby zrušila rozhodnutí, kterým zakázala dívkám do osmi let věku nosit ve třídě hidžáb. Rozhněvaní rodiče přirovnali Lallu k Adolfu Hitlerovi a požadovali její rezignaci. V jednom příspěvku na Facebooku Salim Mulla, labouristický radní v Blackburnu, napsal: "Je třeba se zasadit o vyhození této zlé ženy ze školy. Musí jít. Je rasisticky bigotní.”

29. ledna. Al-Imran Ali, 34 letý Pákistánec, který přišel do Británie před osmi lety na studentské vízum, jemuž již vypršela platnost, byl odsouzen k deseti měsícům do vězení poté, co se chytil do nastražené pasti na internetu. Poté, co strávil na internetu dvanáct dní výměnou vzkazů s někým, o němž se domníval, že je to dvanáctiletá dívka, přišel Ali na schůzku v oblasti Salford Quays s kondomem a hamburgerem z Burger Kingu. Ve skutečnosti byl chycen do pasti nastražené internetovou skupinou Silent Justice, která používá falešné internetové profily k odhalování případných sexuálních delikventů. Obhájce Aliho, Lindsay Orr, uvedl, že je "velmi pravděpodobné", že bude po vynesení rozsudku deportován.

29. ledna. Soudce Vrchního soudu v Londýně zabránil otci odvézt svou šestiletou dceru z Británie, protože se její matka obávala, že by mohla být vystavena mrzačení ženských pohlavních orgánů v Guineji. Jeho ctihodnost soudce Russell uložil dívce ochranný příkaz poté, co dospěl k závěru, že její otec se může dostat pod tlak, aby dítě "nechal zmrzačit". Pár, jehož se právní případ týká, žije odděleně. Dívka žije v jihovýchodní Anglii se svou britskou matkou, které je 40 let a má "bílý anglický křesťanský původ". Otec dívky, jemuž je 30 let, se narodil v Konakry v Guineji. Má "černý africký muslimský původ" a přicestoval do Británie před více než deseti lety studovat.

 

ÚNOR 2018

1. února. Úředníci ministerstva zahraničí vyzvali 1 800 zaměstnankyň ministerstva, aby si při příležitosti Světového dne hidžábu vyzkoušely, jaké to je nosit islámský šátek. Příslušný odbor potřebné šátky, financované daňovými poplatníky zajistil a tvrdil, že symbolizují "osvobození, respekt a bezpečnost." Kritici připomněli povinné zastrašování žen v islámských zemích, jako je Írán a Saúdská Arábie a uvedli, že ženský oděv je symbolem mužského útlaku. Poslanec parlamentu za Konzervativní stranu Andrew Bridgen prohlásil: "Chtěl bych vědět, čí skvělý nápad to byl. Je to směšné, je to naprosté plýtvání penězi daňových poplatníků a nikoliv práce příslušející vládnímu úřadu. Neznám žádné ministerstvo zahraničí, které by propagovalo křesťanství, nebo rozdávalo křížky."

1. února. Max Hill, QC (Queen's Counsel, královský rada), nezávislý posuzovatel protiteroristických zákonů, prohlásil, že je "zásadně špatné" používat k popisu útoků uskutečněných v Británii i jinde výraz "islamistický terorismus". Hill řekl, že slovo terorismus by nemělo být spojováno "s žádným ze světových náboženství" a že místo toho by se měl používat termín "terorismus inspirovaný Daešem". Poslanec parlamentu za Konzervativní stranu Philip Davies obvinil Hilla z "navádění" k politické korektnosti: "Možná to je přijatelné v módních metropolitních kruzích, ve kterých se pohybuje, ale všechno co dělá, ukazuje, že je úplně mimo kontakt s veřejností. Domnívám se, že politicky korektní sluníčkář by byl srozumitelnější."

1. února. Ministerstvo vnitra uveřejnilo zprávu o nezávislém průzkumu uplatňování práva šaría v Británii tzv. šaría soudy, který probíhal 18 měsíců. Průzkum, kterému předsedala prof. Mona Siddiqui, profesorka islámských studií Edinburské univerzity, navrhl legislativní změny, díky kterým by vznikla muslimům povinnost uzavírat občanský sňatek, jenž by ženám poskytl právní ochranu v případě rozvodu. Uznání islámského rozvodového řízení státem dosud znamenalo, že se muslimské ženy nemohly spolehnout na britské zákony. V průzkumu se uvádí, že většinu klientů obracejících se na soudy šaría tvoří ženy usilující o islámský rozvod. Vzhledem k tomu, že "značný počet" muslimských párů nezaregistruje své manželství podle občanského práva, "nemají mnohé muslimské ženy možnost rozvést se podle britských zákonů o rodině." Zpráva rovněž doporučila státní regulaci soudů šaría.

4. února. Paul Song, 48letý pastor, pracující jako kaplan ve vězení Brixton v jižním Londýně byl propuštěn z práce poté, co jej jeho nadřízený, kaplan, imám Mohammed Yusuf Ahmed, obvinil z propagace "extrémních" křesťanských názorů. Song řekl, že byl propuštěn na základě falešných tvrzení muslimského vězně a prohlásil, že imám chce ve věznici změnit "křesťanskou dominanci".

4. února. Britský zpravodajský agent varoval, že stovky britských islámských džihádistů se vrátily do Británie a mají v úmyslu získávat další džihádisty k útokům ve Spojeném království. Sdělil, že většina navrátilců se ukryla v oblastech s velkým počtem muslimského obyvatelstva, včetně Birminghamu, Leicesteru, Londýna a Lutonu. "Nejlepším místem pro ukrytí stromu je les a přesně to dělají bývalí bojovníci ISIS," prohlásil. "V podstatě jen přemístili své velitelské stanoviště ze Sýrie do Spojeného království. Existují obavy, že zahájí nábor a rozpoutají teror na britské půdě."

8. února. Podle oficiálních statistik se počet ovcí zabitých v Británii bez omráčení zdvojnásobil během jednoho roku na více než tři miliony. Tento nárůst se připisuje muslimské komunitě, která jí více skopového masa, a "striktnějšímu dodržování náboženských rituálů".

8. února. Mohammed Farooq, 44letý muž z Croydonu, který vyhrožoval, že "vyhodí do povětří" základní školu The Crescent Primary School v Selhurstu, byl soudem osvobozen poté, co jeho obhájkyně přesvědčila soud, že "nevěděl, co dělá". Obhájkyně soudu řekla, že pije v důsledku rozpadu svého 18letého manželství a byl "vystresován", protože dlouho neviděl své děti. Farooq dostal podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce.

9. února. Ahmed Abdoule, 33letý Somálec, žijící v East Hull, byl odsouzen na 11 let do vězení za znásilnění dospívající dívky. Korunní soud v Hullu si vyslechl jak Abdoule vyhrožoval oběti, že ji zabije, pokud by to někomu řekla. Soudce Mark Bury řekl Abdoulovi: "Říkala ti, že je panna, aby se pokusila tě zastavit. Ty jsi jí odpověděl: To nemůžeš být, jsi přece bílá."

10. února. Bylo zjištěno, že 31letý Mohamed Abdullahi Mohamud, podezřelý z terorismu a používající 17 různých falešných jmen, pracuje na londýnském letišti Heathrow. Vyšetřováním se zjistilo, že Mohamud lhal o své zločinecké minulosti - byl několikrát odsouzen za loupež, sexuální násilí a praní špinavých peněz - ale před tím, než mu byl umožněn přístup na letiště, nebyla provedena žádná prověrka jeho minulosti.

11. února. Brian Walker, 63letý skautský vedoucí z Bristolu, byl vyhozen, protože přirovnal muslimskou vedoucí skautek, která nosila nikáb zakrývající i obličej k padouchovi z Hvězdných válek Darthu Vaderovi. Walker si postěžoval poté, co časopis Scouting, oficiální časopis skautského hnutí, poté, citoval tuto ženu, která prohlásila, že "v úplném islámském závoji vynikne její úžasná postava, když odvádí děvčata z kanoistiky." Walker v e-mailu napsal: "Kanoisté se takto neoblékají, potřebují neomezeně vidět na všechny strany, aby měli přehled o celém svém oddílu. Takto by se velmi pravděpodobně sami utopili v tomto stanu Dartha Vadera!" Walker rovněž obvinil skautskou organizaci ze zvyšující se podpory politické korektnosti a z upřednostňování mezináboženských otázek na úkor křesťanských hodnot.

13. února. Britská vláda uvedla, že má k dispozici nástroj, pomocí kterého lze přesně detekovat džihádistický obsah na internetu a blokovat jeho zobrazení. Ministryně vnitra Amber Rudd řekla v BBC, že nevylučuje použití zákona, který by umožnil technologickým společnostem tento nástroj používat.

13. února. Maajid Nawaz, aktivista pro boj proti extremismu, obvinil Británii, nikoli islám, ze stvoření "džihádistů Beatles", skupiny čtyř Britů, kteří v Sýrii mučili a popravovali zahraniční humanitární pracovníky a novináře. V rádiu LBC prohlásil:

"My, Spojené království, jsme vyprodukovali džihádistu Johna. My, Spojené království jsme kolem něho vyprodukovali jeho další komplice, se kterými společně utvořil džihádistickou buňku Beatles. Něco v našich velkoměstech a městech, něco v atmosféře uvnitř naší společnosti v této zemi vyprodukovalo nejstrašnější teroristy, přinejmenším během mého života. Musíme se začít ptát: co se to nachází v naší kultuře, v našich velkoměstech a v našich městech, že to produkuje takové druhy příšer?"

14. února. Sir Michael Wilshaw, bývalý ředitel školní inspekce Ofsted uvedl, že v Británii existuje 150 škol, které vyžadují, aby dívky nosily do školy hidžáb, a že vláda je příliš politicky korektní, aby se dokázala s tímto problémem vypořádat.

18. února. Více než 200 mešit v Británii otevřelo své dveře nemuslimům, aby mohli označit akci nazvanou Visit My Mosque Day “za mezináboženskou iniciativu" Muslimské rady Británie, zastřešující organizace napojené na Muslimské bratrstvo.

18. února. Londýnský Modest Fashion Week předvedl nejnovější styly  hidžábu, abáji a dlouhých sukní. Akce byla zaměřena na "rozbití stereotypů" v módním průmyslu.

19. února. Katedrála v Blackburnu oznámila, že uspořádá seminář nazvaný “Ježíšův džihád”, jehož cílem je "vytvořit bezpečný prostor pro zkoumání společného základu a diskuse o rozdílech mezi muslimskou a křesťanskou vírou". Oznámení uspořádání semináře přišlo poté, co BBC odvysílala dokument o vztazích mezi náboženskými komunitami v Blackburnu. Vedoucí představitelé anglikánského duchovenstva prohlásili, že reportáž "White Fright" (Bílá panika) televizního pořadu BBC Panorama nevystihla přesný obraz severoanglického města Blackburnu.

22. února. Zana Abbas Sulieman, 27letý žadatel o azyl žijící v severozápadním Londýně, byl odsouzen k devítiletému trestu odnětí svobody za různé teroristické trestné činy, včetně držení a sdílení videa o sestavení bomby. Policie uvedla, že našla 32 odkazů na Facebooku spojených se Suliemanem obsahujících materiál týkající se terorismu.

23. února. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby uvedl ve své nové knize Reimagining Britain (Představme si novou Británii), že právo šaría by se nikdy nemělo stát součástí britského právního systému. Justin Welby je toho názoru, že islámské předpisy jsou neslučitelné s britskými zákony, které se vyvíjely více než 500 let na principech úplně jiné kultury. Arcibiskup Welby také uvedl, že příchod velkého počtu muslimů do Británie vede k mnohým rozporům s hodnotami majoritní populace:

"Šaría má silné a starobylé kulturní kořeny hluboce zakotvené v systému víry a chápání Boha a je tedy zvláště silná ve formování identity a proto se nemůže stát součástí nějakého jiného vývoje.“

"Její přijetí zčásti znamená přijetí jejích hodnot týkajících se povahy lidské bytosti, postojů vůči cizincům a k božímu zjevení jako základu pro život v právu, což je v kontrastu s formujícím slovem křesťanské kultury, jímž je milost."

Welbyho názory jsou naprostým opakem názorů jeho předchůdce lorda Williamse, který podporoval začlenění šaríe do britského právního systému.

23. února. Munir Mohammed, 36letý súdánský žadatel o azyl z Derby, byl odsouzen na doživotí, a to minimálně  k 14 letům vězení, a jeho 33letá partnerka, lékárnice Rowaida el Hassan, z Willesdenu, byla odsouzena ke 12 letům ve vězení. Pár se seznámil v internetové seznamce SingleMuslim.complánoval na Vánoce pumový útok nebo útok jedem inspirovaný Islámským státem. Mohammed, který se dostal do Británie jako černý pasažér  v kamionu a požádal o azyl v únoru 2014, měl mezi svými věcmi  v době zatčení v prosinci 2016 ricin a manuály pro výrobu bomby. Při chatování s velitelem ISIS na Facebooku  se dobrovolně nabídl k akci "osamělého vlka" ve Spojeném království a pro akci získal také ženu se "silnou vůlí",  matku dvou dětí Rowaidu el Hassan, která se stala jeho "ochotnou" partnerkou.

23. února. Ruzykhan Sayadi, 23letý afghánský žadatel o azyl, byl odsouzen k 20 dnům v rehabilitačním programu, protože vyhrožoval teroristickým útokem a to tak, že najede autem do skupiny bílých lidí a poté bude v útoku pokračovat nožem. Jeho obhájce úspěšně přesvědčil soudce, že jeho klient byl frustrován pomalým tempem britského azylového řízení a neměl v úmyslu uskutečnit svoji hrozbu. "V současné době je prakticky na dně," prohlásil Peter Du Feu. "Je skutečně úplně na dně kvůli svému odhodlání dosáhnout v této zemi azylu." Soudce Ian Pringle mu během jednání soudu řekl: "Potřebujete nějakou pomoc a určitě se musíte změnit, pokud se opravdu chcete stát řádným občanem této země."

25. února. Islámské charity, zranitelné vůči extremistům, obdrží od daňových poplatníků podporu 6 milionů britských liber (8,3 milionu dolarů) ročně, jak uvádí zpráva společnosti Henry Jackson Society. Charity jsou obviněny z podpory stoupenců tvrdé linie tím, že jim poskytují platformu, šíří jejich literaturu, poskytují jim důvěryhodnost a umožňují jim přístup k příznivcům a široké veřejnosti. Zpráva obvinila charity z podpory "šíření škodlivých nenásilných extremistických názorů, které sice nejsou nezákonné, ale poskytují platformu, důvěryhodnost a podporu sítím extremistů působícím ve Velké Británii."

25. února. Národní agentura pro zločinnost (The National Crime Agency, NCA), která vyšetřuje sexuální zneužívání dětí v Rotherhamu, potřebuje dalších 100 policistů k vyřešení bezprecedentního rozsahu zneužívání, tvrdí deník Guardian. NCA identifikovala více než 1 500 potenciálních obětí a 110 podezřelých. Paul Williamson, hlavní vyšetřovatel operace Stovewood, řekl, že jeho tým byl schopen kontaktovat pouze 17 % možných obětí kvůli nedostatku speciálně vyškolených detektivů. Předpokládá se, že vyšetřování k dnešnímu dni již stálo asi 10 milionů britských liber (14 milionů dolarů).

26. února. Turkan Lowmani, 33 let, z Bradfordu, byl odsouzen na 19 let do vězení za to, že 21krát bodl manželku poté, co se mylně domníval, že má vztah s jiným rodinným příslušníkem. Soudce Neil Davey Lowmanovi řekl: "Byl to odhodlaný a úmyslný pokus zabít bezbrannou matku tří malých dětí, který se téměř podařil. Neprojevil jste žádnou lítost kvůli tomu, co jste spáchal."

26. února. Mohamed Kamal Hussain, 28letý Bangladéšan, jemuž vypršela platnost víza a který žil v Londýně, byl odsouzen na sedm let do vězení za povzbuzování k terorismu a za podporu zakázané organizace. Detektivové našli tisíce zpráv poslaných Hussainem, včetně příspěvků na Facebooku, které povzbuzovaly lidi k tomu, aby se připojili k ISIS a k tomu, aby zahájili útoky, včetně proslovu vůdce ISIS Abú Bakra al-Bagdádího. Policie odhalila jeho aktivity až tehdy, když nějaký muž mimo Spojené království poslal v březnu 2017 ministerstvu vnitra e-mailovou zprávu, ve které uvedl, že ho nějaký cizinec lákal, aby se připojil k ISIS. "Toto vyšetřování začalo díky jednomu svědomitému člověku, který uvěřil svým instinktům a ohlásil něco podezřelého," uvedl velitel Dean Haydon, z protiteroristické jednotky Metropolitní policie. "Mohl ignorovat vzkaz, který mu Hussain poslal, ale místo toho okamžitě kontaktoval orgány Spojeného království. V zásadě především díky tomu policie dokázala přivést Hussaina před soud.“

26. února. Deset členů muslimského gangu sexuálních násilníků se objevilo u Korunního soudu v Bradfordu na základě obvinění ze znásilnění 16leté dívky. Pachatelé byli zatčeni poté, co přítel dívky zavolal BBC, která právě vysílala pořad o muslimských ganzích sexuálních násilníků v Rotherhamu.

26. února. Aryan Rashidi byl odsouzen na 14 let do vězení za znásilnění těhotné ženy v její posteli pod pohrůžkou nožem poté, co vlezl do jejího bytu otevřeným oknem. Rashidi je afghánský státní příslušník, který vnikl do Británie nelegálně v nákladním autě. Uvedl, že nezná datum svého narození a tvrdil, že je mu 15 nebo 16 let. Vyšetření jeho zubů však ukázalo, že je mu nejméně 22 let.

26. února. Počet zločinů z nenávisti proti muslimům v Londýně se podle Scotland Yardu v loňském roce zvýšil téměř o 40 %. Do ledna 2018 bylo v hlavním městě hlášeno 1 678 zločinů z nenávisti proti muslimům, což znamená nárůst ve srovnání s 1 205 zločiny v předchozím roce. Primátor Londýna Sadiq Khan varoval pachatele, že budou čelit zatčení a stíhání s "nulovou tolerancí".

27. února. Gary Staples, 50letý konvertita k islámu, byl odsouzen na tři roky do vězení za to, že umístil na You Tube video oslavující Islámský stát. Otec čtyř dětí, nezaměstnaný a žijící ze sociálních dávek, byl odsouzen za sedm obvinění z povzbuzování k teroristickým činům a jednoho obvinění ze šíření teroristického materiálu.

27. února. Rádio Dawn, muslimská rozhlasová stanice se sídlem v Nottinghamu, dostala pokutu ve výši 2 000 britských liber (2 750 dolarů) za vysílání nasheed (islámských zpěvů), v nichž se zpívá, že násilné činy páchané proti nemuslimům přinášejí islámu čest. Nasheed, v jazyce Urdu, recitovaný mladým chlapcem, také obsahoval pejorativní názvy pro nemuslimy, kteří byli opakovaně označováni jako "káfir", což je arabský výraz pro nevěřící a "Kaafir I Murdaar", což v jazyce Urdu znamená špinavý nevěřící. Ofcom, britský regulátor médií a telekomunikačních a poštovních služeb, uvedl, že nasheed jsou nenávistné písně. Manažerka stanice Sana Tariq prohlásila, že nesouhlasí s touto skladbou: "Nevěřila jsem a nemohla jsem uvěřit, že se něco takového vysílalo. Není to něco v co Radio Dawn věří. Islám znamená poselství míru a to je to, co se snažíme uvádět."

 

BŘEZEN 2018

2. března. Bylo nařízeno, aby Lloyd Gunton, sedmnáctiletý mladík z Llantrisantu v jižním Walesu, byl trvale držen v detenčním středisku pro mladé, pro jeho záměr spáchat Islámským státem inspirovanou masovou vraždu pomocí automobilu. Guntona dělily jen "hodiny od spáchání zvěrstva" proti účastníkům koncertu Justina Biebera na stadionu Principality Stadium v Cardiffu. Při zatýkání měl mladík ve školním batohu řeznický nůž, kladivo a "dopis o mučednictví", ve kterém prohlásil, že je "vojákem Islámského státu" a že "budou následovat další útoky". Soudce Mark Wall QC Guntonovi řekl:

"V době vašeho zatčení jste byl jen několik hodin od spáchání zvěrstva v ulicích v Cardiffu. Není možné odhadnout, kolik lidí by bylo vaším jednáním zavražděno nebo vážně zraněno, protože útoku bylo zabráněno dříve, než jste ho mohl uskutečnit." Jsem si jist, že jste plánoval zabití ne jedné osoby, ale spíše masovou vraždu."

3. března. Aram Kurd, 33 let z Leicesteru, Hawkar Hassan, 32 let z Coventry a Arkan Ali, 37 let, z Oldhamu, byli obviněni ze zabití a žhářství s úmyslem ohrozit život. Při výbuchu, který zničil polský obchod a dům v Leicesteru a přeměnil budovu v trosky, zemřelo pět lidí.

5. března. Soudce soudu hrabství Velký Manchester  zabránil matce, aby odvezla své dvouleté dítě do Indie, protože dítěti by hrozilo zmrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Soudce Robert Jordan vydal "ochranný příkaz pro FGM" poté, co se sociální pracovníci dozvěděli, že tři další dívky v rodině byly podrobeny tomuto postupu. Soudce označil FGM jako "naprosto nepřijatelný" a jako "hrubé zneužívání lidských práv" a řekl, že matka malých dívek "umožnila" mrzačení pohlavních orgánů svých tří starších dcer. "Vliv kulturního tlaku převyšuje mateřský instinkt matky," řekl. "Matka umožnila zmrzačení svých dětí v důsledku náboženského a kulturního tlaku."

8. března. Dva muslimští bratři, ve věku mezi 11 let a 15 lety, byli vyňati z otcovy péče poté, co Vrchní soud v Londýně zjistil, že je vychovával jako "náboženské válečníky". Sociální pracovníci prohlásili, že chlapci žijí v "radikalizované islámské domácnosti". Vrchní soud vyslechl, že se nacházeli v "potenciálním nebezpečí aktivit" svého otce, který se narodil v Ugandě. Fotografie, které viděla soudkyně Vrchního soudu její ctihodnost Parker, ukazovaly chlapce v "bojových pózách" s meči v rukou. Rodina, včetně mladé dívky, byla zadržena v přístavišti trajektů v Harwichi v hrabství Essex, protože se policie obávala, že mají namířeno do Sýrie.

8. března. Asif Mohammed, 30 let, z Aylesbury, byl odsouzen k devíti rokům a osmi měsícům vězení, protože svým autem přejel dvě osoby. Obětmi byli vojáci britské armády; oba byli hospitalizováni, ale ani jeden nebyl zraněn vážně. Při zatčení policisté našli u Mohameda nůž a testy ukázaly, že je opilý. Také měl u sebe konopí. Mohamed řídil auto bez řidičského průkazu, neměl žádné pojištění a používal falešnou poznávací značku.

9. března. Nezávislá organizace pro novinářské standardy (Independent Press Standards Organization, IPSO) dohlížející na britský tisk rozhodla, že tvrzení uvedené v časopisu The Spectator, že "existuje zhruba 32 000 muslimů rozhodnutých spáchat další teroristické zvěrstvo", představuje "významnou nepřesnost". Komentář od Jamese Delingpolea, zveřejněný 23. září 2017, krátce po pumovém útoku ve stanici metra Parsons Green v Londýně, měl na internetu titul: "Nikdy nesmíme přijmout terorismus jako novou normalitu." Komentář sdílel autorovu víru, že bychom neměli v reakci na teroristické útoky "zůstávat v klidu a pokračovat jakoby nic". Také tvrdil, že dalších 100 000 muslimů je připraveno poskytovat "morální podporu" možným teroristům. Miqdaad Versi, zástupce generálního tajemníka Muslimské rady Británie, si stěžoval, že článek porušuje ustanovení 1 Kodexu postupů editorů. Prohlásil, že tvrzení, že 32 000 muslimů touží provést další teroristické zvěrstvo, nemá ve skutečnosti žádný základ a odkazuje se na údaje z MI5 a Metropolitní policie o osobách, které představují teroristickou hrozbu. Versi uvedl, že tyto údaje naznačují, že největší hrozbu představují 3 000 osob, zatímco orgány "nadále znepokojuje" dalších 20 000 lidí. Řekl, že neexistuje žádný důvod k tvrzení, že všech těchto 23 000 osob jsou muslimové, nebo že 100 000 lidí je ochotno poskytovat "morální podporu" teroristům. The Spectator vydal opravu. Delingpole reagoval se sarkasmem:

"Mým hlavním záměrem v roce 2018 je zabránit opětovnému rozčilení Miqdaada Versiho, stále bdělého zástupce generálního tajemníka Muslimské rady Británie.“

"Neopatrně a nesprávně jsem tvrdil, že existuje odhadem až 32 000 muslimů, kteří touží spáchat další hrozné zvěrstvo a dalších 100 000 muslimů je ochotno je morálně podpořit. Rád bych se bezvýhradně omluvil.“

"Podle koordinátora EU pro boj proti terorismu Gillese de Kerchove je v Británii aktuálně až 25 000 islamistických extremistů, z nichž 3 000 se obává MI5 -  a 500 z nich budí takové obavy, že jsou pod neustálým a zvláštním dohledem."

Versi prohlásil, že tato Delingpoleova oprava byla "sarkastická", a proto nebyla dostatečná pro vyřešení jeho stížnosti.

11. března. V novinách The Sunday Mirror bylo oznámeno, že v Telfordu bylo sexuálně zneužito až 1 000 dětí muslimskými sexuálními gangy, které se zaměřily na dívky již od věku 11 let. 18měsíční vyšetřování odhalilo zneužívání na nebývale vysoké úrovni: Sociální pracovníci věděli o zneužívání již v devadesátých letech, ale policii trvalo deset let, než zahájila vyšetřování. Radní, podle dřívějších znalostí považovali zneužívané a obchodované děti za "prostitutky" místo obětí; orgány nezachytily podrobnosti o dětech zneužívaných asijskými komunitami z obavy z rasismu; policie pětkrát neprošetřila jeden nedávný případ, dokud nezasáhl jeden poslanec parlamentu. Jedna oběť tvrdila, že policie se jí pokoušela umlčet, aby nevyšlo najevo, proč nebyli stíháni lidé, kteří ji zneužívali, a protože se policie obávala, že by mohla promluvit do médií.

12. března. Soudce rozhodl, že se jeden muslim oženil se ženou se závažným poraněním hlavy jen proto, aby se zlepšil jeho imigrační status. Soudce Baker analyzoval případ na jednání u londýnského soudu pro ochranu, který se zabývá otázkami týkajícími se lidí, kteří nemají duševní schopnosti se rozhodovat. Soudce Baker rozhodl, že islámské manželství, uzavřené imámem v Islámském centru v Northamptonu, bylo "zcela zaranžováno" ženichem a otcem ženy. Prohlásil, že ceremoniál se konal v době, kdy byla žena neschopná to ovlivnit, a rozhodl, že podle anglického práva manželství není platné. "Primárním motivem muže se oženit, bylo dosáhnout lepšího imigračního statusu," napsal Baker.

13. března. Ministr spravedlnosti David Gauke řekl, že připravuje britské věznice na příliv britských džihádistů, kteří se vracejí z Iráku a Sýrie. Řekl, že jejich příchod by vytvořil "velmi významný" problém a navrhl, aby byli nejnebezpečnější extremisté drženi ve dvou nových specializovaných odděleních. Policie odhaduje, že z 850 džihádistů, kteří odcestovali do válečné zóny, může být naživu a má právo vrátit se do Británie asi 100 džihádistů.

13. března. Státní tajemník pro bydlení, komunity a místní správu Sajid Javid odhalil, že asi 770 000 lidí žijících v Anglii neumí anglicky. Většina z těchto lidí - až 70 % - jsou ženy, z nichž většina pochází z Pákistánu a Bangladéše. Javid řekl, že vláda plánuje vynaložit 50 milionů liber (65 milionů dolarů) na podporu jejich integrace: "Pokud nemluvíte anglicky, nemůžete využít možnosti, které vám moderní Británie nabízí."

13. března. Dáma Louise Casey, která byla pověřena Davidem Cameronem a Theresou May, aby zjistila, proč je segregace ve Velké Británii tak velkým problémem, varovala, že Británie je "náměsíčná a stává se stále více segregovanou zemí". Dodala:

"Vláda musí začít konat smysluplné kroky v našich komunitách - zejména v místech, jako jsou Bradford, Birmingham a Blackburn, které moje zpráva identifikovala jako často vysoce segregované a velmi chudé….”

"Vláda se nesmí vyhýbat řešení problémů kvůli smysluplnému, ale politicky korektním obavám z toho, že bude označena za rasistickou.“

"Musíme se zbavit všech forem nenávisti, zneužívání a extremismu - ať už jde o rasismus, islamofobii, antisemitismus, sexismus nebo homofobii - a musíme vyvolat regresivní náboženské a kulturní praktiky.“

"Musíme o právu šaría diskutovat. Jádrem britských hodnot je, že můžete svobodně žít podle svého výběru, pokud respektujete naši demokracii a právní stát. Chůze po špičkách kolem těchto otázek ani zavírání očí před zneužíváním nikam nevede.”

"Podívejte se na to, co se stalo v Rotherhamu, když policie a městská rada nechtěly podnikat jakékoliv kroky proti sexuálnímu vykořisťování dětí, protože pachatelé zneužívání byli převážně pákistánského původu. Jen to zhoršilo situaci místní muslimské komunity."

14. března. Třem antiislámským aktivistům z Rakouska, Kanady a Spojených států nebyl umožněn vstup do Spojeného království. Brittany Pettibone a jejímu příteli Martinu Sellnerovi byl odmítnut vstup do Velké Británie, poté co 9. března 2018 přistáli na letišti Luton. Byli policií zadržováni dva dny a poté byli deportováni. Další aktivistce, Lauren Southern byl 12. března odmítnut vstup do země pohraniční policií v Calais. Plánovala setkání s bývalým lídrem Ligy na obranu Anglie (English Defense League, EDL) Tommym Robinsonem. Mluvčí ministerstva vnitra uvedl: "Pohraniční policie má pravomoc odmítnout vstup jednotlivci, pokud se má za to, že jeho přítomnost ve Velké Británii by nepomáhala veřejnému blahu."

14. března. Taxislužba byla vyšetřována poté, co její řidič ponechal skupinu dětí o samotě v autě a sám se šel modlit do mešity. Řidič taxi společnosti Tiger Taxis se sídlem v Clitheroe byl obviněn z "nedbalosti“ poté, co skupina dětí ve věku mezi 12 a 14 lety zůstala sama v jednom z vozidel taxislužby, když byly děti převáženy domů z Coal Clough Academy v Burnley. Společnost Tiger Taxis má smlouvu s radou hrabství Lancashire, podle které zajišťuje dopravu školních dětí z akademie.

16. března. Skotský ministr dopravy Humza Yousaf vyzval místního zástupce v okrsku Dumfries and Galloway, aby odstoupil z funkce, protože o něm veřejně pronesl islamofobní poznámku. Radní správní oblasti Jim Dempster byl Labouristickou stranou suspendován poté, co se údajně vyjádřil, že když Yousaf navštíví jejich region, "tak ho nikdo pod tou jeho burkou nepozná." Yousaf řekl:

"Tohle není žádné přeřeknutí, to je nestydatá pomluva. Zvolený radní pronesl na můj účet tento islamofobní vtípek před úředníky ministerstva dopravy a dobře věděl, že se to ke mně donese. Musím zdůraznit, že to bylo na veřejnosti a jasně to ukazuje, že máme ještě spoustu práce, protože je tady ještě hodně lidí, kteří se vůbec nezdráhají dělat islamofobní poznámky. Každý přece dobře ví, že se muslimovi neříká, že se schovává pod burkou. Na to nepotřebujete kurz rozmanitosti."

18. března. Podle údajů vydaných radami v regionu ohlásily školy v průmyslové oblasti Black Country a v hrabství Staffordshire více než 2 000 žáků chybějících ve škole podstatnou část školního roku. Děti byly zaznamenány jako "chybějící při vzdělání", pokud byly ve věku povinné školní docházky a orgány nebyly schopny je nalézt po dobu delší než čtyři týdny. Liberální demokrat Ian Jenkins prohlásil, že jeho strana je znepokojena tím, že někteří mladí lidé chybějí při vzdělání a jsou vystaveni "vážnému riziku" zneužívání a vykořisťování: "Všechny děti, kterým chybí vzdělání, jsou velmi zranitelné. Pravděpodobně nedosáhnou akademické úrovně vzdělání a důkazy naznačují, že mohou být také vystaveny většímu riziku zneužívání, vykořisťování a zanedbávání než jejich vrstevníci. Jsou také vystaveny vážnému riziku nuceného sňatku, mrzačení ženských pohlavních orgánů a dokonce i radikalizace."

19. března. Mohammed Abdul, 21 let, z Deptfordu v jihovýchodním Londýně, byl obviněn z pokusu o vraždu poté, co najel svým SUV do skupiny lidí u nočního klubu Blake v Gravesendu v hrabství Kent. Soud vyslechl, že na místě útoku zůstaly ležet zraněné oběti, včetně zlomenin a dislokovaných zlomenin kolen a pánve.

22. března. 50letý právník byl zproštěn obvinění z organizování mrzačení ženských pohlavních orgánů své dcery, když jí bylo devět let. Obžalovaný, který nebyl z právních důvodů jmenován, obvinění popřel. Při soudním řízení u londýnského Old Bailey (Centrální trestní soud Anglie a Walesu) porota jednala více než šest hodin, než zjistila, že obžalovaný nebyl vinen z dvou případů FGM, dvou alternativních případů úmyslného zranění a tří případů krutosti vůči dítěti. Jednalo se teprve o druhý případ, týkající se FGM podle zákona přijatého v roce 1985. Toto stíhání ale nebylo úspěšné.

22. března. V Londýnském muslimském centru, které je součástí mešity East London Mosque, byl zahájen antiradikalizační program Safe and Secure, který byl spuštěn jako alternativa vládní strategie Prevent. Nová strategie podpořená Muslimskou radou Británie (Muslim Council of Britain, MCB) se zřejmě zamýšlí se vypořádat se stejnými záležitostmi jako program Prevent jako odpověď těm, kteří říkají, že muslimové nedělají dostatek pro to, aby čelili hrozbě, kterou představují extremisté.

23. března. Ahmed Hassan, 18letý Iráčan, který nezákonně vstoupil do Británie a poté požádal o azyl, byl odsouzen do vězení, minimálně na 34 let, protože umístil bombu ve stanici metra Parsons Green v Londýně. Hassanovo výbušné zařízení v září 2017 částečně explodovalo a zranilo 51 lidí. Jeho ctihodnost soudce Haddon-Cave Hassanovi řekl:

"Není pochyb o tom, že jste velmi nebezpečný a záludný člověk. Tiše jste se rozhodl naplánovat a provést tento teroristický pumový útok s nemilosrdným odhodláním a téměř vojenskou účinností, a při tom jste předstíral, že jste běžným žadatelem o azyl.“

"Vaším záměrem bylo toho rána zabít pomocí improvizovaného výbušného zařízení na rušné vlakové stanici co nejvíce členů britské veřejnosti.“

"Ve vězení budete mít spoustu času na studium Koránu … Korán je kniha míru… Islám zakazuje porušování zákonů země. Islám zakazuje teror."

24. března. Sedm mužů - Assad Hussain, 37 let z Oxfordu; Kameer Iqbal, 39 let, z Oxfordu; Khalid Hussain, 38 let z Oxfordu; Kamran Khan, 36 let, z Boltonu; Moinul Islam, 41 let z Oxfordu; Raheem Ahmed, 40 z Oxfordu; a Alladitta Yousaf, 48 let, z Oxfordu - bylo u Korunního soudu v Oxfordu shledáni vinnými ze sexuálního zneužívání dospívajících dívek ve věku od 13 do 15 let "v masovém měřítku". Gang byl odsouzen za více než 20 trestných činů včetně znásilnění a nemravných útoků.

27. března. Umar Ahmed Haque, 25letý učitel náboženství z Londýna, byl odsouzen do vězení minimálně na 25 let za přípravu teroristických činů. Plánoval použít zbraně a bombu v automobilu, aby zaútočil na 30 cílů včetně hodinové věže Big Ben v Londýně. Haque také v mešitě Ripple Road v londýnské čtvrti Barking ukázal 16 dětem videa Islámského státu ukazující stínání zajatců. Jeho ctihodnost soudce Haddon-Cave řekl, že Haque se snažil děti přesvědčit, aby se připojili k "mini milici".  Rodiče dětí, kteří za školu v mešitě platili, o tom nic nevěděli.

28. března. Řetězec supermarketů Sainsbury´s se omluvil poté, co pracovník jeho zákaznického servisu zákazníkům odpověděl na otázku, jestli už jsou v prodeji velikonoční vajíčka, která nejsou halal, že všechna jeho vejce jsou halal. Toto prohlášení rychle vyvolalo hněv na sociálních sítích, přičemž jeden uživatel služby Twitter zveřejnil obrázek velikonočních vajíček s textem: "Nezapomeňte bojkotovat halal vejce. Nevzdávejte se. Kupte si čokoládová vejce Thornton´s." Řetězec Sainsbury´s později napsal: "Omlouváme se za to, že vám kolega dal nesprávné informace. Žádná naše vlastní značka čokoládových vajíček nemá halal certifikaci.”

30. března. Dva přeživší členové buňky ISIS, známé jako "The Beatles", obvinili britskou vládu z porušování mezinárodního práva, poté co je zbavila britského občanství. V rozhovoru z vězení, kde byli drženi Syrskými demokratickými silami (SDF) popřeli, že byli členy skupiny vedené katem "džihádistou Johnem". El Shafee Elsheikh a Alexanda Kotey řekli agentuře Associated Press, že jsou obětí "propagandy" a nebyl jim umožněn spravedlivý proces. Elsheikh a Kotey byli za svoji činnost v teroristické buňce Beatles v roce 2017 zařazeni mezi "zvláště hledané teroristy. Tato teroristická buňka byla podle britských představitelů zodpovědná za popravu nejméně 27 rukojmí a mučení mnoha dalších lidí. Jejími členy byli čtyři britští státní příslušníci a kvůli tomu je média překřtila na The Beatles podle slavné anglické rockové skupiny.

 

DUBEN 2018

1. dubna. Delegáti Národní unie učitelů (NUT, National Union of Teachers) odsoudili snahu organizace Ofsted, hlavního regulátora britských škol, zakázat na základních školách hidžáb, muslimskou pokrývku hlavy. Ofsted uvedl, že cílem tohoto opatření je podpořit integraci muslimských žáků. Učitelé označili politiku, kterou požadovala ředitelka Ofstedu Amanda Spielman, za "rasismus převlečený za liberalismus".

Kauser Jan, muslimská aktivistka a učitelka z Leedsu, označila politiku hidžábu za "islamofobní" a uvedla, že ji nebude dodržovat:

"Udělali jsme určité ústupky, aby naše děti pochopily, že musí nechat  svoji kulturní, jazykovou a náboženskou identitu za dveřmi  svých domovů. Znám muslimské dívky, které odložily svůj hidžáb a muže, kteří si oholili brady, aby se přizpůsobili Británii, aby byli OK  a necítili  se být součástí nějakého problému."

Mehreen Begg, britská muslimka z Croydonu, označila postoj společnosti Ofsted k nošení hidžábu na základních školách za "neoprávněný" a "drakonický". Poté dodala:

"Je naprosto nevhodné, aby inspektoři Ofstedu posuzovali výběr šatů u muslimských dívek v nejútlejším věku. Jedná se o zastrašování dítěte silným dospělým a nemá to místo v našem vzdělávacím systému. Nosit, nebo nenosit hidžáb není otázkou volby ani zde, ani v mezinárodním měřítku a není úkolem Ofstedu vměšovat se do této debaty, která je debatou uvnitř islámské komunity."

Latifa Abouchakra z Ealingu řekla:

"Říkám hanba Ofstedu za to, u mladých dívek vzbuzuje pocit viny za to, že se rozhodnou nosit náboženské oděvy. Taková opatření se netýkají jiných náboženství, nebo jiných předmětů náboženské povahy. Tento přístup má ale ještě jiné důsledky. Signalizuje, že ženy jsou islámem utlačovány.“

"Jsme snadný cíl. Toto rozhodnutí Ofstedu má důsledky i mimo školní budovy a musí být chápáno v kontextu zvyšujícího se počtu útoků na muslimskou komunitu a zachovává zastaralou představu, že muslimky jsou obětmi."

Mluvčí společnosti Ofsted na to reagoval:

"Na tom, že zajistíme, aby školy a rodiče nepodléhali nepřiměřenému tlaku celostátních a místních  kampaní, není nic politického. Ředitelé škol musí mít možnost přijímat jednotná rozhodnutí, která ochrání  soudržnost jejich komunit a Ofsted je v tom vždy bude podporovat."

5. dubna. Týdeník The Economist, citoval marocké noviny Al-Ousboue, které napsaly, že královna Alžběta II. je potomkem islámského proroka Mohameda:

"Al-Ousboue vystopovaly zpětně 43 generací předků královny. Její příbuzenská linie se vine přes hraběte z Cambridge ve 14. století a přes středověké muslimské Španělsko až po dceru proroka Fatimu, jejíž spojení s Mohamedem již dříve ověřil Ali Gomaa, bývalý velký muftí Egypta a Burke's Peerage, britská autorita na královské rodokmeny.“

"Princ Charles je zaujatý islámem… On říká, že chce být korunován ve znamení mnoha věr a že chce být vysvěcen jako "obhájce víry", nikoliv pouze "křesťanské víry".

Bývalý ředitel nakladatelství Burke's Peerage Harold Brooks-Baker varoval: "Nelze navždy spoléhat na to, že odvození přímého původu královské rodiny od proroka Mohameda zajistí ochranu královské rodiny před muslimskými teroristy.“

6. dubna. Aweys Shikhey, 38letý nizozemský státní příslušník pocházející ze Somálska žijící v severním Londýně, byl odsouzen na osm let do vězení za přípravu teroristických útoků. Soud si vyslechl, jak Shikhey, doručovatel, který má dvě manželky, jednu v Nizozemsku a jednu v Keni, plánoval se svojí somálsko-norskou džihádistickou snoubenkou odcestovat z Londýna do Turecka a poté do Sýrie. Soud také vyslechl, jak domlouval s dalšími džihádisty útok na královnu Alžbětu, střelbu na židy ve Stamford Hill v severním Londýně a na fotbalové fanoušky při odchodu ze stadionu Tottenham Hotspur.

8. dubna. Skotská vláda vydala pokyny varující učitele před používáním výrazu "britské hodnoty" při diskusi se žáky o terorismu, protože by to mohlo být urážlivé: "Tyto slova by mohly vyvolat pohoršení a mohly by být zneužity skupinami, které vidí zásadní konflikt mezi tím být Britem a být muslimem." Protiteroristická strategie britské vlády Prevent definuje extremismus jako "slovní, nebo aktivní odpor vůči základním britským hodnotám", jako je demokracie, právní stát a tolerance. Skotská vláda doporučila učitelům místo toho používat výraz "sdílené hodnoty". Pokyny rovněž doporučují učitelům, aby ve vyučování nepoužívali výrazy "válka proti terorismu", "islámský extremista/terorista", "džihád/džihádista" nebo "radikál". Pokyny varují: "Je rovněž nebezpečné používat výraz "islamistický", protože laické publikum bude pravděpodobně rozumět "islámský". A to si každé publikum spojí s muslimskou vírou." Těmto výrazům je lépe se vyhnout.

8. dubna. Podle zprávy Davida Bolta, nezávislého  vrchního inspektora Pohraniční a imigrační policie, bylo u téměř dvou třetin tzv. "dětských" uprchlíků, u kterých byl po příjezdu do Británie zjišťován jejich skutečný věk, zjištěno, že jsou dospělí. Statistiky ukazují, že štědrost  Velké Británie vůči opravdovým dětským obětem válečných, teroristických a humanitárních katastrof je široce zneužívaná.

9. dubna. Podle analýzy dat shromážděných Národní zdravotní službou (NHS, National Health Service) identifikovali lékaři v okolí Birminghamu průměrně téměř dva případy mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation) denně V roce 2017 bylo v Birminghamu a okolí přibližně 620 případů nově registrovaných žen v datovém souboru FGM. FGM je ve Spojeném království od roku 1985 nezákonné, ale doposud nebyl nikdo za tento trestný čin úspěšně stíhán.

10. dubna. Shamsu Iqbal, 61letý bývalý zaměstnanec ministerstva vnitra, byl odsouzen na 11 let do vězení pro napomáhání ilegálnímu přistěhovalectví. Iqbal byl “strůjcem” podvodu ve výši 6 milionů liber (8 milionů dolarů), protože zfalšoval záznamy nejméně 437 nelegálních migrantů, aby mohli zůstat v Británii. Potenciální ztrátu pro daňové poplatníky vyčíslili statistici ministerstva vnitra na částku 56 milionů liber (76 milionů dolarů) na základě částky, kterou 437 nelegálních přistěhovalců mohlo po dobu šesti let podvodně vymáhat.

11. dubna. Delegáti výroční konference Asociace učitelů a lektorů (ATL, Association of Teachers and Lecturers) souhlasili s usnesením vyzývajícím vládu, aby zabránila rodičům vyzvedávat své děti ze tříd při výuce o islámu. Richard Griffiths z pobočky ATL v centru Londýna řekl účastníkům konference, že "rodiče s určitými předsudky, včetně islamofobie", vyzvedávají své děti ze tříd při náboženské výchově, protože nechtějí, aby se učili o islámu. To, jak řekl, "výrazně omezuje" schopnost škol "připravit děti na život v moderní Británii".

12. dubna. Ibrahim Hussain, 35letý muž z Bradfordu, byl odsouzen na 23 let do vězení za obtěžování, únos a opakované znásilnění dvanáctileté dívky. Hussain zavedl dívku do domu v Leedsu, kde byla hromadně znásilněna pěti neznámými muži. Soudce David Hatton QC prohlásil, že dívka byla znásilněna "v podstatě smečkou vlkodlaků". Hussain byl přitom na svobodě jen díky tomu, že byl propuštěn na kauci a čekal na soud v případu sexuálního napadení 16leté dívky, se kterou se seznámil přes Facebook.

13. dubna. Televize ITV News oznámila, že britský džihádista Alexanda Amon Kotey, který patřil k nechvalně proslulé čtyřčlenné skupině džihádistů Islámského státu nazývané "The Beatles", pomáhal v Londýně organizovat spiknutí za účelem popravy vojáků a policistů. Kotey a další džihádisté jsou rovněž podezřelí z vedení a financování potenciálních útočníků v USA - očividně tedy pomáhají organizovat spiknutí prostřednictvím "dálkového řízení" ze Sýrie. Kotey, v Londýně narozený syn ghanského otce a řecko-kyperské matky údajně konvertoval k islámu ve svých 20 letech poté, co se zamiloval do muslimské ženy. V lednu roku 2018 ho zatkli syrští Kurdové, když se pokoušel proklouznout zpět do Evropy.

14. dubna. Průzkum agentury YouGov zjistil, že téměř polovina Britů je toho názoru, že multikulturalismus selhal a různé komunity obvykle žijí odděleně. Průzkum zjistil, že 43 % respondentů předpokládá, že vztahy mezi různými komunitami se v Británii v příštích několika letech ještě zhorší, oproti 14 % respondentů, kteří mají pocit, že se věci budou zlepšovat. Více než třetina respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu, se domnívá, že islám ohrožuje britský způsob života a 51 % respondentů si myslí, že imigrace vytváří tlak na školy a nemocnice.

18. dubna. Ahmedeltigani Alsyed, 20letý súdánský džihádista z Hounslow, byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za to, že plánoval zapojit do boje po boku teroristických skupin v Sýrii. Policie uvedla, že stát se džihádistou chtěl také jeho mladší bratr 18letý Yousif Alsyed. Velitel protiteroristické jednotky Metropolitní policie Clarke Jarrett řekl:

"Důkazy, které jsme získali, ukázaly jasný záměr bratrů Alsyedů odejít do Sýrie, kde by se připojili k Daeši (Islámskému státu). Je mi jasné, že jejich záměrem, jakmile by se připojili k teroristické skupině, bylo bojovat. Proto investovali čas do výcviku ve Velké Británii, včetně trávení času v paintballovém táboře a chozením do posilovny.“

"Bratři mezi sebou sdíleli krvavá videa a fotografie oslavující Daeš. Toužili se připojit k boji teroristických skupin, ale naše vyšetřování je zastavilo."

18. dubna. Shahid Ali, 43letý muž z birminghamské čtvrti  Washwood Heath, který byl již dříve souzen za terorismus, byl odsouzen k 12 letům vězení za to, že úmyslně a zuřivě dupal po hlavě chodkyni během "dopravního amoku". Ali se zřejmě rozčílil, protože si myslel, že jeho oběť, 35letá irská státní příslušnice, pozdržela dopravu.  Ali z místa činu utekl a později odstavil své auto. Incident byl zachycen motorkářkou, která měla na přilbě kameru GoPro. Ali byl odsouzen za to, že své oběti úmyslně způsobil těžké ublížení na zdraví. Během jeho obhajoby si soud vyslechl, že se "krátce po incidentu dvakrát pomodlil, aby jeho oběť nebyla příliš vážně postižena".

18. dubna. Radě města Rotherhamu bylo vládním ombudsmanem nařízeno, aby se omluvila za mstivost vůči Jayne Senior, informátorce, která pomohla odhalit městský skandál skupinového znásilňování muslimy. Jayne Senior odhalila, že jak městská rada, tak i policie a sociální služby zavíraly oči před zneužíváním nejméně 1 400 dětí muži pákistánského původu. Místní představitelé mlčeli o zneužívání více než deset let, zřejmě kvůli obavám, že budou obviněni z rasismu.

18. dubna. Mešita v Exeteru v hrabství Devon přijala dary v celkové výši téměř 250 000 liber (340 000 dolarů) od extremistického muslimského duchovního šejka Sadiqa Al-Gharianiho, který je na seznamu sledovaných teroristů kvůli podpoře džihádistických skupin napojených na al-Káidu v Libyi. Internetová petice vyzvala ty, kteří vedou mešitu, aby objasnili, kolik peněz získali a na co byly vynaloženy. Správci mešity uvedli, že "nemají žádné vazby na žádnou formu extremismu". Ghariani uvedl, že peníze by měly být vynaloženy na "dokončení výstavby [exeterské] mešity", která podle jeho slov vyznává "umírněný islám, bez extremismu".

19. dubna. Adam Wyatt, 48letý konvertita k islámu ze Salfordu, byl odsouzen na tři roky a devět měsíců do vězení za šíření teroristické publikace, ve které se uvádí, že "Británie musí vykoupit své hříchy v Palestině" a na sociálních sítích prohlašoval, že džihád je povinností všech muslimů. Wyatt připustil, že vlastní různé brožury, včetně Příručky jedů pro mudžahedíny (The Mujahedeen Poisons Handbook).

20. dubna. Taiyab Hussain, Mohammed Hizar Rizwan, Shaheem Ratyal a Sohail Raja Ali, všichni z Burtonu, byli kolektivně odsouzeni na celkem 17 let do zařízení pro nezletilé pachatele za sexuální zneužívání pěti dívek ve věku 13 až 14 let. Soudce Jonathan Gosling prohlásil: "Je jasné, že dívky pro ně vůbec nic neznamenaly, byly prostě jen předmětem pro uspokojení mladistvé touhy těchto mužů. Jedna dívka sotva dosáhla svých třináctých narozenin.“ Nicméně Gosling nařídil, aby byli výrostci propuštěni poté, co si odsedí polovinu trestu, který byl již snížen o 155 dní, protože se nejednalo o "pedofilní dravce", ale o "školáky".

24. dubna. Parlamentní skupina britských muslimských poslanců ze všech politických stran (APPG)  vyzvala britské muslimy k práci na vytvoření definice “islamofobie”, která by mohla být "široce akceptována muslimskými komunitami, politickými stranami a vládou". APPG předsedá Sayeeda Warsi, první muslimka ve vládě. V roce 2014 ze své pozice ve vládě odstoupila, protože považovala proizraelskou politiku premiéra Davida Camerona za "morálně neudržitelnou". Po odstoupení požadovala, aby vláda uvalila na židovský stát zbrojní embargo. Po své rezignaci navíc prohlásila, že britští občané, kteří dobrovolně slouží v izraelské armádě, by měli být soudně stíháni.

25. dubna. Starosta města Wokinghamu Peter Lucey odstoupil poté, co si "zástupce veřejnosti" stěžoval, že sdílí "politicky nesprávné" články Gatestone Institutu, články holandského politika Geerta Wilderse a kanadského komentátora Marka Steyna. Ve svém prohlášení městská rada ve Wokinghamu sdělila: "Radní Peter Lucey dnes odstoupil z rady města Wokinghamu z osobních důvodů."

25. dubna. Nezávislý Úřad pro dohled nad policejním chováním (IOPC, Independent Office for Police Conduct) uvedl, že vyšetřuje 33 současných a bývalých policistů z případného pochybení ve skandálu sexuálního zneužívání dětí v Rotherhamu. Operace úřadu IOPC, která se těmito obviněními zabývá, byla nazvána operace "Linden" a počátkem dubna 2018 se rozrostla na vyšetřování 98 případů. V dubnu roku 2017 bylo těchto případů 62.

25. dubna. Dům příbuzného jedné z obětí muslimského gangu sexuálních násilníků v Telfordu byl zapálen, údajně proto, aby zastavil spolupráci této ženy s policií. Zdá se, že žhářský útok dosáhl svého cíle: Žena, dnes třicetiletá, se rozhodla, že nebude uvádět jména členů skupiny řádící v 80. a 90. letech, protože se obává o bezpečnost své rodiny.

27. dubna. Lékaři, sestry a učitelé jsou stále nervóznější z toho, že budou označeni za rasisty, když budou hovořit s rodinami o mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM), tvrdí profesorka Hazel Barrett z Univerzity Coventry a expertka na FGM. V rozhovoru pro deník Evening Standard Barrett uvedla, že navzdory kampani, si mnozí odborníci stále nejsou vědomi své právní odpovědnosti, jsou nervózní z toho jak se vypořádat s touto problematikou, obávají se, že budou označeni za rasisty a že budou odmítáni komunitami, se kterými pracují. Zákon z roku 2015 považuje FGM za závažný zločin a vyžaduje, aby zdravotníci, sociální pracovníci a učitelé v Anglii a Walesu policii ohlásili jakékoliv podezření, že dívce mladší 18 let hrozí mrzačení ženských pohlavních orgánů.

27. dubna. Komar Uddin, 68letý imám z Bangladéše žijící nelegálně v Británii, byl odsouzen k 15 letům vězení za znásilnění 19leté dívky během exorcismu. Soudce Timothy Spencer QC k tomu řekl:

"Bylo jí 19 let… byla dost mladá, aby byla vaší vnučkou, byla velmi zranitelná… truchlila pro příbuzného, který zemřel a stejně jako její rodina měla hlubokou víru v duchovní svět a duševno. Vy jste v ní povzbuzoval víru, že jste schopen zbavovat věřící zlých duchů a zlých džinů… Byl jste pozván do jejího domu a předpokládalo se, že pomůžete této mladé ženě zbavit se strachu a zlých duchů.“

"Využil jste svou moc nad ní, abyste ji zneužil pro vlastní sexuální uspokojení a neudělal jste nic, co by ji zbavilo utrpení - naopak jste velmi její utrpení zvýšil. Neměl jste žádné zábrany. Byla vám úplně vydaná na milost a vy jste ji znásilnil. Je to ostudná zrada vašeho náboženství a vašeho postavení, které jste v islámské komunitě zastával."

Lokální Leicester Mercury byl jediným deníkem, který identifikoval Uddina jako muslima. BBC označila muže za "falešného léčitele víry". Daily Mail ho nazval "duchovním léčitelem“.

27. dubna. Rabar Mala, 33letý Iráčan, žijící ilegálně v Británii, byl odsouzen na osm let do vězení za to, že pomohl stovkám džihádistů v Iráku, Sýrii a Turecku komunikovat na internetu tím, že pro ně aktivoval ve Velké Británii SIM karty mobilních telefonů. Mala žijící ve Warringtonu, se stal pro Islámský stát pracovníkem IT podpory. Policie zjistila, že Mala zaregistroval a aktivoval 360 SIM karet a zneužil je pro pomoc džihádistům, pro které by nebylo snadné si zaregistrovat účet na sociální síti, aniž by na sebe upozornili. Mala byl chycen jen díky tomu, že si ho policie spojila s extremistickým materiálem zveřejněným na YouTube.

30. dubna. 48letý rodilý Brit pákistánského původu Sajid Javid byl jmenován ministrem vnitra Spojeného království. Je prvním britským muslimem, který bude zastávat funkci, která je v kabinetu nejdůležitější hned po premiérovi.  Javid bude zodpovědný ve Spojeném království za imigraci, bezpečnost a boj proti terorismu.

 

KVĚTEN 2018

1. května. Rana Irfan Aslam, 51letý obchodník z Dundee, byl odsouzen k jednomu roku vězení za 18 měsíců trvající sexuální vztah před 20 lety s tehdy 12letou dívkou. Soudce prohlásil, že to je maximální možný trest za tento zločin, protože Aslam neměl s dívkou sexuální styk. Soud si vyslechl, že Aslam obdarovával dívku peněžními dary, parfémy a alkoholem, a poté ji sexuálně zneužíval na různých místech v Dundee, Angusu, Perthu a Kinrossu a Fifu  a to v období od srpna 1998 do srpna 2000. Natasha Phillips, expertka na rodinné právo, na blogu vysvětluje, že nuance v pokynech pro souzení dávného zneužívání vedou k nepřiměřené mírnosti rozsudků: "Existují velmi vážné obavy ohledně toho, jak jsou pachatelé dávného zneužívání souzeni a které posilují názor, že se v systému začíná uplatňovat nezasloužená shovívavost."

1. května. Karen Sunderland, kandidátka Konzervativní strany do městské rady v Lewishamu v Londýně, byla stranou suspendována poté, co na sociální síti přirovnala islám k nacismu. V inkriminovaném  tweetu uvedla: "Opatrujte si svůj optimismus. Skutečností zůstává, že náboženství podkopává pracně nabyté hodnoty a toleranci v rozvinutých zemích… potlačuje svobodu projevu a je zcela imunní vůči kritice. Tohle je toxické, a proto čelí nepřátelství. Náboženství je totalitní. Islám se stal novým nacismem."

2. května. Jamie Janson, 42letý britský aristokrat, který odcestoval do Sýrie bojovat proti Islámskému státu, byl zatčen, když se vrátil zpět do Británie. Janson se angažoval jako dobrovolník v Kurdských lidových obranných jednotkách (YPG) a bojoval proti Islámskému státu v Sýrii.  Příznivci Kurdů byli rozhněváni tímto zatčením, které přišlo poté, co byli z účasti v bojích po boku YPG obviněni dva další Britové. Mark Campbell z hnutí Solidarita s Kurdistánem obvinil britskou vládu z oslabování boje proti ISIS a jiným džihádistickým skupinám: "Theresa May by měla věnovat více času odsouzení agrese Turecka proti Kurdům - nejlepším bojovníkům proti ISIS - a méně se pokoušet o kriminalizaci britských dobrovolníků v YPG a tím podlézat tureckému režimu."

2. května. Muhammad Zahir Khan, 40letý obchodník ze Sunderlandu, byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za propagaci terorismu, šíření teroristické literatury a rozdmýchávání náboženské nenávisti.  Korunní soud v Newcastlu vyslechl, jak Khan, původem z Birminghamu, sdílel zprávy na sociálních sítích, ve kterých prohlásil, že šíité by měli být upalováni za živa. Také uveřejnil na Facebooku prohlášení o mučednictví a obrázek vlajky Islámského státu.

2. května. Klinika péče o zdraví žen v Cardiffské královské nemocnici se stala první klinikou ve Walesu poskytující lékařskou a psychologickou pomoc obětem mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Podle odhadů žije ve Walesu s FGM asi 2 000 žen a dívek.  BBC oznámila, že v roce 2016 našli porodníci ve Walesu v průměru jeden případ FGM každé tři dny.

4. května. Nezávislá organizace pro novinářské standardy, nezávislý regulátor tisku v Británii, nařídil bulvárním novinám Daily Star, zveřejnit opravu článku, který nesprávně tvrdil, že "rozpory kvůli hidžábům" by mohly donutit všechny restaurace McDonald's  v londýnské čtvrti Islington uzavřít svůj provoz. Muslimská rada Británie, muslimská zastřešující organizace, si stěžovala, že název článku je zavádějící.

 

6. května. Melanie Phillips, konzervativní novinářka, vyvolala bouři kritiky poté co v televizi BBC, v pořadu Sunday Politics prohlásila, že nemůžeme dát rovnítko mezi antisemitismus a islamofobii:

"Antisemitismus není jen forma rasismu, je to zvláštní porucha založená výhradně na lži a démonizaci. Totéž nelze říci o tom, co považujeme za islamofobii. Termín islamofobie je používán k zakrytí legitimní kritiky muslimů, nebo islámské komunity."

9. května. Mezinárodní asociace glaukomu (IGA) varovala muslimské pacienty trpící glaukomem, aby během ramadánu nepřestali používat oční kapky, protože přerušení léčby i po krátkou dobu může způsobit trvalou ztrátu zraku. Někteří muslimové přestali užívat během ramadánu své oční kapky, protože byli přesvědčeni, že jejich užívání by porušilo jejich půst. Vývojový manažer asociace  IGA Subhash Suthar sdělil pacientům:

"Můžeme uklidnit muslimskou komunitu, že kapky mohou být užívány i před úsvitem a po západu slunce (známé jako Suhoor a Iftár), kdy je již dovoleno konzumovat jídlo a pití. Navrhujeme také, aby si pacienti při používání očních kapek uzavřeli slzný kanál (bodová okluze), protože v tom případě zůstane kapalina v oku, neodteče do krku a neucítí ji v ústech."

9. května. Soudní rada pro rozsudky, nezávislý orgán odpovědný za vypracovávání pokynů, jimiž se řídí soudy při vynášení rozsudků, zveřejnila změny týkající se trestných činů proti veřejnému pořádku, které zahrnují rozdmýchávání nenávisti vůči lidem na základě rasy, náboženství nebo sexuální orientace. Pokud budou schváleny, budou se moci zvýšit tresty pachatelům, kteří "v postavení důvěry, autority nebo vlivu zneužívají svého postavení k vyvolávání nenávisti". Deník Independent oznámil, že vysoký počet „přátel“ na sociálních sítích, jako jsou Twitter, a Facebook, by mohl být jedním z faktorů, které by byly zvažovány při rozhodování o rozsudku. Deník The Daily Telegraph poznamenal, že změny by měly dát soudům větší pravomoc při odsuzování islámských kazatelů nenávisti. Změny by však také mohly být používány k umlčení otevřených kritiků islámu.

9. května. Podle deníku Guardian, musel týdeník The Sunday Telegraph zaplatit Mohammedu Kozbarovi, generálnímu tajemníkovi mešity ve Finsbury Park, "vysoké odškodné" poté, co ho falešně vykreslil jako stoupence násilného islamistického extremismu. Mešita ve Finsbury   Parku byla vedena radikálním kazatelem Abu Hamzou než byla v roce 2003 uzavřena. Kozbar sdělil, že od té doby pracoval na obnově reputace mešity a zažaloval Telegraph, aby se postavil proti "islamofobní reportáži". Telegraph odstranil článek ze svých webových stránek, zveřejnil rozsudek, uznal, že článek byl hanlivý a zaplatil náhradu škody ve výši přibližně 30 000 liber (34 000 eur, 40 000 dolarů).

10. května.  Centrum nucených sňatků, speciální agentura ministerstva vnitra, podalo zprávu, že v roce 2017 bylo v Británii 1 196 případů potenciálních nebo skutečně vynucených sňatků.  V 80 % případů byly obětí ženy; v 256 případech byli obětí muži. Pokud byl věk znám, 15,6 % případů se týkalo obětí mladších 16 let a v 29,7 % případů bylo obětem méně než 18 let. Největší podíl případů (17,9 %) se týkal obětí ve věku od 18 do 21 let. V roce 2017 byly děti z Británie vyslány do 65 různých zemí, aby se podrobily nuceným sňatkům. Čtyři země s nejvyšším počtem případů v roce 2017 byly: Pákistán, 439 případů (36,7 %); Bangladéš, 129 případů (10,8 %); Somálsko, 91 případů (7,6 %); a Indie 82 případů (6,9 %). V roce 2017 nemělo 120 případů (10 %) zámořský prvek, to znamená, že příslušný potenciální nebo skutečně vynucený sňatek se uskutečnil přímo ve Velké Británii.

10. května. Yousef Abdul Latif Jameel, podnikatel a filantrop, daroval 850 000 liber (911 000 eur, 1 075 000 dolarů) na podporu stipendií v Centru pro studium islámu na Cardiffské univerzitě. Centrum, které je součástí Katedry historie, archeologie a náboženství, vzniklo v roce 2005 pro výzkum a studium islámu a muslimů v Británii.

21. května. Quilliam, londýnský think tank věnující se boji proti extremismu, uvedl v nové zprávě - "Legislativa FGM v Británii: národní skandál“, že Británie nedokázala postavit před soud jediného pachatele mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation), i když je tato praxe od roku 1985 zakázána. "Skutečnost, že již několik let shromažďujeme podrobné údaje o mrzačení ženských pohlavních orgánů a dosud jsme nedokázali jediný případ dovést k soudu, je hanbou a naprostým zneužíváním tisíců mladých dívek a žen, které podstoupili tuto strašlivou praxi," říká zpráva.

22. května. Náboženští poradci mešity Masjid Ramadan v Dalstonu ve východní části Londýna oznámili, že kryptoměna bitcoin je halal (je podle islámského práva přípustná) jako dar, pokud je “převod proveden zákonným způsobem". Tato mešita, známá také jako mešita Shacklewell Lane Mosque, přijímá dary ve dvou různých kryptoměnách a to v bitcoinu a ethereu. Zayd al Khair, náboženský poradce mešity, uvedl: "Jakékoli peníze nebo měny nejsou ani halal, přípustné, ani haram, nepřípustné." Vodítkem je hodnota, kterou reprezentují. Pokud je převod peněz uskutečněn zákonným způsobem, pak jsou tyto peníze halal. "Neznáme vždy zdroj darů v hotovosti, ale přijímáme je v dobré víře."

22. května. Farooq Rashid, 43 let, z Bradfordu, byl odsouzen na dva roky do vězení za to, že přechovával a sdílel na internetu materiály týkající se džihádu. "Teroristické skupiny, jako je Daeš [ISIS], velmi spoléhají na to, že jejich propaganda bude sdílená na internetu.  Cílem propagandy je získat podporu, radikalizovat a vyprovokovat jednotlivce k útokům, jak v zahraničí, tak i ve Velké Británii," uvedl Martin Snowden, velitel protiteroristické policie na severovýchodě Anglie.

23. května. Matka, která donutila dceru, aby se provdala za téměř dvakrát tak starého příbuzného, byla odsouzena na čtyři a půl roku do vězení. Bylo to poprvé, kdy byl případ nuceného manželství úspěšně stíhán u anglického soudu. Vynucené manželství je v Británii trestným činem od roku 2014. Korunní soud v Birminghamu vyslechl, jak tato žena odvezla tehdy 17letou dívku do Pákistánu, aby si vzala muže o 16 let staršího. Již několik let před obřadem uzavřela dívka s tímto mužem “manželskou smlouvu” a otěhotněla ve věku 13 let.

23. května. Deník The Daily Mail uvedl, že internetový prodejce Amazon prodával teroristické náborové materiály a příručky pro výrobu bomb: "Mnoho knih, které radikalizovaly tisíce mezinárodních teroristů, je k dispozici pro okamžité doručení. Některé z nich lze okamžitě stáhnout ve formátu Kindle kdekoli na světě. Problematické tituly jsou prodávány třetími stranami prostřednictvím Amazonu, který jim zajišťuje globální dosah a zapůjčuje jim auru legitimity." Poslanec parlamentu za Labouristickou stranu John Mann řekl: "Amazon  poskytuje teroristům pomoc a tím ohrožuje lidské životy. Právě jsme si připomněli výročí pumového útoku v Manchesteru. Amazon  si musí být vědom své odpovědnosti. Amazon umožňuje šíření teroristických materiálů. Argumenty o svobodě slova neplatí, pokud jde o teroristy, kteří se snaží rekrutovat další potencionální zabijáky. Amazon musí být podroben detailnímu policejnímu vyšetřování."

24. května. Baronka Cox a další členové Sněmovny lordů vyzvali britskou vládu, aby vypracováním zákona na ochranu zranitelných muslimských žen "urychleně reagovala" na prověrku šariatských soudů z roku 2015. Lord Elton prohlásil, že problém soudů šaría "mu připadá větší a naléhavější, než kolik váhy tomuto problému přikládá vláda Jejího Veličenstva". Baronka Flather obvinila Whitehall, britskou administrativu, že tuto záležitost nebere vážně. Baronka Cox se zeptala, zda bude vláda "příslušnou legislativu řešit prioritně". V dubnu 2015 vydala baronka Cox 40stránkovou zprávu - "Paralelní svět: zlé zacházení s muslimskými ženami v dnešní Británii" (A Parallel World: Confronting the Abuse of Many Muslim Women in Britain Today) -  která dokumentuje, jak jsou muslimské ženy po celé Británii systematicky utlačovány, zneužívány a diskriminovány soudy šaría, které považují ženy za občany druhé kategorie. Zpráva varovala před lavinovitým šířením islámských tribunálů ve Spojeném království.

25. května. Tommy Robinson, 35letý antiislámský aktivista, byl zatčen a odsouzen za pohrdání soudem při pořizování záběrů účastníků soudního procesu před Korunním soudem v Leedsu. V soudním procesu byli souzeni členové muslimského pedofilního gangu obvinění ze sexuálního zneužívání mladých dívek. Poté, co soudce Geoffrey Marson zakázal médiím informovat o Robinsonově zatčení a uvěznění, následovalo v Británii všeobecné rozhořčení.

29. května. Studie neziskové organizace Pew Research zjistila, že 73 % Britů se považuje za křesťany, přičemž 18 % chodí do kostela. 45 % křesťanů, kteří ve Velké Británii navštěvují kostel tvrdí, že islám je zcela neslučitelný s britskými hodnotami a kulturou. Stejný názor má zhruba stejný podíl nepraktikujících křesťanů (47 %). 30 % nábožensky nezařazených dospělých rovněž tvrdí, že islám je zásadně neslučitelný s hodnotami jejich země. Průzkum dále zjistil, že 69 % těch, kteří se označují za křesťany, by souhlasilo se snížením úrovně přistěhovalectví, v porovnání s 32 % nábožensky nezařazených dospělých.

29. května.  Manželský pár byl odsouzen za nucené manželství, protože vylákal svoji 19letou dceru do Bangladéše ve snaze ji donutit k tomu, aby se provdala za svého prvního bratrance, který by díky tomu získal britské vízum. Korunní soud v Leedsu vyslechl, jak rodiče dívce řekli, že pojedou na šestitýdenní dovolenou do Bangladéše, aby navštívili příbuzné. Jen pár dní po příjezdu jí její otec oznámil, že pro ni našel manžela. Oběť, která u soudu nebyla z právních důvodů jmenována, u soudu vypověděla: "Řekl mi: Už jsem to plánoval roky, ten chlapec je pro Tebe skutečně vhodný, dal jsem mu peníze na univerzitu a je to fakt atraktivní kluk. Snažil se mě donutit, abych řekla ano, ale já v žádném okamžiku ano neřekla. Myslela jsem si, že je to odporné, protože to byl můj první bratranec a stála jsem na svém." Britské orgány ji před svatbou včas zachránily. Soudce řekl oběma obžalovaným, že až nad nimi bude 18. června vynesen rozsudek mohou očekávat "bezpodmínečné uvěznění".

29. května. Začal soudní proces za provinění související s terorismem s Anthonym Smallem, 36letým bývalým boxerským šampionem, který v roce 2007 konvertoval na islám. Státní zástupkyně Karen Robinson prohlásila před soudem Old Bailey, že Small "zapřísahal muslimy, aby zahájili násilné akce proti Západu". Na svém účtu na YouTube se Small označil za "bývalého profesionálního boxera, který nyní pracuje na tom, aby lidstvo vymanil z útlaku demokracie a osvobodil jej pomocí islámu a práva šaría". Ve videu promluvil proti McDonald's a Coca Cole a dalším symbolům západního světa. Řekl, že máme volbu buď "přijmout na plamenech grilovaný hamburger, nebo se nechat ožehnout plameny z nebe".

30. května. Muslimská rada Británie (MCB, Muslim Council of Britain) vyzvala Konzervativní stranu, aby zahájila pečlivé vnitrostranické prošetření výskytu  islamofobie.  Nejméně pět parlamentních kandidátů Konzervativní strany bylo v posledních týdnech suspendováno a jejich kandidatura byla zrušena, kvůli tzv. islamofobním  komentářům. Například 17. dubna byla pozastavena kandidatura Alexandera van Terheyden do místní rady v Hackney poté, co na sociálních sítích nazval islám, "násilnou politickou ideologií" srovnatelnou s fašismem a komunismem. V reakci na obvinění z islamofobie van Terheyden vysvětlil: "Prohlásil jsem, že islám je násilnou politickou ideologií.  Všimněte si, že jsem použil slovo politickou a ne náboženskou. Všimněte si, že jsem nemluvil o muslimech, ale o politické ideologii. Moje názory byly vždy zcela otevřené. Pokud máte na mysli skutečnost, že často a velmi rád vyjadřuji nespokojenost s komunismem, fašismem, islámem a jinými extrémními politickými ideologiemi, pak to není žádné tajemství." V prosinci 2015 vládní zpráva zjistila, že MCB je "tajně propojená" s Muslimským bratrstvem, islámskou fundamentalistickou skupinou, která se zavázala k "civilizačnímu džihádu" zaměřenému na podkopání liberální demokracie na Západě.

31. května. Khurram Javed z Rotherhamu, 35 let, byl odsouzen na dva roky do vězení za sexuální útok na 16letou dívku. Soudní proces byl součástí operace "Stovewood“ Národní agentury pro zločinnost (NCA), v rámci které se vyšetřuje sexuální vykořisťování a zneužívání dětí v Rotherhamu v letech 1997 až 2013.

31. května. Husnain Rashid z hrabství Lancashire, 32 let, se u Korunního soudu ve Woolwichi přiznal ke třem teroristickým trestným činům, včetně jednoho, při kterém vyzýval k útoku na prince George, syna vévody a vévodkyně z Cambridge, třetího v  linii následnictví na trůn. Rozsudek nad Rashidem za jeho trestné činy vykonané od října 2016 do dubna 2018 bude vynesen 28. června.

31. května. Mohammed Aslam Rabani, 61letý dvakrát ženatý bývalý imám mešity v Nottinghamu, byl odsouzen k pěti letům vězení za sexuální útoky na dospívajícího chlapce v podkroví mešity. Rabani chlapce opakovaně napadal v období od června 1990 do června 1993, kdy bylo oběti 12 let. Tento chlapec, který je dnes již ženatý a je otcem, řekl: "Imám byl pro mě i pro všechny ostatní otcovská postava.  Ani má vlastní rodina by nevěřila tomu, co mi dělal. Bál jsem se, protože bití doma i v mešitě bylo v naší komunitě samozřejmostí. Děti prostě dělaly to, co jim bylo řečeno, a dospělí měli vždy pravdu.  Proto jsem o tom nikomu nic neřekl. Navíc jsem si myslel, že je to normální, protože jsem také věřil, že by se Rabanimu mělo důvěřovat. Domníval jsem se, že všechno, co dělal, bylo správné, protože byl imámem a protože byl nejblíže Bohu."

 

ČERVEN 2018

1. června. Karam Majdi, 19letý neúspěšný žadatel o azyl, který zřejmě  pochází z Egypta, byl odsouzen na sedm let do vězení za znásilnění 14leté dívky, se kterou se seznámil na internetu. Majdi se s dívkou a její kamarádkou sešel  na vlakovém nádraží v East Croydonu v roce 2017 a znásilnil ji v nedaleké ubytovně pro mládež. Když Majdi přišel v roce 2016 do Velké Británie, tak o sobě prohlásil, že pochází  ze Sýrie  a je nezletilý bez doprovodu.

2. června. Skupina až pěti "asiatů" přejela autem dospívajícího ragbyového hráče a zbila ho golfovou holí během incidentu, který byl označen za trestný čin z nenávisti. Policie uvedla, že hráč ragbyového klubu  Littleborough RUFC Matthew Hayden, 17 let, utrpěl v Rochdale frakturu lebky v důsledku nevyprovokovaného útoku. Ragbyový klub Littleborough RUFC oznámil, že do auta, ve kterém Hayden jel, narazilo jiné auto. Když Hayden z auta vystoupil, tak jej srazilo další auto. Následně byl udeřen do hlavy golfovou holí. Útočníci při útoku vykřikovali rasistické nadávky, které lze považovat za zločin z nenávisti. Detektiv Mark McDowall z vedení policie Velkého Manchesteru incident popsal jako "brutální" a "nevyprovokovaný" útok, v jehož důsledku Hayden utrpěl "smrtelně nebezpečné zranění".

3. červen. Skotskému muslimskému spisovateli Paighamu Mustafovi bylo vyhrožováno smrtí poté, co na Facebooku napsal, že půst mezi svítáním a soumrakem během postního měsíce ramadánu není předepsán Koránem. V řadě výhružných vzkazů pod jeho příspěvkem jeden kritik napsal:

"Drž hubu, nebo ti uřízneme hlavu… drž hubu, nebo přijdeš o hlavu… drž hubu, ty káfire, [nevěřící] pse… uřízneme ti hlavu… zabijeme tě káfire."

Vzkaz napsaný jiným kritikem zněl: "Korán nabádá zabíjet lidi, jako jsi ty, zasloužíš si, abys byl zabit, a my tě zabijeme." Mustafa odpověděl:

"Myslím, že je důležité zdůraznit, že to není islám, proti čemu jsem. Jednoduše bych chtěl pouze upozornit lidi na rituály, které nejsou součástí Koránu, netvrdím, že je špatné se postit, ale rituální půst tam není nařízen."

Mustafovi a jeho rodině byla nabídnuta policejní ochrana.

3. června. Hospody po celé Británii odstranily saúdské vlajky během mistrovství světa ve fotbale poté, co si uražení muslimové stěžovali, že islám zakazuje pití alkoholu. Pivovarský gigant Greene King dodal na oslavu mistrovství světa dekorace s národními vlajkami všech 32 týmů, ale protože na saúdské vlajce jsou arabská slova z posvátného islámského textu, muslimové si stěžovali, že když tyto vlajky vlají před hospodou, uráží to jejich náboženství.

3. června. Londýnská katedrála Southwark pořádala “iftár” večeři - jídlo po západu slunce během postního měsíce ramadánu - jako součást připomínky výročí útoku na London Bridge. Biskup katedrály Southwark, Christopher Chessun, hovořil o "městě míru" a "společenství míru" a poté vyzval ty, kteří se shromáždili v katedrále, aby si navzájem vyměnili znamení míru. Místní komunitní aktivista Amir Eden k tomu poznamenal:

"Tato událost je další příležitostí jak přivést dohromady  lidi různých náboženství a i ty bez vyznání, k oslavě naší vzájemné lásky a soucitu jeden k druhému.“ 

4. června Safaa Boular, 18letá žena z Vauxhallu v jihozápadním Londýně, byla shledána vinnou z osnování džihádistického spiknutí. V důsledku tohoto činu se stala jednou z nejmladších žen, která byla obviněna a odsouzena za teroristické trestné činy ve Velké Británii. Její starší sestra Rizlaine Boular, 22 let a jejich matka Mina Dich, 44 let, byly obě již předtím odsouzeny za plánování útoku nožem v Londýně. Byla to první plně ženská džihádistická buňka v Británii napojená na Islámský stát.

4. června. Ministr vnitra Sajid Javid řekl, že džihádisté "překroutili svou víru". Javid uvedl, že po útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo v Paříži v roce 2015 měl se svou 11letou dcerou srdcervoucí debatu, když se jí snažil vysvětlit, co se stalo:

"Musel jsem jí vysvětlit, že tito vrazi si říkali muslimové a že se dovolávali náboženství mých rodičů a mých prarodičů a nespočetných generací Javidů před nimi.“

"Samozřejmě, vím, že to nejsou praví muslimové, ale musíme mít na zřeteli, že se tito lidé za muslimy prohlašují."

6. června. Ministr vnitra Sajid Javid odmítl kritiky, kteří o něm tvrdí, že není "dostatečně muslimem" poté, co odmítl tvrzení o rozšíření islamofobie v Konzervativní straně. Řekl, že byl označen za "kokosový ořech" a "strýčka Toma" a někteří lidé dokonce pochybovali o tom, zda je "skutečně muslimem". Javid, "nepraktikující" muslim, trval na tom, že "muslimové jsou všelijací a rozmanití".

10. června. Šejk Mohammad Saeed Bahmanpour z Islámského centra Anglie poslal z Londýna z pochodu při příležitosti Dne al-Quds (Al-Quds Day) vzkaz "židovskému lidu Palestiny": "Můžete si být jisti, že odpor přijde, osvobodí Palestinu a vymaže Izrael z mapy." A dodal:

"Mé poselství sionistické bandě, která okupuje Palestinu - vaše dny jsou sečteny, ať už odejdete sami, nebo s naší pomocí, vyženeme vás pryč. Vykopneme vás z Palestiny, to vám slibujeme. Možná jsem již starý a možná se nedožiji toho dne, ale slibuji vám mladým lidem, kteří jste tady, že přijde den a vy vpochodujete do Al-Quds." (do Jeruzaléma - pozn. překladatele)

11. června. V Sheffieldu byl vydán příkaz na ochranu tří sester ve věku jeden, čtyři a šest let, které jsou ohroženy mrzačením ženských pohlavních orgánů (FGM). Detektivům v hrabství South Yorkshire z policejního útvaru vyšetřujícího zneužívání dětí byl udělen rozkaz ochránit tři dívky poté, co bylo zjištěno nebezpečí, že by mohly být odvezeny ze země za účelem provedení této procedury.

12. června. Charitativní organizace Oxford Against Cutting (Oxford proti obřízce) bojující v Oxfordu proti mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM), zahájila letní kampaň v hrabstvích Oxfordshire, Berkshire a Buckinghamshire, aby zvýšila povědomí u dívek, které mohou být FGM ohroženy. Plakáty byly vylepeny na autobusových zastávkách, školách, nemocnicích, komunitních centrech, billboardech a v autobusech. FGM je ve Spojeném království nezákonné od roku 1985; maximální sazba je až 14 let vězení, ale zatím nebyl nikdo pro tento trestný čin stíhán.

13. června. Členové anglikánské církve v děkanství Worcester East  podpořili ambiciózní plán organizace Muslim Welfare Association ve Worcesteru na vybudování nové mešity v centru města, která bude stát kolem  3 milionů liber (3,4 milionu eur, 4 miliony dolarů). Nejvyšší představitelé kostelů sv. Mikuláše, sv. Barnabáše, Krista, sv. Martina, sv. Jana Křtitele v Claines a Všech svatých ve Worcesteru, projevili svou podporou výstavby nové mešity  snahu budovat mezilidské vztahy mezi věřícími křesťany a muslimy.

14. června. Nemuslimští policisté se zúčastnili během ramadánu 18hodinového půstu, aby posílili své vztahy s islámskou komunitou. Policie z hrabství Northamptonshire vysvětlila, že cílem tohoto kroku bylo "ukázat jednotu" a "lépe pochopit" místní komunitu během muslimského svatého měsíce. Předsedkyně Asociace muslimských policistů v hrabství Northamptonshire Sophie Perveen řekla:

"Při organizaci této akce jsem neočekávala, že by se policisté nebo zaměstnanci opravdu postili, protože by to pro ně mohl být docela velký šok, nicméně bylo opravdu povzbudivé, že to udělali.“

"Umožnilo to poslat silný vzkaz místní komunitě, že policisté jsou ochotni vyzkoušet různé přístupy, aby lépe porozuměli různým komunitám, jejich potřebám a lépe pochopili, jak to ovlivňuje jejich životy."

15. června. Omar Mohamad, 62letý muž z Readingu, který udeřil holí do tváře policistu na manifestaci na podporu Tommyho Robinsona v Hyde Parku, se vyhnul vězení. Seržant Guy Rooney byl při útoku silně pohmožděn. Soudce Richard Blake při vynesení podmíněného trestu vězení na 26 týdnů pronesl:

"Vidím, že velmi potřebujete tuto hůl při své chůzi, ale vy jste ji použil jako zbraň. Popadl jste tuto hůl a udeřil s ní policistu do obličeje. A nepochybně jste mu touto holí způsobil značné zranění.”

"Je vám šedesát dva let a máte dobrou pověst a charakter." Prožil jste šedesát dva let, aniž byste se dopustil nějakého přestupku. Vzhledem k vašemu špatnému zdraví a předcházející dobré pověsti vás odsuzuji jen podmíněně."

16. června. Bezpečnostní kamera v Southgate v severním Londýně zachytila ??řidiče rychlého občerstvení bangladéšské restaurace, jak vyrval křesťanský kříž z domovních dveří jedné ženy a hodil ho na zem, před tím, než jí doručil jídlo.

Georgia Savva, 48letá věřící Řecké pravoslavné církve a pracovnice v peněžnictví, se právě chystala odejít do práce, když si všimla, že kříž, který byl po celá léta umístěn na vstupních dveřích jejího bytu, je rozlámaný na kousky a je pohozený na rohožce. Řekla:

"Nezáleží na tom, jaký je váš osobní názor, ale takhle se k lidem nesmíte chovat. Lidé si příliš dobře uvědomují věci, které jsou antimuslimské nebo antisemitské, ale dosud se nikdo ani nepokusil pojmenovat podobné  incidenty  jako antikřesťanské."

18. června. Začal proces s Mohiussunnathem Chowdhurym, 27letým mužem z Lutonu, který v srpnu 2017 v Londýně najel svým autem do policejní dodávky. Soud si vyslechl, jak před Buckinghamským palácem z nenávisti ke královně napadl policii samurajským mečem. Když se s ním střetli dva policisté, Chowdhury vykřikoval "Alláhu Akbar" ("Alláh je největší"). Soud také vyslechl obsah zprávy, kterou poslal své sestře:

"Řekni všem, že je mám rád a že by měli bojovat s nasazením svého života i majetku proti nepřátelům Alláha. Královna a její vojáci se budou všichni smažit v pekelném ohni. Pouští se do války s muslimy po celém světě a zabíjejí je bez milosti. Jsou to nepřátelé, a Alláh chce, abychom proti nim bojovali.“

18. června. Sikander Khan z Park Hillu v Rochdale byl odsouzen na čtyři roky do vězení poté, co ho porota shledala vinným z úmyslu spáchat sexuální trestný čin. Soud si vyslechl, jak jeho oběť spala ve svém domě se svými dětmi, Khan vnikl do domu bez povolení a vydal se po schodech nahoru s úmyslem sexuálně ji napadnout. Vstoupil do ložnice ženy, oběť se ale probudila a postavila se mu na odpor. Policie uvedla, že poté "vytvořil celou pavučinu lží", aby se z toho dostal.

22. června. Khawla Barghouthi, 21letá dívka, která přišla do Británie z Tuniska před deseti lety, byla odsouzena na dva roky a čtyři měsíce do vězení za to, že neřekla policii, že první britská plně ženská džihádistická buňka plánuje v Londýně útok. Barghouthi byla přítelkyní Rizlaine Boular, 22 let, která plánovala v Londýně spáchat zvěrstvo se svojí mladší sestrou Safaou Boular, 18 let a matkou Minou Dich, 44 let. Soudce Mark Dennis QC k tomu poznamenal:

"Vypadá to, že jste pečlivá a inteligentní osoba. Nejenže jste neoznámila tuto záležitost, nebo jste alespoň nevyvolala poplach ve dnech před svým zatčením, abyste tak pomohla ochránit ostatní, a to včetně vaší přítelkyně, před možnými škodami, vy jste ale udělala jen málo, pokud vůbec něco, abyste ji od jejího násilného činu odradila.“

Barghouthi bylo také řečeno, že jí po ukončení trestu odnětí svobody hrozí automatická deportace.

22. června. Mustafa Musa, ředitel islámské internátní školy zvané "muslimský Eton", byl propuštěn poté, co policie našla zbraně a více než 400 000 liber (450 000 eur, 530 000 dolarů) v hotovosti v bytě jeho syna v areálu školy. Ozbrojení policisté byli povoláni do školy Darul Uloom, nezávislé islámské školy v Chislehurstu, v jihovýchodním Londýně 30. května, po hlášeních o muži mávajícím střelnou zbraní. Musa byl následně zatčen kvůli podezření z praní špinavých peněz. Ministerstvo školství podalo k soudu návrh na uzavření školy, přičemž vyjádřilo znepokojení nad bezpečností 155 žáků školy. Magistrátní soud ve Westminsteru rozhodl, že škola může pokračovat v činnosti, pokud Musa a jeho syn nebudou mít v budoucnu se školou "nic společného“.

23. června. Noviny The Mail on Sunday oznámily, že v letošním roce bude propuštěno z vězení až 80 ze 193 vězňů odsouzených za teroristické trestné činy spáchané v letech 2007 až 2016. Mezi nimi je i Anjem Choudary, který má být propuštěn v říjnu poté, co mu byla prominuta více než polovina z pěti a půl letého trestu za podporu Islámského státu. Choudary, 51 let, bude držen ve státním bezpečném domě v severním Londýně bez možnosti vycházek a nebude mu umožněno kázat, ani osobně ani na internetu.

25. června. Shamraize Bashir, 34letý muž z Bradfordu, se vyhýbal vězení poté, co při antisemitské tirádě obviňoval židy z kouření konopí během ramadánu. Bashir byl zatčen na letišti v Manchesteru po opuštění letadla z Tel Avivu. Své spolucestující dohnal k slzám přívalem antisemitských urážek. V probační zprávě přečtené u soudu bylo uvedeno:

"Doporučoval užívání konopí před letem letadlem a zvláště během ramadánu, což mohlo mít vliv na jeho chování. Existuje však malé riziko vážné škody a malé nebezpečí opakování."

26. června. Khalid Ali, 28letý instalatér z Edmontonu v severním Londýně, byl odsouzen za plánování teroristického útoku ve Westminsteru a sestrojení bomby pro Taliban. Prokurátoři řekli, že Ali zatčený v dubnu 2017, byl přistižen se třemi noži, určenými pro použití při "vražedném útoku" na politiky a policii. Ali řekl, že chtěl pouze předat "vzkaz" britským úřadům a přitom tvrdil, že nože měl na svou ochranu. Porota Old Bailey ho obvinila z přípravy teroristického činu ve Velké Británii a ze dvou případů úmyslné držby výbušné látky. Rozsudek nad Alim bude vynesen 20. července.

27. června. Sameena Ahmed, 47 letá žena z Thornhill Lees, se u soudu přiznala k napadení a útoku spojenému s bitím. Řekla, že napadla svoji těhotnou sousedku, protože trpěla bolestmi hlavy kvůli půstu během ramadánu.

29. června. Charitativní komise, regulátor charitativních organizací, oznámila, že zahájila vyšetřování Fazal Ellahi, charitativního sdružení, které provozuje mešitu v Birminghamu. Imám mešity byl obviněn z toho, že v řadě kázání v mešitě, určených pro třídy dětí povzbuzoval v šesti případech k terorismu a ve dvou případech k podpoře zakázané organizace.

30. června. Mubarek Ali, 35letý vůdce gangu sexuálně zneužívajícího děti v Telfordu, byl propuštěn z vězení po odsezení méně než poloviny svého trestu. Ali byl v roce 2013 odsouzen na 22 let do vězení za to, že provozoval "hanebný" gang sexuálně zneužívající bezbranné mladé dívky, někdy jen 13leté, a prodával je na sex po celé zemi. Lucy Allan, poslankyně parlamentu z Telfordu, vyjádřila nad tímto rozhodnutím rozhořčení:

"Oběti a veřejnost očekávali 22letý trest, který by znamenal, že by komunita mohla mít dost času na uzdravení a oběti by mohly žít dál svůj život.

"V tomto případě vidíme, že jeden z hlavních pachatelů je propuštěn do společnosti jen pět let po soudním řízení.“

"Nepřijatelné v tomto případě bylo, že soudní orgány se žádným způsobem nepokusily oslovit tyto mladé ženy a připravit je na tuto zcela neočekávanou událost.“

"Ještě horší je vyhlídka, že tato osoba se může vrátit do Telfordu a přirozeně tak vyvolat v obětech obrovské obavy."

 

 

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/13494/britain-multiculturalism-transformation

 

 

Autor: Libor Popovský | pondělí 25.2.2019 9:05 | karma článku: 28,49 | přečteno: 1366x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."