MojeKolo

Vyrob si sám: Vložka do plášťů za pár korun

Autor: Eda Šešulka, vydáno: 26.2.2019

S nástupem bezdušových systémů se začaly na trh dostávat i speciální vložky do plášťů. Jejich účel je jasný. Zlepšit jízdní vlastnosti kola a také ochránit ráfky. Nemusíte vozit tak vysoké tlaky. Nemusíte se bát cvaknutí pláště. A hlavně můžete s trochu větším klidem projíždět své oblíbené traily, protože jsou ráfky touto vložkou chráněny. Co ale rozhodně chráněno není, je vaše peněženka. Tyto vložky stojí opravdu hodně peněz. To přece musí jít vymyslet nějak jinak!

Při jednom nákupu jsem si v nejmenovaném hypersupermega­marketu všimnul dětské plavací pomůcky. Tyč z mirelonu dlouhá 1,6 m o průměru cca 70 mm. Vodní nudle se to jmenuje. V akci za 65 korun! Beru tři. Na pokusy. Doma sedám k počítači, chvílí hledám a strejda Google mi dává odpověď, že by tato pomůcka měla mít uzavřenou strukturu buněk. Tak to by mohla být nenasákavá, jásám.

Při montáži vložky do pláště jsem postupoval co nejjednodušeji. Nedíval jsem se na žádné návody na Youtube (a že jich tam je!) a prostě jsem to tam na hulváta naházel. Nudli jsem rozříznul po délce na dvě poloviny a jednu z nich vložil do pláště (vložka má tvar půlměsíce). Poté jsem odměřil chybějící zbytek a ten jsem uříznul z druhé poloviny. Abych zajistil překrytí vložky, udělal jsem na koncích náběhy. Vložku do ráfku vkládám tak, aby kulatou stranou byla přitisknutá k ráfku a rovnou (uříznutou) stranou směrem do pláště. Při nainstalování obou částí do pláště se můj výtvor tváří, že krásně vyplní prostor a bude skvěle fungovat. Dolívám cca 1dcl tmelu a nasazuju sundanou polovinu pláště. Jde to překvapivě snadno. Při zatřepání s kolem je slyšet, jak v plášti vložka poskakuje. Uvidíme.

Vložku jsem vozil v plášti od října loňského roku, do ledna roku letošního. Prověřil jsem tedy jak teploty kolem nuly, tak i podzimní teploty s nádechem léta. Ve vyšších teplotách jsem rozdíly v chování pláště nepozoroval. Díky nízkým teplotám v zimním období jsem se dostal i na nízkou hustotu vzduchu v zadním plášti. Borcení boků pláště znát nebylo. Poznáte, že jedete po měkkém plášti, ale po ráfku to není. Dokonce jsem jednou u špuntu na zadním kole plášť protrhnul o kámen. Bez problémů jsem dojel až na konec trailu, kde mlíko díru zalepilo. Od té doby bez problému.

Po cca dvou měsících jsem ale zpozoroval, hlavně u rychlejších přesunů po silnici z kopce, že je zadní kolo jaksi nestabilní. Ráfek je nepoškozený, plášť háže jen decentně. Vložka se teda asi musela posunout přes sebe. A zadní kolo se tvářilo, jako kdyby nebylo ve tvaru kruhu, ale elipsy. Měl jsem ty dva kusy vložky mechanicky spojit dohromady! Nepříjemné to bylo hlavně u větších skoků, kde nevyvážené zadní kolo působilo jaksi nejistě. Na skoky jsem musel jezdit trochu rychleji, než jsem zvyklý.

Když jsem po ukrutném boji sundal zadní plášť z ráfku, má domněnka se potvrdila. Dva kusy vložky se po sobě posunuly o cca 15 cm. Díky tomu bylo zadní kolo hodně nevyvážené. Také díky posunutí bylo velmi obtížné plášť sundat. V jednom místě byl plášť vyplněný vložkou na 100 %. A to hodně znesnadňovalo sundání pláště. Vložka také nasála část bezdušového tmelu. Hmotnost vložky byla na konci větší o cca 40 gramů. I tak ale v plášti nějaký tekutý tmel zůstal. Uzavřené buňky jsou asi jen na povrchu. Po rozříznutí už to ale taková sláva není.

Pokud si chcete ráfky ochránit a rádi kutíte vlastní řešení a zlepšováky, je tento komponent ideální příležitostí. Na trhu je určitě více materiálů, které by bylo vhodné použít. Jak jsem zmiňoval výše, také Youtube nabízí spoustu návodů na různé ochrany ráfku a vložky do plášťů. Stačí jen trochu hledat.

Máte s podobným způsobem vložky také zkušenosti? Podělte se s námi do komentářů.



Akční foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Stan (stan.mi (a) centrum.cz) 26.2.2019 v 7:26

    "Díky nízkým teplotám v zimním období jsem se dostal i na nízkou hustotu vzduchu v zadním plášti." - a teraz kterou rečou ste to hovorili? :-D

  • anonymní uživatel diňus 26.2.2019 v 7:59

    Kdyby jste si kupovali pořádné pláště a né ty hadry bez ochrany tak nemusíte řešit dětskou plovací pomůcku :D

  • profilová fotka Keli 26.2.2019 v 8:08

    Diňus: stačí se podívat na světovou enduro sérii kolik jezdců má defekty, myslíš, že je to tím, že nenají pořádné pláště?

  • anonymní uživatel pps 26.2.2019 v 8:20

    2 Stan: Češtinou, neznáš? Na západ od vás tady tak mluvíme :D

  • profilová fotka Miros Pikos 26.2.2019 v 9:57

    Co třeba toto? Jsou na to i lepidla. winstall-shop.cz/... nebo winstall-shop.cz/...

  • profilová fotka lubosalbi 26.2.2019 v 10:57

    Miros Pikos: 40mm průměr je podle mě například na i30 ráfek málo

  • anonymní uživatel Koli 26.2.2019 v 11:26

    diňus: a foukat tam 4 atm viď.. radši nekomentuj :)

  • anonymní uživatel bok 26.2.2019 v 12:01

    No tak fyzika nám řiká, že pokud je teplota nižší, je hustota vzduchu vyšší, čimž se pochopitelně zmenší jeho objem v plášti protože hustší nepotřebuje tolik prostoru a tim pádem je nižší tlak...ale to asi přejdeme. Je jasný, že pokud to saje, bude to vždycky házet protože při delším stání steče mlíko do jednoho místa a už se pak nerozloží po celý vložce, takže to házení nebude způsobovat jen překryv vložky, ale i skutečnost, kde ve vložce je zrovna mlíko nasáklý

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 26.2.2019 v 14:50

    Gumicka na zavarovani a je po problemu s posouvanim:) Mirelon mi prijde malinko tvrdsi. Ale mozna jen dojem

  • anonymní uživatel Diňus 26.2.2019 v 15:34

    Keli a jeho bratr Koli: Co jezdím Schwalbe super gravity verzi tak jsem ješte neprorazil a foukám okolo 2 atmosfer. Správná volba plášťů je 90% úspěchu. Né že koupíš plášť za 500 a pak vymýšlíš jak bys to udělal abys pořád neprorážel.Myslíš že tohle ti ve světové enduroserii pomůže? Prorazíš v 1. Erzetě a než sjedeš dolu tak je to beztak na hadry.

  • anonymní uživatel Ewa Farna (lokajsaje (a) zklady.com) 26.2.2019 v 16:18

    Kolik vazis Diňus? Kolik mas najezdino na top tratich v CR a evrope? Sou to vocasy ty zavodnici, koupej plast za peto a pak se divej...

  • anonymní uživatel Viba (Vitbarta (a) seznam.cz) 26.2.2019 v 17:10

    Konce se pokusit opatrně zatavit a snad přestanou nasávat...

  • anonymní uživatel Diňus 26.2.2019 v 17:48

    Eva: važím 77kg, u nás už něco projeto mám, cizina Rakousko, Francie, Itálie, Polsko. Jinak kdybys četl pořádně tak jsem nehejtoval zavodníky, jen se to tu omýla už roky pořád dokola.
    Všichni přešli na mlíko pochvalovali si jak ušetřili gramy a můžou vozit nízké tlaky atd. atd. Potom přišli na to že když vlastně vozí nízké tlaky tak pořád proráží a mlíko sekanec vetší jak 4mm nezalepí.
    Další bylo dát do pláště vložku která zabrání proseknutí, ale buď je original dražší než sám plašť nebo si tam dáš plovací pomůcku která nemaká jak by úplně měla.
    Takže v konečné verzi když koupíš schwalbe super gravity nebo maxxis s úpravou double down nemusíš tyhle věci řešit ale to gramaři od enduro scény beztak nikdy neudělají protože by měli ty jejich kola pak moc těžké :D

  • anonymní uživatel Pepa 26.2.2019 v 18:15

    Diňus má v celku v pravdu, že když koupíš těžší plášť tak ho tak lehko neprocvakneš + podle mě lepší vlastnosti, ale taky se i s těžkým pláštěm dostaneš do bodu kdy vložku budeš potřebovat.

  • anonymní uživatel Milej Cirkus 26.2.2019 v 19:16

    sjezdový plátě, sjezdový duše a díky čau, váha je pro buzny

  • anonymní uživatel Roman 26.2.2019 v 19:57

    Dobrý no, dáš těžké duše, těžké plášťe. Máš řešení které nejede. Cvaknes duši a než zastavis, tak je ráfek na vyhozeni. Pro to se řeší vložky. Pokud člověk jezdí tam kde nejsou ostré kameny, tak stačí lehký plášť a vložka. Nehrozí snakebit a jede to.

  • anonymní uživatel Koli 27.2.2019 v 11:55

    Diňus - pro tvou smůlu jsem vozil celou sezónu doubledown pláště a taky jich dost zničil :) prostě to tak je a jak se říká, je to chyba jezdce. Holt člověk musí foukat tlaky dle tratě, 2atm foukám když chci jezdit struggle nebo skáču velký skoky, ale na hrabanku apod k tomu nemám důvod. Bohužel i tak se povede občas někde ten plášť prorvat a ani DD není nesmrtelný, Bohužel :)

  • anonymní uživatel Rasto (phobie (a) axfr.org) 1.3.2019 v 14:34

    Ahojte,

    vite nekdo jaky prumer Mirelonu potrebuji do 2.35 Maxxis Minion DHF aby jsem nemusel delat magii a rezat?

    Dekuji!

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 2.3.2019 v 0:31

    Používám průměr 43mm.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí