V Desné hořel rodinný dům s tunami uhlí, hasiči museli podkopat koleje

  10:32
Koleje vedoucí Desnou na Jablonecku museli podkopat hasiči, aby přivedli vodu k požáru rodinného domu. Z jeho střechy v době příjezdu posádek už šlehaly plameny. Škodu i příčinu musí zjistit vyšetřovatel.

Požár rodinného domu v Desné | foto: HZS LK

Hasiči vyjeli k požáru rodinného domu v neděli po půl jedenácté v noci.

„Po příjezdu na místo události hasiči viděli, že plameny zachvátily celý objekt a požár byl již plně rozvinutý,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. 

Uvnitř budovy se nikdo nenacházel. Nikdo tak neutrpěl zranění ani se nenadýchal zplodin.

Jednotky natáhly vodu až k hořícímu objektu. „Komplikací byla železniční trať, která jim vedla v cestě. Koleje museli hasiči podkopat a hadice protáhnout pod nimi,“ přiblížila mluvčí. Provoz na železniční trati tak nebyl omezen. 

Další komplikací bylo dvacet tun uhlí, které měla majitelka uskladněné ve sklepě rodinného domu.

Hasiči nasadili na likvidaci požáru tři útočné proudy vody, ochlazovali okolní budovy a po celou dobu museli zasahovat v dýchací technice. 

„Vzhledem k situaci a rozvoji požáru se velitel po dohodě s majitelkou objektu rozhodl, že hasiči nechají stavení kontrolovaně dohořet. Na místě proto zasahovali celou noc,“ dodala Bílková. 

V pondělí ráno je vystřídala nová směna, která bude v Desné ještě během dopoledne provádět dohašovací práce. Příčinu vzniku požáru a výši škody zjišťuje vyšetřovatel.

Autor: