InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bechyňská radnice trvá na kácení aleje v Michalské ulici. Na tahu je kraj

Ani tyto ženy se nechtějí aleje vzdát.  , Autor: Vít Řezáč - Jižní Čechy Teď

Ani tyto ženy se nechtějí aleje vzdát.     Autor: Vít Řezáč - Jižní Čechy Teď

BECHYNĚ - Již čtyři roky se táhne boj obyvatel Bechyně o jedenáct stromů aleje před kostelem sv. Michala. Tehdy radnice naplánovala kvůli sto let starým nevyhovujícím rozvodům vody a kanalizace, rozbitým chodníkům a špatnému povrchu silnice rekonstrukci. Jenže podle mínění 1300 lidí, podepsaných pod peticí městskému úřadu, mělo jít o rekonstrukci velmi necitlivou.

 

Ta se dá podle názoru odborníků realizovat i bez kácení aleje lip a kaštanů. Například podle posudku dendrologů z Akademie věd je vykácení stromů naprosto nepřípustné. Za pravdu jim dal také táborský odbor rozvoje, který uznal argumenty bechyňského spolku Pro Life jako účastníka řízení.

Radnice si ale trvá na svém. „Proti poslednímu rozhodnutí oddělení památkové péče táborského odboru rozvoje jsme podali na konci minulého roku odvolání ke krajskému úřadu. Už potřetí. Se spolkem Pro Life máme problémy vždycky, když se má něco kácet. V tomto případě jednáme už od roku 2015, ale i přes některé kompromisní návrhy k dohodě nedošlo. Například jsme ustoupili a bude ponechána zídka před kostelem sv. Michala a další zeleň v okolí. Jediným problémem je tak alej před kostelem," říká starosta Bechyně Pavel Houdek.

Z kraje zatím rozhodnutí nepřišlo, takže se nekácí, neopravuje a vyčkává se. Nikdo netuší, jak se situace vyvine. Při odvolávání k různým stupňům se rekonstrukce může posunout o několik let. Jedinou změnou je posudek dendrologů, že vzhledem k nevyhovujícímu stavu je možné pokácet jeden kaštan. Bechyňská radnice předpokládá náklady na rekonstrukci Michalské ulice ve výši více než 20 milionů a chtěla by začít co nejdříve. Zároveň chce vykácené lípy nahradit novou výsadbou, s čímž ovšem místní nesouhlasí.

„Já bydlím támhle naproti přes ulici a je mi jasné, že rekonstrukce sítí, cesty a chodníků je nutná. Ty chodníky se dělaly, když jsem byl malý kluk, to už je téměř půl století. Podle toho také vypadají. Zrovna tak stoleté sítě. Sousedům tečou splašky do sklepa. Ale vykácet alej před kostelem, to je barbarství," rozčiluje se Jaroslav Kukrál, který v Michalské žije od narození. „Podle vyjádření památkářů je kostel i alej významná památka, obojí je součástí městské památkové zóny. Tato stavba i alej navozuje nádhernou atmosféru a vzrostlé stromy ve vedrech krásně stíní. Je zde o několik stupňů chladněji než jinde. Podle odborníků na sítě by se daly vést i na jiném místě pod silnicí, tím by se lípy zachránily. Také původní projekt s kácením nepočítal, to až ten poslední. Nechápu, proč město stále trvá na svém a chce kácet," dodává Jaroslav Kukrál.

Přizvukují mu i starší ženy, které se právě vracejí z nákupu. „Když vykácejí staré lípy a nasadí nové, bude to horší. Jejich kořeny si teprve budou hledat místo, kdežto tyhle už nic nepoškodí. Jo, ať opraví kanalizaci, silnici a chodníky. Po těch už se nedá ani chodit a my starší máme velké problémy. Ale alej ať zůstane," prohlašuje Kristýna Davidová. „Já se nebudu radši vyjadřovat, to bych se musela rozčílit," otáčí se další z žen a raději odchází.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Vavo 

    Reagovat

     

    Doufám, že až se někomu jinému něco stane z poškozených stromů a nebo chodníků se eko sdružení prolife postaví čelem k odškodnění, dále si myslím že parkování aut na trávě před p. Halamou hovoří za své.

    Vloženo 3.3.2019 21:12:24

  • Honza 

    Reagovat

     

    Žiji tu taky a zápach s kanalizace je v domě nesnesitelný. Pan Kukrál a pan Halama dělají jen zbytečné problémy . Padající větve neuklidní ani jeden žních jen mají plnou hubu keců o kácení. Je třeba vykácet a udělat místo pro mladé stromy o které se bude někdo starat a udržovat v přijatelné výšce , aby se nikomu nic nestalo a byla vidět překrásná stavba sv. Michala.

    Vloženo 3.3.2019 16:46:15

  • Lenka 

    Reagovat

     

    Až p. Kukrálovi spadne strom na barák, tak bude první, který se bude s úřadem soudit o náhradu škody! ( pozn. " známe svoje lidi " )

    Vloženo 25.2.2019 13:09:09

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace