25. února 2019 15:25

Most rozstříleli filmaři hned v několika válečných filmech. Které to byly?

Komunisté Most bourali přes 20 let, za tu dobu si zahrál v mnoha filmech včetně trháků Most u Remagenu, Jatka č. 5 nebo Na západní frontě klid.

Starý Most si před svým definitivním zničením zahrál v několika filmech, hlavně těch válečných. V letech 1968–1985 se tady vystřídaly štáby z USA, SSSR a Polska, zájem byl hlavně o autentické scény rozstřílených domů a celých ulic. Agonie města starého přes 600 let je tak paradoxně zdokumentována na mnoha filmových záběrech.

Most na cestě do pekla

S nadsázkou se dá říct, že Most na jeho filmovou kariéru začali připravovat Američané už za druhé světové války, kdy se stal terčem devíti spojeneckých náletů, při nichž bylo 160 domů zničeno a stejné množství poškozeno. Jak píše ve své bakalářské diplomové práci Město Most jako filmová kulisa z roku 2009 Jan Andrýsek (FF MUNI), právě tato skutečnost spolu se zanedbáním údržby budov způsobila počátek chátrání města.

Další ranou byl odsun německého obyvatelstva (v květnu 1945 zde žilo 23 000 Němců a 3700 Čechů) a honba za dalšími ložisky tehdy vysoce ceněného hnědého uhlí v 50. letech 20. století.

Vláda komunistického Československa rozhodla o zbourání starého Mostu v roce 1964, s likvidací se začalo o tři roky později. V několika etapách až do dubna 1987 tak postupně mizelo celé město včetně starých ulic, náměstí, hřbitova, nádraží a mnoha kostelů. Zachráněn a s velkými náklady (a také propagandistickými cíli) byl v roce 1975 do nové části města o celých 841 metrů přesunut kostel Nanebevzetí Panny Marie z let 1517–1550.

Most u Remagenu a Boj o Moskvu

Už od počátku likvidace Mostu začali atraktivní exteriéry využívat filmaři. Jako první se na scéně objevil americký štáb natáčející válečný film Most u Remagenu (1969). Zatímco pro vlastní most filmaři využívali hlavně ten v Davli, válečné scény v troskách budov se točily právě ve starém Mostě. Do natáčení zasáhla invaze „spojeneckých armád“ v srpnu 1968 – filmaři museli natáčení s velkou ostudou pro tehdejší Československo urychleně zkrátit.

V roce 1972 měl premiéru americký snímek Jatka č. 5 natočený v Mostě podle stejnojmenné knižní předlohy Kurta Vonneguta. Kameramanem byl český génius Miroslav Ondříček, film se ale u nás nesměl promítat. Adaptací známé literární předlohy Ericha Marii Remarqua, která vznikala v Mostě, byl i americký televizní snímek Na západní frontě klid (1979).

Abychom ale odbočili od americké kinematografie – válečným snímkem, ve kterém si starý Most zahrál významnou roli, byl i dvoudílný Boj o Moskvu sovětského režiséra Jurije Ozerova (1985). Vtipné je, že se zde vedle dalších českých herců blýsknul i pozdější ministr obrany Martin Stropnický.

V ještě stojících domech v okrajové části Mostu se měl natáčet i německo-švédský film Stalingrad (1993). I v něm si zahráli čeští herci včetně například Karla Heřmánka. Vedle Mostu se Stalingrad natáčel ještě v bývalé kladenské Poldovce a na bývalém vojenském letišti Hradčany.

Z českých filmů se v kulisách starého Mostu natáčely snímky Signum Laudis (1980), Žert (1968), Případ pro začínajícího kata (1969) nebo třeba slovenská postkatastrofická sci-fi Tretí šarkan (1985).

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom