Desítky bezpečnostních expertů odsoudily Trumpův dekret, stav nouze podle nich neexistuje

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová či exministr obrany Chuck Hagel. Nadstranická skupina 58 čelných expertů z oblasti národní bezpečnosti v pondělí v prohlášení kritizovala vyhlášení stavu nouze, jímž si prezident Donald Trump chce vynutit financování zdi na hranicích s Mexikem. V dalším prohlášení se v pondělí proti postupu prezidenta postavilo i 23 bývalých republikánských členů Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump při svém projevu v OSN

Prezidentův krok, který experti označují za krajně neobvyklý, už soudně napadlo několik amerických států | Zdroj: Reuters

Trump podepsal dekret o vyhlášení stavu nouze 15. února ve snaze obejít Kongres. Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty mu totiž financování hraničního projektu odepřela.

‚Naše země čelí invazi.‘ Trump vyhlásil stav nouze, aby mohl postavit zeď na hranicích s Mexikem

Číst článek

Prezidentův krok, který experti označují za „krajně neobvyklý“, už soudně napadlo několik amerických států a v úterý hodlá dolní komora Kongresu hlasovat o rezoluci, jež má Trumpovo rozhodnutí zablokovat.

Prohlášení 58 významných amerických politiků a bezpečnostních odborníků má podle deníku The Washington post podpořit žaloby, které na Trumpův dekret minulý týden podalo 16 amerických států.

„Ani hodnověrné vyhodnocení důkazů neprokázalo existenci stavu nouze, který by prezidenta opravňoval čerpat na stavbu zdi na jižní hranici z fondů určených pro jiné účely,“ píše se v prohlášení.

Kerry, Panneta, Riceová...

Pod dokumentem jsou kromě Albrightové a Hagela uvedena další známá jména, například bývalý ministr zahraničí John Kerry, exministr obrany Leon Panetta nebo někdejší bezpečnostní poradkyně Bílého domu Susan Riceová.

Trumpa kvůli stavu nouze žaluje 16 států. ‚U prezidenta není místo pro divadlo,‘ vzkázal prokurátor

Číst článek

Velká většina signatářů, o nichž informoval The Washington Post, patří do tábora prezidentových demokratických oponentů. Prohlášení ale údajně podepsali i bývalí bezpečnostní experti a pracovníci tajných služeb, kteří sloužili v republikánských vládách.

V dokumentu se uvádí, že počet osob, které se pokoušejí o ilegální překročení hranic, je nyní nejnižší za posledních 40 let.

Mezi lety 2006 a 2016 se počet lidí, kterým se nezákonný přechod hranic podařil, snížil z 851 tisíc na 62 tisíc. Z vládní dokumentace i z informací nezávislých analytiků vyplývá, že stav nouze vyvolaný terorismem nebo kriminálním násilím na hranicích USA není, píší signatáři.

Sněmovna reprezentantů, která má v úterý hlasovat o rezoluci blokující Trumpův dekret, nejspíš zrušení prezidentova kroku schválí, odhadují američtí komentátoři.

Hlasovat pak bude Senát, kde mají republikáni většinu. Třiadvacet jejich bývalých kolegů jim v pondělí v prohlášení doporučilo, aby rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze podpořili.

Pokud by se tak stalo, Trump nejspíš bude rezoluci vetovat. Kongres by pak hlavu státu mohl přehlasovat jen dvoutřetinovou většinou v obou komorách, což je podle odhadu médií spíše nepravděpodobné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme