Hlavní obsah

Skryté nástrahy populárních diet

Novinky, das

Plavková sezona se nezadržitelně blíží, a pokud ji chcete stihnout v té nejlepší formě, musíte začít s přípravou již nyní. Přemýšlíte-li nad nějakou dietou, pak vězte, že každá z nich má nějaká pro i proti a kýžený efekt se ne vždy skutečně dostaví. Podívejte se na nástrahy některých z nich.

Foto: Profimedia.cz

Bezlepkový dort ve většině případů není méně kalorický než ten klasický.

Článek

Bezlepková dieta

Největším úskalím bezlepkové diety je, že si mnozí jedinci myslí, že bezlepkové potraviny jsou dietnější a mohou je konzumovat v libovolném množství.

„Bezlepkový dort ale ve většině případů není méně kalorický než ten klasický, mnohdy je tomu přesně naopak,“ vysvětluje pro CNN dietoložka Lisa Youngová.

Navíc bezlepková strava není vhodná pro všechny. „Pokud nemáte celiakii či nadměrnou citlivost na lepek, je mnohem lepší si dát kousek celozrnného chleba než bezlepkový chléb, který obsahuje obvykle mnohem více soli, cukru a dalších dochucovadel a přísad, které pomáhají zlepšit jejich konzistenci a chuť. Bezlepkový chleba je tak často mnohem méně zdravý než klasický chléb,“ upozorňuje Youngová.

Nízkotučná dieta

Stejně jako u bezlepkových potravin mohou být i ty nízkotučné ve skutečnosti mnohem kaloričtější než plnotučné potraviny.

„Pokud si někdo dá šálek klasického bílého jogurtu, zkonzumuje cca 150 kcal. Nízkotučný má sice jen 100 kcal, ale většinu lidí pouhý šálek jogurtu neuspokojí a sní ho nakonec mnohem větší množství,“ vysvětluje dietoložka Sandra J. Arevalová.

Nízkotučné potraviny pak často obsahují i nejrůznější škroby a tedy cukry, jsou tak nejen kaloričtější, ale mohou být i nevhodné pro lidi s cukrovkou.

„Měla jsem klienta, který přešel v touze po zdravější variantě z klasických uzenin na krůtí. Rázem mu ale stoupla hladina krevního cukru. Až poté jsem zjistila, že jeden plátek vepřové šunky má sice více kalorií a je tučnější, ale krůtí obsahuje jednou tolik sacharidů, což u diabetiků může způsobit velký problém,“ zdůrazňuje Arevalová.

Foto: Profimedia.cz

Krůtí šunka obsahuje jednou tolik sacharidů než vepřová šunka.

Při nízkotučné dietě tak jedinci mohou mnohem snadněji přibrat než bez diety. Což potvrdila i nedávná studie, podle níž lidé při nízkotučné dietě zkonzumují mnohem více potravin než bez diety a také mnohem více nezdravých potravin.

„Pokud sníte více jídla, je pravděpodobné, že sníte i více kalorií. Nízkotučné potraviny navíc často obsahují více cukrů, soli, umělých přísad a konzervačních látek,“ dodává odbornice.

Jídelníček postavený na bio potravinách

Konzumací bio ovoce a zeleniny minimalizujete sice expozici pesticidů a podpoříte životní prostředí, z pohledu kalorií si ale nepomůžete. Bio potravina se pěstuje s ohledem na životní prostředí, ale zpracovávat se může úplně stejně jako klasické potraviny.

„Bohužel mnoho lidí u bio potravin přehlíží informace o obsažených kaloriích. Bio nezdravé jídlo ale zůstane vždy nezdravým,“ konstatuje Youngová.

Středomořská strava

I jinak velmi zdravá strava může způsobit problémy, pokud je konzumována ve větším množství. Středomořská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy, ryby a zdravé oleje a velmi významně prospívá zdraví srdce a mozku. Nicméně i tak jí nemůžete zkonzumovat velké množství.

„Jeden můj klient přibral velké množství kilogramů, protože denně zkonzumoval šálek ořechů, což je asi 800 kcal, a 2 avokáda, což je asi 480 kcal. Salátové dresingy z olivového oleje jsou také kalorické, stačí 4 lžíce olivového oleje a je to 500 kcal,“ upozorňuje Youngová.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava je velmi zdravá, ale pozor na množství.

K celozrnným potravinám je zapotřebí také přistupovat s respektem. „Pokud sníte 3 šálky celozrnných těstovin, několik plátků celozrnného chleba a např. ovesnou kaši každý den, je pravděpodobné, že nějaké to kilo přiberete,“ varuje odbornice.

Pozor musíte dát i na samotnou přípravu středomořské stravy. Pokud si dáte dušený špenát s mrkví, grilovanou rybou s pečenými bramborami, pak zřejmě nic špatného neuděláte. Pokud ale špenát budete připravovat s přidáním oleje, rybu obalíte v trojobalu, do brambor přidáte máslo a smetanu a uděláte kaši, pak budete mít problém.

Vegetariánská strava

I při vegetariánské stravě můžete ztloustnout. Bohužel ne každý vegetarián si dokáže sestavit vyvážený jídelníček. Dost často u nich převažují potraviny bohaté na škroby a cukry a ve velkém postrádají dostatek bílkovin.

„Mnoho vegetariánů je natolik důsledných, aby náhodou nějakým způsobem nezkonzumovali maso, že jim nakonec uniknou další důležité věci,“ upozorňuje Arevalová.

Například to, že sójové zmrzlinové krémy či jogurty z kokosového tuku jsou kalorické bomby, stejně jako klasické smetanové zmrzliny či smetanové pochoutky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám