InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek loni investoval více než půl miliardy korun

PÍSEK – Město za sebou má výrazně proinvestiční rok. Zatímco předloni činily investiční výdaje zhruba 215 milionů korun, v roce 2018 toto číslo vzrostlo více než dvojnásobně na zhruba 562 milionů korun.

 

„Písek v loňském roce hospodařil se schodkem ve výši bezmála 186 milionů korun. Celkové příjmy činily zhruba 817 milionů korun a výdaje přes jednu miliardu. Rozpočet na rok 2018 byl naplánován jako schodkový právě kvůli realizovaným investicím," upřesnila starostka města Eva Vanžurová.

K nejdražším investičním akcím patřilo dokončení výstavby nové úpravny vody na Hradišti, za něž v roce 2018 město zaplatilo téměř 163 milionů korun a také pokračující stavba nové knihovny a centra vzdělávání. Z loňského rozpočtu si knihovna vyžádala 152 milionů korun. Úpravna už slouží svému účelu a knihovna by se měla otevírat na jaře.

K dalším významným investicím nad deset milionů korun patří stavba lávky Dagmar Šimkové a navazující cyklostezky (61,6 milionu), rekonstrukce lyžařského svahu (17,8 milionu), úprava parkovací plochy u pošty (11 milionů) a třetí etapa regenerace sídliště Jih (10,35 milionu).

„Jasným pozitivem hospodaření v roce 2018 bylo snížení běžných provozních výdajů, kde došlo meziročně k poklesu o 16,5 milionu korun," informoval vedoucí finančního odboru Ladislav Toman. „Příjmy města se meziročně zvedly o devět procent. Zásluhu na tom má především zvýšení daňových příjmů o 18,3 procenta, což znamená meziroční nárůst o 79 milionů korun, a dále také čerpání dotací. Vloni jsme na dotacích obdrželi necelých 93 milionů korun." Zůstatek finančních prostředků města činil na konci loňského roku 249 730 435 korun.

Letošní schválený rozpočet je koncipován jako přebytkový, což ovšem neznamená, že by se v Písku investiční akce zastavily. „Nejnákladnější letošní plánovanou investicí bude realizace smart areálu v čistírně odpadních vod. Dokončuje se knihovna a centrum vzdělávání, probíhá rekonstrukce Čapkovy ulice a započaly práce na úpravě prostranství před píseckou nemocnicí, kde vznikne nový veřejný prostor s parkovištěm. Dokončena bude rekonstrukce chaty Živec a doufám také, že začneme s realizací bazénu," dodala starostka.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace