Kdo si získal ceny za nejhorší filmové počiny?

ČTK, mim

Cenám za nejhorší filmy minulého roku vévodila parodie na příběhy slavného detektiva Sherlocka Holmese spolu s "hereckými" výkony prezidenta Donalda Trumpa. Film Holmes & Watson získal nepopulární trofej Zlatá malina celkem čtyřikrát, zatímco Trumpovi udělili její organizátoři anticeny dvě.

Snímek, v němž hlavní role obsadili Will Ferrell a John C. Reilly, získal vedle hlavní ceny za nejhorší film i trofej jako nejhorší dílo inspirované jiným filmem. Reilly se stal nejhorším hercem ve vedlejší roli.

Trump byl vybrán za účinkování ve dvou dokumentárních filmech. Porotu „zaujal“ jak ve filmu konzervativního filmaře Dineshe D´Souzy Death of a Nation, tak ve snímku liberála a svého kritika Michaela Moora Fahrenheit 11/9. Pro Trumpa to není první Zlatá malina, dostal ji už jako tehdejší realitní magnát v roce 1991 za roli sebe sama v komedii Duchové to dokáží. Jako většina oceněných si ani tentokrát Zlatou malinu nepřevzal.

Kdo dál byl oceněn

Do Bílého domu vedle prezidentovy ceny letos míří také ocenění za vedlejší ženskou roli, které porota udělila prezidentově poradkyni Kellyanne Conway za účast ve zmíněném Mooreově filmu. Hlavní ženskou roli nejhůře ztvárnila Melissa McCarthy za komedii Hele Muppete, kdo tady vraždí?, v níž účinkovala po boku loutkového detektiva.

Ceny za nejhorší snímky a herecké počiny každoročně uděluje nadace Golden Raspberry Awards, která má přibližně 1000 členů a volí z nominovaných vítěze online. S nápadem udělovat filmové anticeny přišel kalifornský publicista a filmový fanda John Wilson.