Novoměstská filharmonie, to je skvělá parta muzikantů a jediná neprofesionální filharmonie v kraji

25. únor 2019

Teď se společně podíváme do Nového Města nad Metují a představíme vám hudební těleso, které tam již řadu let velmi dobře a úspěšně funguje. Je to Novoměstská filharmonie. Její manažerka a dirigent jsou dnes ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové, Eliška Kratěnová a pan dirigent Jaroslav Rybáček. 

Kolik je vůbec filharmonií u nás v kraji? Slyšel jsem, že jsou snad jen dvě? Je to tak? Tu hradeckou všichni dobře známe.
Je to tak. My jsme vlastně jediná neprofesionální filharmonie v Královéhradeckém kraji.

To jsem nevěděl, to je pro mě novinka. Jakou máte historii, pane dirigente? V Novém Městě nad Metují dlouhá léta fungoval komorní orchestr, snad už od roku 1960?
Ano, to je pravda a my na to navazujeme. Když jsem přišel do Nového Města v roce 1998 a přebíral jsem tento komorní orchestr, tak jsme postupně rozšiřovali toto hudební těleso až do podoby symfonického orchestru, tedy dnešní Novoměstské filharmonie.

Zleva: Eliška Kraťěnová, Jakub Schmidt a Jaroslav Rybáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale vy pocházíte z Heřmanova Městce, takže nejste novoměstský rodák?
Ne, já jsem se přiženil, dokonce jsem si vzal i jméno své milované ženy Irenky Rybáčkové. Takže já jsem tady přijal vše nově pro sebe, takhle filharmonii, i jméno i příjmení.

Fungujeme skvěle jako parta. Přesto, že věkové složení je pestré a široké, protože v naší filharmonii hrají děti od 13 let až po dospělé.
Eliška Kratěnová a Jaroslav Rybáček, členové Novoměstské filharmonie

A odkud přicházíte, říkal jsem z Heřmanova Městce, jak tam vypadal váš hudební svět.
Já jsem začal v LŠU v Chrudimi, tam jsem dělal takové ty první muzikantské krůčky, hrál jsem na violoncello u pana ředitele Josefa Hájka. Poté jsem šel na pardubickou konzervatoř, jako je dnes Eliška, na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Ještě jsem se trošku vracel do Pardubic a seznámil jsem se se svou ženou. Ona začala vyučovat hru na housle na Základní umělecké škole Bedřicha Smetany a tam jsem se seznámil s panem ředitelem Ondřejcem. Úplně náhodně jsme se seznámili, budete se divit, na zabijačce. Byli jsme pozváni jednou žákyní mé ženy na zabijačku a tam jsme se dali do řeči. A ukázalo se, že komorní orchestr už delší čas necvičí, nehraje, protože byl dlouhodobě nemocen pan dirigent Dušan Vrchoslav. Tak jsme si dali slovo, že to zkusíme a uvidíme. Vůbec jsem nevěděl, co mám očekávat, žádnou takovou dirigentskou práci jsem nikdy nevykonával. Byl jsem, jak jsem říkal, violoncellista, ale lákalo mě to. Zkusil jsem si to a musím říct, že jako malý chlapeček jsem zkoušel před zrcadlem dirigovat.

Novoměstská filharmonie odehrála v neděli 25. listopadu 2018  k výročí 100 let založení Československa koncert v Novém Městě nad Metují

Tedy už jako kluka vás lákalo dirigování.
A říkal jsem si, to bude hezké. Tak jsem se postavil před orchestr a úplně jsem se zděsil, že je to úplně něco jiného, než dirigování před zrcadlem. Takže jsme začali zkoušet, byl to tenkrát komorní orchestr, byla nás zhruba třetina oproti dnešku. Vesměs smyčcové nástroje, potom pár dechových, hlavně dřevěných nástrojů, a orchestr se začal postupně rozšiřovat a nabírali jsme zkušenosti. Potom jsme byli Novoměstský orchestr, získali jsme nějaké vítězství na různých soutěžích, zajímavé projekty se konaly. Tak jsme se potom rozšířili úplně, do opravdové symfonické podoby. Hledali jsme název pro tento orchestr a říkali jsme si, už máme zkušenosti, už bychom mohli vystupovat jako Novoměstská filharmonie.

Tedy dnes jste skutečně regulérní filharmonie i počtem?
Ano, i počtem počten. Je nás v podstatě 66.

Novoměstská filharmonie odehrála v neděli 25. listopadu 2018  k výročí 100 let založení Československa koncert v Novém Městě nad Metují

Zkrátka Novoměstská filharmonie. Eliško, vy také na něco hrajete?
Ano, hraji na housle, ve filharmonii vedu druhé housle. A jinak si občas ještě sáhnu na klavír, ale už na to není moc času.

A kromě toho jste se ještě tedy dala na studia hudebního managementu, když to tak řeknu, ano?
Ano, teď jsem v prvním ročníku, mám za sebou úspěšně první semestr.

Gratulujeme.
Děkuji. Hodně mne k tomu vedla Novoměstská filharmonie, protože si myslím, že bych si bez toho těžko uvědomila, že tam je moje místo.

Novoměstská filharmonie odehrála v neděli 25. listopadu 2018  k výročí 100 let založení Československa koncert v Novém Městě nad Metují

Ve vaší filharmonii nehrají ovšem pouze profesionální hráči, ale také žáci ZUŠ. Je to tak?
Převážně to jsou žáci základní umělecké školy. Ale když si to tak vezmeme, ti profesionálové jsou naši bývalí žáci. Šli na konzervatoř a stali se z nich profesionálové. Takže my máme široké spektrum hráčů.

Kdo je nejmladší?
Nejmladší budou asi mé spoluhráčky, které teď nastoupily ze smyčcového orchestru Archi con brio, které také vede Jarda. A těm je kolem 13 let. Je úžasné, co dokáží zahrát.

Koncertní turné Novoměstské filharmonie po Provence

Podívejme se také na vaše zahraniční turné a cesty. Vy jste loni navštívili Francii.
Moc jsme se tam těšili. Byla to Provence. A to je nádherná země. Myslím, že jsme si to všichni užili, hráli jsme vesměs na krásných místech opravdu skvosty. Byli jsme například v Antibes, to je krásné městečko, krásné náměstí, plno lidí, úžasná atmosféra. Žije se tam takovým tím pohodovým životem, tak to bylo velmi krásné. Přivezli jsme si spoustu krásných zážitků.

Jak vás přijalo publikum? Protože Francouzi, když se jim něco opravdu líbí, tak to umějí dát najevo i hlasitě, křičí bravo a podobně.
Diváci byli úžasní. Jako hráči jsme si to vyloženě vychutnávali, že se jim to líbilo. Na to člověk nezapomene, to se do vás zaryje a vezete si to s sebou domů.

Koncertní turné Novoměstské filharmonie po Provence

Já si vzpomínám, když jsme jezdili s pěveckým sborem na turné do světa, vždy to chtělo kromě klasického repertoáru, který jsme dřeli celý rok, připravit i něco, co mají rádi tam, co je blízké jejich srdci. Také jste měli připraveno něco francouzského?
Ano, měli jsme třeba jednu skladbičku z Carmen, měli jsme s sebou sólistku, která nádherně zazpívala skladbu Habaneru, takže byla například tato francouzská. Měli jsme tam od Georgese Bizeta skladbu Farandole, tedy byli jsme připraveni.

Hudba bez ducha je nudná. Filharmonie Hradec Králové má velký potenciál, který dál rozvíjí

RNDr. Václav Derner ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S upřímným přáním do roku 2019 vítáme ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové ředitele Filharmonie Hradec Králové Václava Dernera. Pane řediteli, všechno dobré do nového roku. 

Tedy Georges Bizet, to je samozřejmě velká hvězda nejen Francie, ale po celém světě. Ještě jedna věc mě zajímá, a to je parta. Protože vás je tedy kolem 60 až 70 hráčů, od těch nejmladších po ty starší.A vzpomínám si, že jsme na tu partu ve sboru hodně dbali. Aby byla živá parta, aby se ti starší dokázali postarat o ty mladší. Jak to funguje u vás? Je to také důležité ve vašem orchestru?
Je to určitě hodně důležité. Myslím, že fungujeme skvěle jako parta. Přesto, že to věkové složení je pestré a široké, protože tam jsou děti od 13 let až po dospělé, tak fungujeme skvěle.

A na těch zájezdech se to možná utužuje ještě mnohem víc.
Na zájezdech to je úplně jiná atmosféra, člověk vyjde ze všední reality a najednou je v úplně jiném světě.

Novoměstská filharmonie a dirigent Jaroslav Rybáček

Vy jste to jednou moc krásně napsala, že ten zájezd funguje jako lepidlo, jako takový tmel.
Ano, kromě toho, že jedete někam reprezentovat naši republiku, a jsou tady skvělí muzikanti, tak to turné partu krásně slepí. A potom je z toho krásná symfonická koule. Je to tak.
Dirigent Jaroslav Rybáček k tomu se smíchem doplňuje: Já je vždycky říkám, že mě musí nechat vyspat, to je pro mě strašně důležité. Ta koule, že je někdy i v noci. Takže já říkám, běžte od hotelu někam pryč, ať je dirigent na druhý den svěží. Protože bez toho to samozřejmě nejde.
A Eliška Kratěnová se smíchem: A my si to zase snažíme užít, co to jde. Takže spánku je minimum. Ale dirigent musí být vyspalý, to je jasné.

Čtěte takéNovoměstská filharmonie Nové Město nad Metují

Pojďme pozvat na vaše koncerty, protože vás čeká opravdu pestré jaro v našem kraji. Budete hodně hrát a první koncert bude v sobotu 6. dubna v Jičíně.
Ano, to je setkání symfonických orchestrů v Jičíně. Ale na co se velmi těšíme a na co bychom chtěli posluchače pozvat, to jsou dva koncerty, které máme s klavírním virtuózem Lukášem Vondráčkem. Eliška vám řekne přesné termíny.
A Eliška Kratěnová doplňuje: První koncert bude v Dobrušce 28. dubna v 18 hodin, předprodej vstupenek nám začíná posledního března v neděli v 15:30 on-line na www.kino.mestodobruska.cz. Tak neváhejte, protože předpokládáme, že bude o vstupenky velký zájem. A druhý koncert nás čeká hned v pondělí 29. dubna, bude to v Náchodě, v náchodském Beránku od 19 hodin. Předprodej už také běží na webových stránkách, a je vyprodáno. Takže bohužel, tam už možnost není. Možná na stání.

Zleva: Eliška Kraťěnová, Jakub Schmidt a Jaroslav Rybáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsem velmi rád, že jste dneska přijeli do Hradce Králové a ukázali jste nám, že i na malém městě, tedy v Novém Městě nad Metují, se dá dělat orchestr takových kvalit, jaké má Novoměstská filharmonie. Přejeme nejen Elišce Kratěnová a panu dirigentovi Jaroslavu Rybáčkovi, ale i všem ostatním členům a hráčům v orchestru, hodně úspěchů, vyprodané sály a spokojené posluchače. Ať vás muzika, kterou děláte, pořád baví.
Mockrát děkujeme za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související