Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO s ODS chtějí vyprázdnit věznice. Soudci mají snáz trestat prací či zabavením majetku

Alternativní tresty jsou v Česku pořád příliš málo rozšířené. Foto: ČTK
Alternativní tresty jsou v Česku pořád příliš málo rozšířené. Foto: ČTK

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) spolu s předsedou ústavně právního výboru Sněmovny Markem Bendou (ODS) připravují novelu trestního zákoníku, která má „zatraktivnit“ alternativní tresty, aby je soudci chtěli více udělovat. Podle Bendy je ve hře i zvýšení minimální škody pěti tisíc korun, kdy se přestupek stává trestným činem.

„Soudci často alternativní tresty neukládají. Jako trest je dávají s nechutí,“ řekla Deníku N Válková, která v současné době připravuje návrh chystané novely. Bývalá ministryně spravedlnosti si od něj slibuje, že udělování alternativních trestů zatraktivní. A soudci je tak budou častěji používat místo toho, aby pachatele posílali do přeplněných českých věznic.

Díky novele by se měly více ukládat finanční tresty, obecně prospěšné práce a domácí vězení. To je dnes podle Válkové pro soudce složité. „Peněžitý trest, když se neplní, se podle soudců složitě převádí na nepodmíněný trest, proto jej málo ukládají. Chceme, aby se to zjednodušilo,“ vysvětluje důvody, které ji ke změnám vedou.

Soudce Luboš Vlasák z Městského soudu v Praze by změnu uvítal. Deníku N řekl, že stávající legislativa neumožňuje ukládání alternativních trestů v té míře, jak by soudci chtěli. U domácího vězení jsou sice soudci rádi, že se ministerstvu spravedlnosti povedlo sehnat elektronické náramky, které by kontrolovaly odsouzence, ale není možné tento trest ukládat komukoli.

„Současná legislativa je spíše neatraktivní pro ukládání alternativních trestů, které nejsou bezprostředně spojené s omezením osobní svobody,“ řekl Vlasák. Peněžité tresty se podle něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější