24. února 2023 18:01

Teroristé chtěli odpálit Dvojčata už před 11. zářím. Půltunovou bombu dali na nejhorší místo

V podzemních garážích Světového obchodního centra vybuchla nálož uložená v zaparkované dodávce. Exploze zabila 6 lidí a více než 1 000 jich zranila. Útok tak nevyšel podle plánu, protože teroristé zvolili v garážích nejhorší místo.

Den, který předznamenal změnu světa

Teroristické útoky nebyly začátkem devadesátých let minulého století ničím novým a teroristické skupiny je vcelku pravidelně používaly k prosazení svých cílů nebo alespoň k získání pozornosti médií. Přesto se zdá, že bombový útok uskutečněný v roce 1993 v garážích Světového obchodního centra v New Yorku předznamenal další sérii útoků, které vyvrcholily o 8 let později 11. září 2001 zkázou legendárních dvojčat. Vezměme to ale pěkně popořádku.

Podle záznamů z bezpečnostních kamer bylo chvilku po poledni 26. února roku 1993, když v podzemních garážích zaparkovala dodávka žluté barvy. Nebylo to nic neobvyklého, protože v té době přijelo na parkoviště Světového obchodního centra obvyklé množství aut. Z videozáznamu je dále patrné, že řidič rychle vystupuje z vozu, neobtěžuje se zamykáním dveří a svižným krokem opouští prostor. Mohlo by se zdát, že tím příběh končí, a na dalších asi 12 minut by to byla jistě pravda. Nicméně 17 minut po poledni se rozpoutalo ohnivé destruktivní peklo. Nálož na bází nitrátu močoviny o váze 606 kg totiž explodovala ve 12 hodin 17 minut a 37 sekund.

Mohlo by vás zajímat: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

Výbuch v podstatě okamžitě zdemoloval prostor podzemních garáží a narušil první čtyři podlaží výškové budovy. Zemřelo šest lidí a bezmála tisícovka byla zraněna. Přesto výsledek ani v nejmenším nenaplnil očekávání teroristů. Ti totiž očekávali úplně zničení jednoho z mrakodrapů a mnohem více mrtvých a zraněných. Kde se ale stala chyba? Ramzi Yousef, označený za hlavního organizátora celé akce, zaparkoval dodávku s ohledem na očekávanou ničivou sílu připravené nálože na nejméně vhodném místě, a i když výbuch napáchal velké škody, plány teroristů šly vniveč. Statika mrakodrapu totiž nebyla narušena a stavba se nezřítila k zemi, jak teroristé původně plánovali.

Strach a panika – hlavní výsledek atentátu

Odmysleme na chvíli materiální škody, které výbuch více než šestisetkilogramové nálože napáchal. Ty největší škody musíme hledat jinde a to v myslích a uvažování lidí. Panika, která bezprostředně po útoku vznikla v zasažené budově, strach o život a hledání cesty ven, to všechno se nesmazatelně zapsalo do paměti a psychiky lidí, kteří se v budově nacházeli. Nejen americká společnost si uvědomila, že ve světě přestává být bezpečno a že je potřeba brát vážně hrozby, před kterými varují tajné služby. Svět se definitivně změnil.Americké bezpečnostní složky začaly horečně pátrat po strůjcích atentátu a vskutku do konce roku 1994 byli všichni dopadeni a odsouzeni k celkem 240 letům odnětí svobody.

Čtěte také: Trest 11 let za zastavení ruského vlaku, 1 449 politických vězňů. Bělorusko stupňuje teror

Kdo za to všechno může?

Za hlavního organizátora celého teroristického útoku byl označen pákistánský extrémista Ramzi Yousef. Mnohem zajímavější jsou ale jeho příbuzenské vazby, které sahají do nejvyšších pater struktury teroristické organizace Al-Káida. Předpokládá se, že finanční zdroje pro uskutečnění teroristického útoku z 26. února 1993 plynuly hlavně od jeho strýce Chálida Šajcha Muhammada, který se díky svým aktivitám stal jedním z nevýše postavených mužů v této teroristické organizaci. Chálid Šajch Muhammad je od roku 2006 vězněn na americké námořní základně Guantánamo na Kubě. Kromě aktivního financování teroristického útoku na Světové obchodní centrum v roce 1993 se hrdě hlásí i k organizaci útoků z 11. září 2001. Během vyšetřování údajně řekl: „Za operaci z 11. září 2001 jsem odpovědný od A do Z.“

Vraťme se ale o 8 let zpět. Ramzi Yousef nebyl rozhodně jediným člověk, který v roce 1993 připravil a uskutečnil teroristický útok na Světové obchodní centrum. Společně s ním se na realizaci celé zrůdné akce nějakým způsobem podíleli Mahmud Abouhalima, Mohammad Salameh, Nidal A. Ayyad, Abdul Rahman Yasin a Ahmed Ajaj.

Hlavní strůjce

Ramzi Yousef se narodil v Kuvajtu, ale dlouhý čas strávil ve výcvikovém středisku Al-Káidy v Afghánistánu. Je pravděpodobné, že právě zde začal připravovat bombový útok na území USA. Yousef do USA přicestoval ilegálně z Pákistánu 1. září 1992 na irácký pas. Společně s ním cestoval i Ahmed Ajaj, který ale byl během imigrační kontroly zatčen a uvězněn. V jeho zavazadle byly totiž nalezeny plány a další pomůcky na sestavení bomby. Proč bezpečnostní složky nezadržely i Razima Yousefa, je otázkou.

Ramzi Yousef se později zkontaktoval s kontroverzním islámským duchovním Omarem Abdelem Rahmanem, který působil v mešitě Al-Farooq v Brooklynu. Zde se Ramzi Yousef seznámil s dalšími spolupachateli teroristického činu a společně začali připravovat 606 kg těžkou bombu na bází nitrátu močoviny, kterou naložili do žluté dodávky, s níž pak Ramzi Yousef zajel po podzemních garáží Světového obchodního centra.

Nad místem výbuchu byla po činu umístěna pamětní žulová deska, kterou v roce 1995 navrhl Elyn Zimmerman. Památník vzpomínal na oběti teroristického útoku a bylo na něm napsáno: „26. února 1993 pod touto deskou vybuchla bomba teroristů, která zničila nevinné lidi, zranila tisíce lidí a učinila z nás všech oběti.

Zdroj: FBI

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom