InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Radomyšl měla rekordní přebytek, daří se jí získávat dotace

Starosta Luboš Peterka

Starosta Luboš Peterka

RADOMYŠL – Vysokým přebytkem skončil loňský rozpočet Radomyšle. Za rok 2018 byl městys v plusu 23,3 milionu korun. Dosáhl tak nejlepšího hospodářského výsledku v historii. Starosta Luboš Peterka zdůraznil, že to ale rozhodně nebylo na úkor investic, právě naopak.

 

Příjmy dosáhly magické hranice 61 milionů korun, výdaje činily „pouze" 37,7 milionu. „Na tomto výsledku se podílelo několik faktorů. Díky dynamickému rozvoji městyse, který jsme nastartovali v roce 2005, výrazně narůstají daňové příjmy. Navíc jsme úspěšní při získávání dotací z národních i evropských zdrojů, čímž šetříme vlastní finance," vysvětlil Luboš Peterka. Městys navíc netíží žádné dluhy, na účtech naopak má podle starosty 28 milionů.

Ten dále upřesnil, že za uplynulých 15 let se zejména díky dotacím podařilo v Radomyšli realizovat investice za přibližně 600 milionů. Loni se z deseti podaných žádostí podařilo získat všechny v celkové výši 30 milionů. „Tyto dotace byly využity na přístavbu mateřské školy, nový lehkoatletický areál u základní školy, nová okna a interiérové dveře na radnici, nákup přenosné motorové stříkačky pro zásahovou jednotku hasičů, restaurování věžního hodinového stroje HAINZ z roku 1895, pivní sety, nůžkový stan, Jihočeskou pouť, oslavy 100 let republiky a na mzdy zaměstnanců vykonávajících veřejně prospěšné práce," vyjmenoval Luboš Peterka.

Navíc z vlastních prostředků Radomyšl vybudovala nové multifunkční sportoviště v místní části Láz, zafinancovala část komunikace a kanalizaci pro novou bytovou výstavbu Na Baborčici, opravila cestu k Letnímu areálu, odbahnila rybníky v Letním areálu a v místní části Podolí, nakoupila kloubový nakladač a další. „Díky tomuto rozvoji a pokud ještě ekonomika země chvíli vydrží nasazené tempo, můžeme v příštích čtyřech letech investovat z vlastních prostředků, to znamená i bez úvěrů a dotací, dalších více než 60 milionů korun. Finanční prostředky plánujeme použít například na rekonstrukci sokolovny," upřesnil starosta.

Právě sokolovna je jednou z věcí, která městys momentálně pálí a vyžádá si výraznou investici. V roce 2013 ji získal darem od Sokola. Budova z roku 1930 je jediným kulturním zařízením v Radomyšli a je vydané stavební povolení na její rekonstrukci. Odhadované náklady činí 30 milionů.

„Letos jsme chtěli zažádat o dotaci z nového dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj. Po konzultaci s MMR jsme bohužel zjistili, že nesplňujeme jednu z podmínek a to, že žadatel musí mít nemovitý majetek, k němuž se váže žádost o dotaci, v plném rozsahu ve svém vlastnictví bez omezení vlastnického práva," zmínil starosta a pokračoval: „Na listu vlastnictví sokolovny je vyznačeno věcné břemeno bezplatného a ničím neomezeného práva užívání darovaných nemovitostí na akce Sokola pro TJ Sokol, které bylo podmínkou bezplatného převodu na městys. Přesto jsme rozhodnuti nejpozději do konce roku 2022 tuto rekonstrukci uskutečnit z vlastních prostředků."

A co aktuální rok 2019? Jaká hlavní investiční akce je v plánu? „Bude zahájena nová výstavba 26 rodinných domů na soukromých pozemcích v lokalitě Za Humny. Do konce roku bude vybudována infrastruktura. Městys přivede na hranici lokality kanalizaci a vodovod a rozvede veřejné osvětlení," uvedl Luboš Peterka. Dále dojde na opravy komunikací, vybudování přístřešku a zázemí pro dětské hřiště v Rojicích, nové dětské hřiště v Podolí, nákup zvedací plošiny nebo cepové sekačky.

Radomyšl dlouhodobě podporuje výstavbu rodinných domů a lákání mladých lidí. Městysu tato politika přináší ovoce. „Od roku 2005 vyrostlo v Radomyšli včetně místních částí 80 nových rodinných domů, čímž došlo k nárůstu počtu obyvatel o 218 a dětí ve školách o 98. Máme 1346 obyvatel a 300 dětí ve školách. Navíc letos bude zahájena zmíněná nová výstavba 26 rodinných domů a 12 nových bytů, čímž se městys v následujících letech přehoupne přes hranici 1400 obyvatel," poznamenal starosta.

V Radomyšli je živo po celý rok, díky aktivitě místních spolků se každoročně uskuteční kolem 50 kulturních nebo sportovních akcí. K těm nejočekávanějším letos patří oslavy 80. výročí Obce baráčníků na začátku června, Jihočeská pouť těsně před prázdninami, na které vystoupí například rocková skupina Argema a Standa Hložek, nebo premiéra opery Don Giovanni s texty Jarka Nohavici. Tu uvede místní Divadelní spolek na podzim.

„Spolky sdružují kolem 500 lidí a co je důležité, daří se jim práce s mládeží. Jsou zde Baráčníci, SDH Radomyšl a Leskovice, svaz žen, Myslivecké sdružení Borek, TJ Sokol, TJ, Sbor sv. Martina, Tenisový klub, chovatelé, včelaři, cvičení žen, Kuželkáři Leskovice, Klíček Radomyšl, Divadelní spolek a Radomyšlské babči. Všechny spolky jsou velmi aktivní a finančně zajištěné," konstatoval Luboš Peterka. V rozpočtu pro ně městys letos vyčlenil 1,245 milionu korun.

Obyvatelé Radomyšle a přilehlých osad letos ušetří také za odpad. Městys snížil poplatek z 600 na 400 korun na osobu. Navíc děti do 3 let a senioři nad 70 let mají odpady zdarma. Cena 600 korun byla od roku 2013. „Rozhodli jsme se snížit poplatek vzhledem k naší dobré ekonomické situaci a také je to odměna pro naše občany za to, že vzorně třídí odpad, patříme k nejlepším v republice," vysvětlil starosta Luboš Peterka.

Že by se ale občané dočkali třeba nulového poplatku, to v plánu není. „Při současných cenách vychází náklady tak, že městys se o ně s občany dělí na polovinu. Navíc náklady budou už vždy jenom stoupat. Prognózy říkají, že se mohou vyšplhat až na 3000 korun na osobu," dodal starosta.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace