Hlavní obsah

Trosky Boeingu pokryly hladinu zálivu. Letoun klesal „absurdní rychlostí“

Záběry z místa nehody.Video: Tereza Brhelová, Twitter.com

 

Reklama

Záchranáři a vyšetřovatelé prohledávají trosky nákladního Boeingu 767. Ten se v sobotu zřítil do zálivu Trinity Bay v Texasu. Na palubě byli tři lidé, nikdo z nich podle oficiální stránky letecké společnosti Atlas Air nepřežil.

Článek

Letoun aerolinek Atlas Air letěl z Miami do Houstonu. Pouze několik minut před přistáním, zhruba 48 kilometrů východně od letiště, se přerušil radarový i rádiový kontakt s letadlem, uvedl americký Federální úřad pro letectví (FAA) v prohlášení.

Šerif Brian Hawthorne řekl listu Houston Chronicle, že policie na místě nehody nalezla lidské ostatky. Letadlo se podle něho roztříštilo na malé kusy a trosky spolu s nákladem byly rozesety po širokém okolí.

„Je tam všechno od papírových krabic přes dámské oblečení po ložní povlečení,“ popsal šerif místo dopadu letadla.

Upozornil, že získání zbytků stroje a černé skříňky se záznamy o letu bude obtížné, protože oblast je bažinatá. Pro přístup do oblasti je potřeba vznášedel, napsala agentura AP.

O příčinách nehody zatím úřady nechtějí spekulovat. Bývalý pilot se zkušenostmi s tímto letounem Douglas Moss houstonskému listu po prostudování záznamů letu řekl, že až do zahájení sestupu neobjevil známky ničeho nezvyklého.

Rovněž sestup zpočátku probíhal normálně, poté však podle něho letadlo začalo klesat „absurdně velkou rychlostí“, když za půl minuty ztratilo ztratilo téměř čtyři výškové kilometry. Posádka byla předtím informována, že je v cestě letu místo se silným deštěm.

Podle údajů organizace FSF zabývající se bezpečností letů se stroje Boeing 767 od uvedení do provozu v roce 1981 zřítily celkem šestkrát. Letoun, který havaroval v sobotu, byl zkonstruován v roce 1992 a do nákladní podoby byl upraven až v posledních letech.

Reklama

Doporučované