Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kauza „Doktora čuněte“ očima šéfa pražské mordparty: Odečtou mu z trestu 8 let?

Autor: ČTK - 
25. února 2019
13:24

Údajné plánování tří vražd nadále pronásleduje neblaze proslulého lékaře Jaroslava Bartáka. Toho soud poslal do vězení za zneužívání asistentek. Také ovšem prý chtěl nechat odstranit mimo jiné bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pražského advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Frimanna z Teplic. V pondělí o tom vypovídal elitní pražský kriminalista.

U soudu v Liberci v pondělí vypovídal pražský kriminalista Josef Mareš, který byl mezi policisty první, kdo se dozvěděl o údajné chystané trestné činnosti. Informovat ho měl Bartákův tehdejší spoluvězeň Miloš Levko. Ten měl údajně vraždy původně zprostředkovat, ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami.

Podle spisu Barták plánoval trestnou činnost na podzim 2013 při odpykávání trestu ve věznici v Liberci. Vraždy tří lidí údajně osnoval ze msty za předchozí odsouzení. Vydíráním se prý pokoušel získat přes 80 milionů korun, které chtěl použít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. 

Levko tehdy přes neznámého prostředníka zkontaktoval právě Mareše. „Bál se (Levko) toho, že když oznámí něco na Bartáka, že se to obrátí proti němu. Chtěl nějakou důvěryhodnou osobu,“ uvedl dnes u soudu Mareš, který je známý jako spoluautor scénáře kriminálního seriálu České televize Případy 1. oddělení.

Mareš u soudu řekl, že měsíčně se na něj obrátí tři až čtyři vězni s tím, že mají pro něj něco zajímavého. Řekl, že měl v případu roli pošťáka. Jako policista z Prahy neměl oprávnění kauzu z Liberce vyšetřovat, místním kriminalistům tak předal písemné podklady, které získal od Levka a od neznámého prostředníka, a později i pořízené nahrávky, které mu opět doručil prostředník.

Mareš také zprostředkoval kontakt Levka s místními policisty, aby k nim měl důvěru. Podrobnosti z události té doby si už ale Mareš moc nevybavoval a jeho výpověď byla v některých částech odlišná od úředních záznamů, které tehdy sám sepsal. Asi největší rozpor byl v počtu návštěv za Levkem ve věznici. Podle policejních záznamů byly tři, podle údajů věznice dvě.

„Co si vzpomínám, tak jsem byl za ním dvakrát, třeba se ale pletu. Nemění to ale nic na tom, co jsem řekl, že jsem byl jen v pozici pošťáka,“ dodal Mareš.

Líčení bylo odročeno na konec dubna, kdy by měl být hotový dopracovaný posudek o Bartákově duševním stavu a zřejmě budou vyslechnuti ještě někteří policisté z Liberce. Další důkazy obžaloba ani obhajoba zatím nepožaduje.

Nejvyšší soud v lednu 2018 vyhověl dovolání lékařových právníků a soudci Krajského soudu v Liberci se musí zabývat kauzou lékaře Jaroslava Bartáka, přezdívaného »Doktor Čuně«. Ten si odpykává souhrnných 20 let za sexuální násilí a plánování vražd. Dovolání se týká osmiletého trestu za plánování tří vražd a vydírání z vězení.

Video  Doktor Čuně Barták vypráví o svých asistentkách.  - Blesk - Richard Veselý
Video se připravuje ...

flora ( 25. února 2019 14:14 )

Odporný člověk už od pohledu. Těm asistentkám se divím, že doto vůbec šly. Ale případy 1.odd jsou dobrý, na to se koukat v obýváku z pohodlného ušáku dá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání